Matolcsy lĂłdĂ­t?

2010-11-30 18:10:27

Matolcsy György múlt héten a FigyelőNetnek azt mondta, hogy a Költségvetési Tanács (KT) nem működik megfelelően, ezért kell átalakítani. A miniszter szerint a testület például nem vette észre "az idei költségvetésben tátongó 5-700 milliárdos lyukat". Hozzátette: "ahhoz, hogy tartani tudjuk az idei 3,8 százalékos hiánycélt, hoznunk kellett egy 320 milliárdos első akciótervet a költségvetés hiányának csökkentésére.

Kellett hoznunk továbbá egy 160 milliárd forintról szóló válságadó-intézkedést és egy 60 milliárdos intézkedést, át kellett ugyanis irányítani a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket. Ez 540 milliárd forint. Ez a pénz nem volt benne a büdzsében, ezért kellett kipótolnunk! Ennyit már elnézett a Költségvetési Tanács". A nemzetgazdasági miniszter az interjúban megemlítette azt is, hogy a KT 2010-re 0,5 százalékos gazdasági visszaesést prognosztizált, holott a gazdaság bővül, így mindez a miniszter szerint azt jelenti, hogy újabb 150-200 milliárd forintot „nézett el” a testület. (Matolcsy szavaihoz érdemes hozzátenni, hogy a kormánypárt az idei büdzsét azért látta megalapozatlannak, mert a kormány által várt 0,6 százalékos helyett 2 százalékos 2010-es visszaesést és emiatt 200 milliárd forinttal kevesebb költségvetési bevételt várt) Kopits György levelében hangsúlyozza: a Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár által vezetett tényfeltáró bizottság – csakúgy, mint a Költségvetési Tanács – a Matolcsy György által közölt nagyságrend alig több mint felére becsülte az idei többlethiányt a nyár közepén. Hozzáfűzi: az idén meghozott, egyenlegjavító intézkedések egy részének tényleges költségvetési hatása érdemben elmarad attól, amit a kormány az egyes intézkedések meghozatalakor hivatalosan várt.

További részletek ide kattintva olvashatók a Hírszerző.hu-n.

Az "Óriási baj jöhet: durva, személyeskedő közelharc Matolcsy és az Unió között" címmel közölt írást is érdemes elolvasni a Hírszerzőn. Klikkeljen ide!

A magyar kormány politikája miatt kudarcba fulladhat a magyar uniós elnökség - közölte a több nemzetközi jogászt, gazdasági újságírót és akadémikusokat tömörítő Magyarországi Európa Társaság. A szervezet szerint a kormány magatartása következtében az európai politikai és szellemi élet perifériájára kerülhetünk. A szervezet kiemeli: az uniós tanácsi elnökség menedzselését képtelenség lesz elválasztani a belpolitikai színtéren zajló folyamatoktól.

Vissza...