Veszpr√©mi ‚Äěszen√°tor‚ÄĚ, aki alig fizet ad√≥t

2016-08-22 17:08:47

A napokban az egyik ismerŇĎs√∂m az egyik legnagyobb k√∂z√∂ss√©gi oldalon megosztott egy t√°bl√°zatot. Ebben a t√°bl√°zatban az alapj√°n rangsorolt√°k az orsz√°gokat, hogy a j√∂vedelem h√°ny sz√°zal√©k√°t vonj√°k el, illetve annak mekkora r√©sze marad az ad√≥z√≥n√°l. Magyarorsz√°g igen rosszul teljes√≠t ebben a rangsorban a vil√°g orsz√°gai, s az uni√≥ tagjainak t√∂bbs√©g√©hez k√©pest is.¬† Szlov√°ki√°ban 21.4%-√°t, a csehekn√©l 33%-√°t vonj√°k el ad√≥ form√°j√°ban a brutt√≥ j√∂vedelmekbŇĎl.

A n√©metek 30.5%-ot, de p√©ld√°ul a belg√°k is 8 %-kal kevesebbet, mint mi, a magyarok. N√°lunk igen magas, 48.5%-os az elvon√°s m√©rt√©ke. Val√≥j√°ban nem is a j√∂vedelemnek, hiszen a munk√°ltat√≥nak is fizetni kell a foglalkoztatottak ut√°n √©s az persze nem a munkav√°llal√≥ j√∂vedelme. Eg√©szen pontosan ahhoz, hogy valaki p√©ld√°ul 100 ezer forint brutt√≥ j√∂vedelembŇĎl 66 500 Ft-ot k√©zhez kapjon, a munk√°ltat√≥nak 128 500 Ft-os havi k√∂lts√©ggel kell kalkul√°lni egy munkahely l√©trehoz√°sakor. Azt√°n persze a nett√≥ forintjainkat tudjuk elk√∂lteni a boltban, a piacon vagy √©ppen abb√≥l tudjuk a szolg√°ltat√°sokat is megv√°s√°rolni, ahol m√©g ott a p√©nzt√°rc√°nkat alaposan megterhelŇĎ √©s igen magas m√©rt√©kŇĪ √°ltal√°nos forgalmi ad√≥.

Akik m√°r k√ľzdenek egy ideje a munkaerŇĎpiacon, √©rz√©kelik a v√°ltoz√°sokat. Egy√©rtelmŇĪen kimondhat√≥, ma csak a tehetŇĎs embernek kedveznek az ad√≥t√∂rv√©nyekkel. Nem csak az egykulcsos ad√≥ bevezet√©s√©vel, hanem sok egy√©b int√©zked√©ssel, jogszab√°ly megalkot√°s√°val is. Akinek nincs el√©g magas j√∂vedelme, az a kedvezm√©nyeket nem tudja kihaszn√°lni. A t√°rsadalmunk jelentŇĎs r√©sze m√©g nem d√∂bbent r√°, mennyire kedvezŇĎtlen ir√°nyba "mozdultak" el az elm√ļlt √©vekben ezek a nem √©ppen ar√°nyos k√∂ztehervisel√©st jelentŇĎ terhek. A korm√°ny azzal kamp√°nyol, hogy 15%-ra cs√∂kkentette a j√∂vedelemad√≥t. Arr√≥l m√©lyen hallgat, hogy ezzel megteremtette annak a lehetŇĎs√©g√©t, hogy a legtehetŇĎsebbeket mentes√≠tse a nagyobb ar√°ny√ļ tehervisel√©stŇĎl √©s ilyen m√≥don att√≥l, hogy seg√≠tse ad√≥j√°val a szoci√°lisan r√°szorul√≥kat norm√°lisabb, √ļn. emberi k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tti √©letet √©lni.

Ami a legdurv√°bb, hogy a legtehetŇĎsebbek semmibe sem veszik a r√°szorultak napi gondjait. Fel sem fogj√°k p√©ld√°ul, hogy hi√°ba van nekik is ak√°r 3 vagy t√∂bb gyermek√ľk, ha nincs rendes j√∂vedelm√ľk, akkor a j√∂vedelemad√≥ kedvezm√©nyekhez nem is tudnak hozz√°jutni. Nem foglalkozom azzal, hogy igazs√°gos-e az, hogy egy gyermek ut√°n havi 10 ezer, kettŇĎ ut√°n havi 20 ezer, 3, vagy t√∂bb gyermek ut√°n havi 33 ezer vonhat√≥ le gyermekenk√©nt ad√≥kedvezm√©nyk√©nt. Ha van mibŇĎl.

