Máris befürödtek a szakgimnáziumokkal

2016-05-17 18:06:43

Miközben egyre kiterjedtebb és indulatoktól sem mentes vita folyik –okkal- a médián keresztül arról, hogy a szakgimnáziumokban, amit idén szeptembertől kívánnak indítani, szinte teljesen megszüntethetik a kormányzati elképzelések szerint a reálképzést, megjelent az oktatási hivatal honlapján az általános felvételi eljárásban a betöltetlen férőhelyekről szóló információ. Óriási a túlkínálat már évek óta az általános iskolákból középiskolákba igyekvők számára. A statisztikák alapján elég jól érzékelhető, hogy egyre több hely jut a sajnos évről évre egyre kevesebb diákra.

Az „oktatásirányítók” ráadásul most kitalálták a szakgimnáziumokat, mint új képzési típusokat, amely képzési formán belül egyértelműen körvonalazódik az a szándék, hogy a közismereti képzést tovább gyengítsék. A döntéshozók mindenféle szakmai vitát mellőzve hirdetették meg az újnak szánt, de igencsak elavult elképzelést. Ha az Oktatási Hivatal honlapján tanulmányozzák mi a konkrét helyzet, első olvasásra is jól látható, hogy az eddig sem túl jól kezelt „gyeplőt bedobták a lovak közé”.

A 2016 szeptemberétől Veszprém városában meghirdetett „szakgimnáziumi képzésre” több mint 250 férőhely maradt üresen. Szakközépiskolai képzésre is maradt bőven üres férőhely és a felkínált gimnáziumi férőhelyek számát sem sikerült maradéktalanul betölteni. A 16 éves korig tartó tankötelezettség is "rásegíthet" arra, hogy egyre többen lesznek azok a fiatalok, akik érettségiig sem jutnak el, a munkaerőpiacon csupán közmunkára lesznek alkalmasak. Drámai a helyzet, miközben az államosítás és ezzel a vissza a múltba típusú közoktatás-fejlesztés egyre nagyobb, szinte helyrehozhatatlan károkozással jár. Több mint bűn, ami ma a közoktatás területén „reform” címén zajlik. S persze az élet számos más területén is lehangoló a helyzet. ( Baloldali diagram 2010/11, jobboldali diagram 2014/2015)

Vissza...