Már csak a csoda segíthet?

2010-12-13 19:53:07

Eseltleg a jogosítványaiban jelentősen megnyírbált Alkotmánybíróság? Nos, akik figyelemmel kísérték a mai parlamenti döntéseket, tudják, hogy már csak az Alkotmánybíróságban reménykedhetnek a magánnyugdíjpénztári megtakarításaikat féltők, vagy még az ennél is megfoghatatlanabban, azaz csak a csodában. Megszavazta a parlament a pénztárakban felhalmozott megtakarítások államosítását lehetővé tevő törvényt.

A pénztártagok legkésőbb február 28-ig dönthetnek arról, hogy a pénztáruknál maradnak-e. Ha maradnak, kiírják magukat az állami nyugdíjrendszerből. A pénztári vagyon a Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alapba áramlik, a pénzzel a kormány az ígéretek szerint az államadósságot csökkentené, fennáll a veszély azonban, hogy folyó kiadásokra megy el hárommillió pénztártag 12 évi megtakarítása.

A parlament hétfőn 250 igen, 58 nem és 43 tartózkodás mellett megszavazta a magán-nyugdíjpénztári rendszert átalakító törvényjavaslatot, és ezzel megnyílt az út a pénztárakban felhalmozott 3 ezer milliárd forintnyi megtakarítás államosítása előtt. Az elfogadott törvény olyan feltételeket szab a pénztártagoknak, hogy ha valaki racionálisan akar dönteni, nem éri meg a pénztári rendszerben maradni, ezért lehet, hogy a törvény az eddigi kötelező magánnyugdíjpénztárak megszűnésével, jobb esetben megtizedelődésével fog járni. A kormány a törvény értelmében felállít egy Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alapot, a visszalépők pénze első körben ide kerül majd.

Az eredeti törvényjavaslat értelmében a magánnyugíjpénztári tagoknak január 31-ig kell nyilatkozniuk, hogy maradnak-e pénztáruknál. Amennyiben egy tag nem tesz ilyen nyilatkozatot, automatikusan átléptetik az állami nyugdíjrendszerbe és megszűnik a pénztári tagsága. Matolcsy György azonban a zárószavazás előtt módosító javaslatot nyújtott be, melyben némileg változtak a határidők: továbbra is él január 31-i határidő; de nyilatkozat hiányában a nyugdíjpénztári tagság nem február 1-jén, hanem március 1-jén szűnne meg. Ugyanis az a pénztártag, aki január 31-éig rajta kívül álló okból nem tud nyilatkozni, annak az akadály megszűnésétől számított 8 napon belül, de legkésőbb 2011. február 28-áig kell nyilatkoznia.

További részletek ide kattintva a Hírszerző.hu-n olvashatóak!

Vissza...