A h√≠rt megoszt√≥ ismerŇĎs√∂mmel √©s a h√≠rre reag√°l√≥kkal sz√°llt vit√°ba v√°rosunk egyik fideszes k√©pviselŇĎje, volt alpolg√°rmester, aki jelenleg bizotts√°gi eln√∂k √©s egyszerre k√©t j√≥l fizetŇĎ politikai √°ll√°ssal is rendelkezik. Az√©rt mondom, hogy ‚Äěpolitikaival‚ÄĚ, mert egyiket sem t√∂lthetn√© be, ha nem a Fidesz politikusak√©nt √ľlne ott m√©g n√©mi plusz tiszteletd√≠j√©rt is a k√©pviselŇĎ test√ľletben. No, ez a k√©pviselŇĎ j√≥l ledorongolta a h√≠rt megoszt√≥t, meg mindazokat, akik a bejegyz√©se ut√°n okkal h√°borogtak.

Az al√°bbi k√©pen olvashatja, mik√©nt v√©lekedik a k√©pviselŇĎ. Megtudhatjuk, hogy a havi k√©t (?), sok sz√°zezer forintos j√∂vedelmeibŇĎl, illetve a k√©pviselŇĎi tiszteletd√≠j√°b√≥l ‚Äěalig fizet ad√≥t‚ÄĚ. Azt igaz√°n persze nem tudhatjuk, hogy k√©t st√°tusza is van (az √Čszak-Balatoni T√©rs√©g Region√°lis Telep√ľl√©si Szil√°rdhullad√©k-kezel√©si √Ėnkorm√°nyzati T√°rsul√°s eln√∂ke √©s a Magyar Nemzeti VagyonkezelŇĎ Zrt. Veszpr√©mi Irod√°j√°nak megb√≠zott irodavezetŇĎje) a k√©pviselŇĎi, bizotts√°geln√∂ki feladat√°n k√≠v√ľl. B√°r lehetŇĎs√©ge lenne k√∂z√∂lni a vagyonnyilatkozat√°t √©vrŇĎl √©vre Veszpr√©m honlapj√°n, de ki tudja mi√©rt, ezzel a lehetŇĎs√©ggel ŇĎ nem k√≠v√°n √©lni. A helyi m√©dia munkat√°rsait meg √©rdekes m√≥don egy√°ltal√°n nem √©rdekli ez a t√∂rt√©net.

A v√°laszom meg√≠r√°sa ut√°n, amire m√°r nem volt reakci√≥ja a k√©pviselŇĎnek, a k√∂z√∂ss√©gi oldalr√≥l eltŇĪnt a szoci√°lis √©rz√©ketlens√©get t√ľkr√∂zŇĎ bejegyz√©se a - sok lovat egy fen√©kkel meg√ľlŇĎ- v√°rosaty√°nak. √ögy tŇĪnik, m√°r nem akarja ny√≠ltan v√°llalni, mik√©nt v√©lekedett p√°r napja ezekrŇĎl a k√©rd√©sekrŇĎl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

√ćme, a k√∂z√∂ss√©gi oldalon √≠rt v√°laszom.

S√°ndor Katanics Gyan√≠tom, hogy Magyarorsz√°g az elsŇĎk k√∂z√∂tt lenne a szoci√°lis √©rz√©ketlens√©gi rangsorban, ha ilyen felm√©r√©s k√©sz√ľlne. Ad√≥kedvezm√©nyt gyerekek ut√°n az tud ig√©nybe venni, akinek keletkezik ad√≥ja. Sajnos sok embernek ma csak k√∂zmunka jut Magyarorsz√°gon √©hb√©r√©rt, vagy m√©g az sem. Abb√≥l k√©tlem, hogy b√°rmif√©le ad√≥kedvezm√©nyek le√≠r√°s√°ra van lehetŇĎs√©g. Sokaknak teh√°t nem seg√≠ts√©g ez a form√°ja a "seg√≠t√©snek". M√°sr√©szt a legr√°szorultabbak is csak a piacon v√°s√°rolnak, √©s ugyanannyi √Āf√°t fizetnek az alapvetŇĎ √©lelmiszerek√©rt is, amennyit az, akinek ak√°r t√∂bb √°ll√°sa is van √©s m√©gsem fizet j√∂vedelemad√≥t, mert j√≥szer√©vel mindent le√≠rhat, m√©g a 7% eg√©szs√©gbiztos√≠t√°si j√°rul√©kb√≥l illetve a 10% nyugd√≠jj√°rul√©kb√≥l is ig√©nybe veheti az ad√≥kedvezm√©nyt. Ez egy olyan orsz√°g, ahol a szeg√©ny embert nem hagyj√°k az √°rok partj√°n, hanem belel√∂kik √©s tal√°n idŇĎnk√©nt m√©g f√∂ldet is h√°nynak r√°, hogy az ijesztŇĎ l√°tv√°ny ne zavarja a tehetŇĎs embereket. A dr√°ga ad√≥forintokb√≥l mŇĪk√∂dtetett k√∂zm√©dia m√©g v√©letlen√ľl sem sz√°mol be az egyre sz√©lesebb k√∂rben tombol√≥ nyomorr√≥l. AmirŇĎl nem besz√©l√ľnk, az nincs is. Gondolj√°k ŇĎk.

Vissza...