Veszprémi „szenátor”, aki alig fizet adót

2016-08-22 17:08:47

A napokban az egyik ismerősöm az egyik legnagyobb közösségi oldalon megosztott egy táblázatot. Ebben a táblázatban az alapján rangsorolták az országokat, hogy a jövedelem hány százalékát vonják el, illetve annak mekkora része marad az adózónál. Magyarország igen rosszul teljesít ebben a rangsorban a világ országai, s az unió tagjainak többségéhez képest is.  Szlovákiában 21.4%-át, a cseheknél 33%-át vonják el adó formájában a bruttó jövedelmekből.

A németek 30.5%-ot, de például a belgák is 8 %-kal kevesebbet, mint mi, a magyarok. Nálunk igen magas, 48.5%-os az elvonás mértéke. Valójában nem is a jövedelemnek, hiszen a munkáltatónak is fizetni kell a foglalkoztatottak után és az persze nem a munkavállaló jövedelme. Egészen pontosan ahhoz, hogy valaki például 100 ezer forint bruttó jövedelemből 66 500 Ft-ot kézhez kapjon, a munkáltatónak 128 500 Ft-os havi költséggel kell kalkulálni egy munkahely létrehozásakor. Aztán persze a nettó forintjainkat tudjuk elkölteni a boltban, a piacon vagy éppen abból tudjuk a szolgáltatásokat is megvásárolni, ahol még ott a pénztárcánkat alaposan megterhelő és igen magas mértékű általános forgalmi adó.

Akik már küzdenek egy ideje a munkaerőpiacon, érzékelik a változásokat. Egyértelműen kimondható, ma csak a tehetős embernek kedveznek az adótörvényekkel. Nem csak az egykulcsos adó bevezetésével, hanem sok egyéb intézkedéssel, jogszabály megalkotásával is. Akinek nincs elég magas jövedelme, az a kedvezményeket nem tudja kihasználni. A társadalmunk jelentős része még nem döbbent rá, mennyire kedvezőtlen irányba "mozdultak" el az elmúlt években ezek a nem éppen arányos közteherviselést jelentő terhek. A kormány azzal kampányol, hogy 15%-ra csökkentette a jövedelemadót. Arról mélyen hallgat, hogy ezzel megteremtette annak a lehetőségét, hogy a legtehetősebbeket mentesítse a nagyobb arányú teherviseléstől és ilyen módon attól, hogy segítse adójával a szociálisan rászorulókat normálisabb, ún. emberi körülmények közötti életet élni.

Ami a legdurvább, hogy a legtehetősebbek semmibe sem veszik a rászorultak napi gondjait. Fel sem fogják például, hogy hiába van nekik is akár 3 vagy több gyermekük, ha nincs rendes jövedelmük, akkor a jövedelemadó kedvezményekhez nem is tudnak hozzájutni. Nem foglalkozom azzal, hogy igazságos-e az, hogy egy gyermek után havi 10 ezer, kettő után havi 20 ezer, 3, vagy több gyermek után havi 33 ezer vonható le gyermekenként adókedvezményként. Ha van miből.

A hírt megosztó ismerősömmel és a hírre reagálókkal szállt vitába városunk egyik fideszes képviselője, volt alpolgármester, aki jelenleg bizottsági elnök és egyszerre két jól fizető politikai állással is rendelkezik. Azért mondom, hogy „politikaival”, mert egyiket sem tölthetné be, ha nem a Fidesz politikusaként ülne ott még némi plusz tiszteletdíjért is a képviselő testületben. No, ez a képviselő jól ledorongolta a hírt megosztót, meg mindazokat, akik a bejegyzése után okkal háborogtak.

Az alábbi képen olvashatja, miként vélekedik a képviselő. Megtudhatjuk, hogy a havi két (?), sok százezer forintos jövedelmeiből, illetve a képviselői tiszteletdíjából „alig fizet adót”. Azt igazán persze nem tudhatjuk, hogy két státusza is van (az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Veszprémi Irodájának megbízott irodavezetője) a képviselői, bizottságelnöki feladatán kívül. Bár lehetősége lenne közölni a vagyonnyilatkozatát évről évre Veszprém honlapján, de ki tudja miért, ezzel a lehetőséggel ő nem kíván élni. A helyi média munkatársait meg érdekes módon egyáltalán nem érdekli ez a történet.

A válaszom megírása után, amire már nem volt reakciója a képviselőnek, a közösségi oldalról eltűnt a szociális érzéketlenséget tükröző bejegyzése a - sok lovat egy fenékkel megülő- városatyának. Úgy tűnik, már nem akarja nyíltan vállalni, miként vélekedett pár napja ezekről a kérdésekről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Íme, a közösségi oldalon írt válaszom.

Sándor Katanics Gyanítom, hogy Magyarország az elsők között lenne a szociális érzéketlenségi rangsorban, ha ilyen felmérés készülne. Adókedvezményt gyerekek után az tud igénybe venni, akinek keletkezik adója. Sajnos sok embernek ma csak közmunka jut Magyarországon éhbérért, vagy még az sem. Abból kétlem, hogy bármiféle adókedvezmények leírására van lehetőség. Sokaknak tehát nem segítség ez a formája a "segítésnek". Másrészt a legrászorultabbak is csak a piacon vásárolnak, és ugyanannyi Áfát fizetnek az alapvető élelmiszerekért is, amennyit az, akinek akár több állása is van és mégsem fizet jövedelemadót, mert jószerével mindent leírhat, még a 7% egészségbiztosítási járulékból illetve a 10% nyugdíjjárulékból is igénybe veheti az adókedvezményt. Ez egy olyan ország, ahol a szegény embert nem hagyják az árok partján, hanem belelökik és talán időnként még földet is hánynak rá, hogy az ijesztő látvány ne zavarja a tehetős embereket. A drága adóforintokból működtetett közmédia még véletlenül sem számol be az egyre szélesebb körben tomboló nyomorról. Amiről nem beszélünk, az nincs is. Gondolják ők.

Vissza...