Két nap borzalmairól egy közösségi oldalon

2016-07-17 14:09:12

A csütörtök esti brutális, barbár és aljas terrortámadás Nizzában újabb lökést ad a gyűlölködéshez. Mindazokat, akik üldözötté válnak, vagy csak szebb jövőt remélve maguknak, gazdasági menekültként indulnak útnak, az "új" környezet még bizalmatlanabbul fogadja majd ezután. Elég, ha egy-egy fanatikus ember ilyen borzalmakat követ el, végül is bárhol a világban és mi már is megriadunk, és még jobban tartunk mindenkitől, aki ismeretlen a számunkra.

Holott az ismerős is rejthet veszélyt, csak az kevésbé van ott rossz gondolatként a fejünkben. Nagyon szomorú vagyok. A közeli tragédia miatt, újult erővel fog minden populista politikus acsarkodni és próbálni tovább építeni a saját hatalmát mások tragédiájából. Bizonyára eredményesen.

"Ha lehet, akkor most még szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot Törökország demokratikusan megválasztott elnökével és kormányával" –mondta a magyar külügyminiszter Szijjártó Péter. A probléma "csupán" az, hogy Erdogan már nem demokratikus módszerekkel kormányoz és sajnos ez elmondható a vele szimpatizáló Orbánról is. Európa aggódhat, mert miközben teljesen világos, hogy egy destabilizálódó Törökország tragikus következményekkel járhat, s óriási veszélyt jelentene egész Európára, az autoriter és a demokratikus működés felszámolását oly rutinosan megoldó populista kormányfők is egyre többen vannak, ami hosszú távon legalább akkora veszély Európára.

Még pár nap és az talán kiderül, mi is volt a péntek esti törökországi puccskísérlet valódi célja. Kérdés, hogy erről volt-e bármiféle fogalma a puccsistáknak? A vezetőiknek nyilván igen. Azt olvasom, a kiskatonák úgy tudták, gyakorlatozni fognak. S amikor a tömeg lincshangulata fogadta őket, akkor döbbentek rá, mi történik körülöttük. "Nemcsak a hadseregben kezdődött tisztogatás, az NTV és az Anadolu hírügynökség szerint 2745 bírót is felmentettek. A BBC szerint a legfelsőbb testület, a Bírák és Ügyészek Tanácsa (HSYK) azért ült össze, hogy lépéseket tegyen azok ellen, akikről gyanítják, hogy a kormány által a puccs kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónokhoz köthetőek. Azonban állítólag a döntést meghozó HSYK öt tagját is leváltották. Emellett a közigazgatási felsőbíróság funkcióját betöltő török államtanács tíz tagját is őrizetbe vették Ankarában. Elfogtak egy alkotmánybíróság alelnökét, Alparslan Altant is, ő az egyik legbefolyásosabb ember az országban." (Index)

Vissza...