Hajba Ferenc: Nyomoznak a próbatakarítás miatt, fideszes politikus is érintett lehet

2016-07-19 10:02:00

HŇĪtlen kezel√©s gyan√ļj√°val folyik b√ľntetŇĎelj√°r√°s a Veszpr√©mi Int√©zm√©nyi Szolg√°ltat√≥ Szervezet √ľgy√©ben. Az egyik fideszes alpolg√°rmestert is √∂sszef√ľgg√©sbe hozt√°k a t√∂rt√©ntekkel.

Porga Gyula, Veszpr√©m korm√°nyp√°rti polg√°rmestere egy belsŇĎ vizsg√°latot k√∂vetŇĎen tavaly novemberben tett feljelent√©st a rendŇĎrs√©gen ismeretlen tettes ellen, nagyobb √©rt√©kre elk√∂vetett gazdas√°gi csal√°s, valamint hŇĪtlen kezel√©s bŇĪntett√©nek alapos gyan√ļja miatt.

A belsŇĎ ellenŇĎrz√©s ugyanis s√ļlyos szab√°lytalans√°gokat t√°rt fel az √∂nkorm√°nyzat oktat√°si, kultur√°lis √©s m√°s int√©zm√©nyeinek mŇĪk√∂dtet√©s√©t szolg√°l√≥ szervezetn√©l. Kider√ľlt az is, nem minden esetben √≠rtak ki k√∂zbeszerz√©si p√°ly√°zatot, √©s m√°s szab√°lytalans√°gok mellett p√©ld√°ul fedezet n√©lk√ľl kezdem√©nyeztek kifizet√©seket.

A legfeltŇĪnŇĎbb t√©tel a pr√≥batakar√≠t√°sra sz√°nt √©s el is utalt √∂sszeg volt. Mint arr√≥l lapunkban is besz√°moltunk, a hivatalosan bemutat√≥ takar√≠t√°sk√©nt felt√ľntetett tev√©kenys√©g √≥rad√≠j√°t t√≠zezer forint plusz √°f√°ban √°llap√≠tott√°k meg. A 2014-es bemutat√≥k ut√°n √∂sszesen 3 milli√≥ 213 ezer, 2015-ben pedig 76 ezer forintot fizettek ki az egy√©bk√©nt j√≥ referenci√°kkal rendelkezŇĎ Krist√°ly-Mix Kft.-nek, amely t√∂bbek k√∂z√∂tt az Orsz√°gh√°z f√©lemelet√©t, a S√°ndor-palot√°t √©s a Magyar √Āllami Operah√°zat is takar√≠totta. A belsŇĎ ellenŇĎrz√©si jelent√©sbŇĎl tudhat√≥, hogy a veszpr√©mi int√©zm√©nyi szolg√°ltat√≥ m√©g 2013 november√©ben egy takar√≠t√≥berendez√©st is v√°s√°rolt a Krist√°ly-MixtŇĎl 1 milli√≥ 236 ezer forint√©rt.

Az √ľgyet mindv√©gig napirenden tart√≥ Katanics S√°ndor √©s Hartmann Ferenc, az √∂nkorm√°nyzat baloldali frakci√≥j√°nak k√©t tagja szerint az int√©zm√©nyek munkat√°rsai nem tudnak arr√≥l, hogy n√°luk takar√≠tottak volna.

A szolg√°ltat√≥ azt √°ll√≠tja, hogy a bemutat√≥kat akkor v√©gezt√©k el ‚Äď p√©ld√°ul √©jszaka ‚Äď, amikor az iskol√°kban m√°r nem voltak gyerekek √©s tan√°rok. A k√©t k√©pviselŇĎ √ļgy v√©li, a rendŇĎrs√©g a nyomoz√°s sor√°n bizony√°ra ellenŇĎrzi az int√©zm√©nyek riaszt√≥berendez√©seit, s ezekbŇĎl az adatokb√≥l kider√ľl, j√°rtak-e az iskol√°kban a takar√≠t√≥k akkor, amikor √°ll√≠tj√°k.

Miut√°n a polg√°rmester feljelent√©st tett, az int√©zm√©ny vezetŇĎje lemondott. Katanics S√°ndor pedig a legut√≥bbi k√©pviselŇĎ-test√ľleti √ľl√©sen egy √ļj, nem hivatalos inform√°ci√≥ ismeret√©ben megk√©rdezte a polg√°rmestert: tud-e arr√≥l, hogy m√°jusban a rendŇĎrs√©g √ļjabb sz√°ml√°kat foglalt le a szolg√°ltat√≥ szervezetn√©l? A k√©pviselŇĎ azt is megpend√≠tette: azt besz√©lik, hogy ebben az √ľgyben a polg√°rmester egy vezetŇĎt√°rs√°val szemben is tettek feljelent√©st hŇĪtlen kezel√©s gyan√ļj√°val.

Szem√©lyeskedŇĎ sz√≥p√°rbaj ut√°n a polg√°rmester azt v√°laszolta, a folyamatban l√©vŇĎ elj√°r√°s r√©szleteirŇĎl nincs tudom√°sa. Egy helyi port√°l, a Veszpremkukac.hu viszont tudni v√©li, hogy arr√≥l a N√©medi Lajos alpolg√°rmesterrŇĎl van sz√≥, aki a Fidesz jel√∂ltje volt a 2015. febru√°ri idŇĎk√∂zi v√°laszt√°son, amelyen a f√ľggetlen K√©sz Zolt√°n gyŇĎz√∂tt.

A k√©t esetet ‚Äď teh√°t a pr√≥batakar√≠t√°s √©s a hŇĪtlen kezel√©s miatt tett n√©vtelen bejelent√©s nyom√°n indult vizsg√°latot ‚Äď m√©g kor√°bban egyes√≠tette a Veszpr√©mi RendŇĎrkapit√°nys√°g. Az elj√°r√°st azut√°n √∂sszef√©rhetetlens√©g miatt √°ttett√©k a Somogy Megyei RendŇĎr-fŇĎkapit√°nys√°gra. A sajt√≥oszt√°ly √©rdeklŇĎd√©s√ľnkre csup√°n annyit k√∂z√∂lt, hogy ismeretlen tettes ellen folyik a nyomoz√°s, az alpolg√°rmester nev√©t nem eml√≠tett√©k.

Szerett√ľk volna megsz√≥laltatni N√©medi Lajost is, √°m megkeres√©s√ľnkre nem reag√°lt.

Forr√°s: Nol.hu

Vissza...