Szemét ügy ez a szemétügy

2016-08-14 14:25:53

Szinte egy egész országot lehetett bebolondítani és elhitetni vele, hogy nem számítanak a piaci árak. Ha a politika úgy akarja, akkor kevesebbért is lehet szolgáltatást nyújtani.  Rákosiék idejében volt már ilyen, aztán a Kádár korszakban is, de 1989 óta, amióta elvileg köztársaság és piacgazdaság van Magyarországon, azt hittük ez a fajta kártékony ideológia nem tud tért hódítani. S mégis!

Amíg az önkormányzatoknál volt a feladat, többségükben egész jól elboldogultak azzal. Sokáig a legtöbb településen ez a tevékenység nyereséges volt, lehetett új korszerű gépekre is költeni, lerakókat a környezetvédelmi előírások szerint kialakítani, sőt települések társulásai során közös lerakókat létrehozni, elindítani és fejleszteni a nyugaton már évtizedek óta jól működő szeletív gyűjtést. Uniós forrásokból is bőven jutott a korszerűsítésekre.

Aztán belépett a történetbe az Orbán-kormány. Jött az emberek átverése, orránál fogva vezetése, ami persze sok-sok szavazót hozott.  S jöttek a következmények országosan. Veszprémben is le kellett választani a hulladékszállítást az anyacégről (sebtében összedobott és megszavazott jogszabályokra hivatkozva), mert a folyamatos veszteségek akár magát a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt-t is maga alá temethették volna. 2014 januárjában létrehozták tehát a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft-t. A szolgáltatásért beszedett díjak nem fedezték a cég költségeit, a veszteség szép csendesen növekedett. 2016. április 1. óta (ez nem április tréfa) már nem a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Kft szedi, szedheti be a szemétdíjakat, hanem az ún. Nemzeti Hulladékkezelő Zrt. Azóta számla a háztartásokba nem érkezett.

Lassan fél éve ingyen viszi a szolgáltató a háztartási szemetet. No, de ami késik, nem múlik. Hamarosan, a szolgáltató tájékoztatása szerint még szeptemberben megjönnek a számlák, a csekkek.

Akkor majd ki kell fizetni- vélhetően egy összegben, esetleg némi részletfizetési lehetőséget kapva- az eddig elmaradásokat is. Nem annak, aki a szolgáltatást végzi, hanem a Nemzeti Hulladékkezelőnek. Létrehoztak egy csomó pénzből egy megaközpontot, ami nem bír a feladattal.

Most éppen arra szerződnek, hogy a veszprémi szolgáltató bérszámlázást végezve, végül is maga küldi majd ki szeptember elején mégis a számlákat. S ezt megfizetik nekik a majd beszedett pénzekből, valamikor. Ez a nagy ötlet közel fél év alatt jött össze.

A baj az, hogy ami jól működött szétverték, s azt hazudva a politikai nyereség kedvéért, hogy kevesebből is megy, valójában sokkal több pénzt elköltve a szétverésre, létrehoztak olyasmit, amiből fejlesztésekre nem jut, rohad le az egész rendszer, és ha uniós forrásokat nem tudtak volna bevonni, már régen össze is dőlt volna ez a szolgáltatási struktúra.

Megkérdeztem a napokban, levélben a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Kft ügyvezetőjét, hogy vannak-e likviditási gondjaik.  Válaszában az ügyvezető megírta, hogy az átmeneti likviditási gondjaik (mert, hogy azok tehát vannak, mondom ennek alapján én) áthidalására likviditási előleget hívhatnak le. A II. negyedévit már megkapták, de a III. negyedévi elbírálás alatt van. Oké, végül is nincs még szeptember.

No, de hogy van baj, s ez mutatja az egész rendszer működésének az igazi zavarát, azt egy másik kérdésemre adott válasz bizonyítja.

Elismeri az ügyvezető, hogy a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Kft-nek van 30 és 60 napot meghaladó, lejárt tartozása is, éppen például a szemétlerakási díjat érintő is, de szerintük nincs baj, mert a partnereik nem kezdeményeznek velük szemben végrehajtást, a türelmük még kitart.

Részletek az ügyvezető által nekem írt válaszlevélből:

 

 

 

 

Vissza...