Itt a vége, Viktor

2010-12-07 21:49:20

Ha a vagyon disszidálni kezd, utána az emberek is megindulnak. Orbán elől disszidálnak. A forradalom katonái dezertálhatnak-írja mindezt Gyurcsány Ferenc legújabb blogbejegyzésében. A nyolcvanas évek végének fellazult világában Bécs, a Mariahilfer Strasse volt a szocialista (kis)polgári álmok netovábbja. Ide igyekezett Magyarország apraja és nagyja, ha meg akart merítkezni a fogyasztás élvezetében.

Ott minden volt, bár a slágert – ki tudja miért? – a Gorenje hűtő jelentette. Ha jól emlékszem, még Grósz Károly, vagy már Németh Miklós kormánya azt engedélyezte, hogy minden állampolgár szabadon vehetett 50 dollárt, és ezzel a kemény valutával a zsebében útnak indulhatott. A korabeli tudósítások szerint a nagyszülőkkel, rokonokkal megrakott Wartburgok, Skodák és Zsigulik konvoja lépte át a határt Hegyeshalomnál, hogy ellepjék Bécs híres vásárlóutcájának boltjait, melyeknek kirakataiban nagybetűkkel írt szöveg hirdette: eladóink beszélnek magyarul.
Most, 20 évvel később – a Népszabadság tegnapi tudósítása szerint - megint magyar nyelvű hirdetések jelentek meg Ausztriában. Megint valami kelendőt ajánlanak a magyaroknak. De már nem Gorenjét, nem japán HIFI-tornyot, hanem ennél is fontosabbat.

Ausztria ma biztonságot ajánl a magyaroknak. Az út menti óriásplakátok arra csábítják honfitársainkat, hogy helyezzék biztonságba pénzüket Ausztria bankjaiban. A bankok üzletet szimatolnak, mert úgy látják, hogy Magyarországon csorbult a magántulajdon szentsége, mert úgy látják, hogy a magyar kormány szemérmetlenül turkál a zsebünkben.

A blogbejegyzést teljes terjedelmében ide kattintva olvashatja!

Vissza...