Mindennek a teteje (vélemény szókimondó módon)

2016-08-10 15:04:04

Mottó: Egy politikusnak tűrni kell a szabad véleményt, vagy eljön az idő, oszt mégsem?

Az hittem Némedi csak „lányos zavarában” hozakodott azzal elő, jó egy héttel ezelőtt megtartott szemlesütős sajtótájékoztatóján, hogy a neki kérdéseket okkal feltevő ellenzéki országgyűlési képviselő azzal követ el „korrupciót”, hogy felveszi a tiszteletdíját. S miközben a senki által megnézni nem mert, doboznyi számlára mutogatott, mint tisztaságának állítólagos bizonyítékaira, szemrebbenés nélkül közölte egy összegben a képviselőnek közel két év alatt bruttóban és összesítve járó juttatásait, amihez szerinte munka nélkül jutott a képviselő.

Ha már a munka nélkül jövedelemhez jutásról értekezik, ahelyett, hogy a kérdésekre válaszolna, sorolhatott volna példaként sok fideszes országgyűlési képviselőt, akik a nélkül is jól elvannak a Tisztelt Házban, hogy legalább egyszer- kétszer szólásra emelkednének, vagy egy-egy indítványt néha benyújtanának. S beszélhetett volna önmagáról is, hiszen mióta képviselő, alpolgármester, hasonló számítást végezve, mint amilyet a tanácsadói köre elvégzett annak érdekében, hogy fel tudja azt olvasni, Némedi körülbelül 40 milliót „vett fel” érdemi munka nélkül. Amit ő ugyanis egyéni képviselőként, alpolgármesterként produkál, az a rutinos hordószónoklásokon kívül a nagy büdös semmi.  Meg kell nézni, hogy képviselői munkájának mi az eredménye például a Cserhát lakótelepen. Nem sok minden jut eszünkbe, kivéve a közparkokban keresztül kasul, drága betonból megépített és sehová sem vezető gyalogutakat, vagy az elvileg zártnak nevezett, de csak egy oldalról megépített hulladékgyűjtőedény- tárolókat.

No, de „ lányos zavarról” szó sem lehet. Nemcsak azért, mert Némedi nem az elvileg gyengébb nem képviselője, hanem azért, mert nagyon úgy tűnik a polgármester mai megszólalása után, hogy ez a szöveg valamiféle önkormányzati stratégia része. Nem tudom miként sikerült a sok pénzért eltartott tanácsadói körnek kiizzadni magából ezt a (bárgyú vigyort fakasztó) csapásirányt.

Mert, mindez valójában nem a csapásirány, hanem egy egészen abszurd, nevetséges védekezési forma csupán. Miután ma az országgyűlési képviselő találkozót kezdeményezve meglátogatta a polgármestert, aki a helyi zsebmédia jelenlétében „beszélgetett” - ha ezt beszélgetésnek lehet nevezni -, a képviselővel, kiderült Porga Gyula is a Némedi által felrakott lemezt kívánja lejátszani. Előadta, hogy a képviselő a város érdekében nem tett semmit. Ugye még a Fidesz nevű vallás gyakorlói sem olyan naivak, hogy ezt a szöveget valójában beveszik? Mert ugyebár az csak egy ócska tréfa, hogy Kész Zoltánnak, az ellenzéki képviselőnek van manapság lehetősége kiharcolni a bűnszervezetként működő kormánynál és az általa bábként mozgatott többségnél például az útfejlesztéseket. A város első embere pedig ezt adta elő saját álláspontjaként is, amit a szorgos zsebmédia már helyben gyorsan meg is „zenésített”. A képviselő helyében el sem mentem volna persze, de ha már elment, válasz helyett simán távozhatott is volna onnan, ahol az, hogy ő mit mond, az valójában teljesen lényegtelen. Miért is jutott pont most eszembe, Esterházytól, hogy „egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá”?

Nos, Porga inkább elnézést kérhetne, hogy az elmúlt napokban átment nyusziba. Az első pillanatokban átgondolatlanul azt válaszolta a Hír Tv-nek, hogy vele nem is egyeztettek és ő is csak az újságból tudta meg, hogy a májusban a kormányfővel együtt bejelentett fejlesztési elképzelések jó része szimpla hazugság volt. Aztán bebújt Havasi Bertalan sajtószóvivő nem túl széles háta mögé, aki az  MTI-nek egészen elképesztő módon azt nyilatkozta, amit megígértek az embereknek, azt meg is valósítják. Még, ha éppen most törölték is azokat egy kormányülés keretében.  Az apró részletekkel, hogy miből és mikor, persze ezúttal is elfelejtettek nyilatkozni.

Sajnos minden jel arra utal, hogy a most törölt fontos infrastrukturális beruházások a város életében hamarabb fognak jelentős törést okozni, mint azt gondolnánk. A még a fideszes idők előtt idetelepült vállalkozásoknak egyre nagyobb gond, hogy a termékeik elszállítása, a nyersanyag beszállítása a rossz útkapcsolatok miatt jelentős időhátrányt szenved. S hamarosan érzékelhetővé válik itt is az egyre erőteljesebb munkaerőhiány.

 

Vissza...