Vasárnapi boltzár

2010-12-05 10:45:03

A Jobbik és a Fidesz képviselői is jegyeznek olyan nemrég benyújtott törvényjavaslatot, amely szerint ezután vasárnaponként zárva kell majd tartani a boltokat. Mégsem olyan biztos, hogy ez hamarosan be is következik. A Fidesz szakértőinek egy része ugyanis a munkanélküliség megugrásától tart. Szóval egyenlőre híre- hamva sincs az egymillió új munkahelynek.

"Azokban az országokban, amelyekre a vasárnapi boltzár ügyében a magyar politikusok sokszor hivatkoznak, a jogszabály minden piaci szereplőre vonatkozik, így nem diszkriminatív. Ha a kis alapterületű üzletek mentességet kapnának a kötelező szabad vasárnap alól, az diszkriminatív lépés lenne."

Az 1993-as európai irányelvek előírták, hogy alapvetően a vasárnap a heti pihenőnap az európai munkavállalók számára. Ezt az irányelvet azonban 1996-ban visszavonta az Európai Bizottság, mondván, az európai törvényhozók nem adtak elegendő magyarázatot arra, hogy összefüggés lenne a munkamentes vasárnap és a dolgozók egészségének védelme között. Az európai irányelv azt mondja ki, hogy egy pihenőnapnak kell lennie a héten, de minden tagállam maga dönti el, hogy melyik legyen az. Idén tavasszal egy német és olasz európai parlamenti képviselők kezdeményezésére összehívott konferencia résztvevői elhatározták, aláírásgyűjtést indítanak a vasárnap végzett munka korlátozása érdekében. A Lisszaboni Szerződés szerint egymillió uniós állampolgár aláírására van szükség, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon az üggyel. Magyarországon a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete feladata lenne az aláírásgyűjtés, ám a Népszabadság szerint az érintett pártok és szervezetek még most is a majdani aláírásgyűjtő ívek kérdésének pontos megfogalmazásával bajlódnak, így idén már nemigen indul el az aláírásgyűjtés.

Ha a további részletekre is kíváncsi, ide kattintva az Origo.hu-n olvashatja el "A Fideszre vár a vasárnapi boltzár" című írást.

 

Vissza...