Ne nézz madárnak! (Jön, jön, jön, Orbán Viktor!)

2016-05-09 17:03:46

Holnap lesz a madarak és a fák napja, s ahogyan azt napokkal ezelőtt beharangozták már, ezen a napon minden bizonnyal meglátogatja a miniszterelnök Veszprémet. Csak remélni tudom, hogy nem azért, mert meg akarja ünnepelni a veszprémi „madarakat”! Pedig amit mondani fog, van rá bőven esély, hogy próbál minket, veszprémieket is „Palira” venni! Olyan ígéretcunami lesz itt, hogy hetekig ezen fog ömlengeni a helyi sajtó.

Volt olyan helyi hírportál, ami össze is terelgette a kívánságlistát.  Jól látható ebből, bőven van igény költségesebbnél költségesebb fejlesztésekre.

Az intermodális csomópont kialakításának ügye úgy látszik átmenetileg zátonyra futott. Úgy félmilliárdot sikerült megnyerni és elkölteni csupán a tervezésre és tervekre és az „álom” egészen gigantikusra sikeredett.  Nemcsak a várba vezetne külső lift, ha sikerülne pénz szerezni, hanem még a Kálvária dombra is.

Nekem az a sejtésem, hogy a fő projekt, amire akár 10 milliárdot is beígérhet a miniszterelnök, a Kulturális Negyed projekt, pontosabban a Petőfi Színház fejlesztésének az ügye lesz. Oly sok kritika érte már a kultúra kivéreztetése miatt is ezt a kormányt, hogy ezúttal itt lehet majd kompenzálni. Az a hír járja, hogy a második világháborúban lebombázott színházi szárny újralétesítése is megtörténhet és a színházkerttel szemben egykor volt zenei általános iskola és volt mozi épülete is önkormányzati kézbe kerülhet újra.  Ez az ügy már oly régóta húzódik és az egykor spekulációs célokkal (jó befektetés reményében) önkormányzattól megvásárolt ingatlanok most ismét önkormányzati kézbe kerülhetnek.

S ha már a furcsa módon gazdát cserélő ingatlanoknál tartunk, hozzuk szóba a területvásárlási ügyeket is. Legutóbb az uszodának, jó távol az Arénától és a várostól, a 8-as út mentén olyan területet sikerült megvenni, ahol a közgyűlésen a testület úgy hozta meg a döntését, hogy arról meg sem győződött, hogy valójában attól veszi-e a földet, akinek a tulajdonában van. (Az már csak a hab a tortán, hogy úgy tárgyalt a testület meg egy előterjesztést, hogy az előterjesztő polgármester elfelejtette az előterjesztésben megemlíteni, hogy kínáltak eladásra az önkormányzatnak más területet is a 82-es mellett, az Arénához közel. Ez elég durva hiba, mert a szervezeti szabályzat is világosan leírja, hogy tájékoztatni kellett volna erről is a döntéshozókat. Ez a terület is volt már önkormányzati cég tulajdonában, csak hát idővel eladták, ahelyett, hogy tartogatták volna a területet pl. az élményfürdő helyének.)

Egyébként vettünk már földet, igaz, külterületen jó néhány évvel ezelőtt több mint 400 millióért. A reptér mellett, úgy 20 hektárnyit. Akkor azt ígérték a Fidesz politikusai, hogy ipari parkká válik hamarosan és már majdnem vevő is van rá. Azóta is várjuk persze a vevőt. Perrel sikerült az önkormányzatnak a repteret is visszakapni, csak még ki kellene fizetni az egykori vevőt, mert a bíróság megítélt neki úgy 400 milliót, hisz a területet fejlesztették is az elmúlt időszakban. Lehet, hogy a miniszterelnök erre a célra is „hoz” magával némi pénzt? S talán hoz annyit is, hogy a szentkirályszabadjai részt is kivásároljuk?

Álmodozzunk tovább és soroljuk csak bátran az igényeinket! Az Állatkert további bővítését, vagy a Pápai és Jutasi út összekötését völgyhíddal! Ha az uniós pénzcsapokat nem zárják el időközben teljesen, és mielőtt az újabb pénzek ideérnének, nem lopják el a pénz nagyobb részét kézen - közön teljesen, akkor remélhetünk tovább!

Bevallom, a magam részéről azért szkeptikus vagyok és osztom Kéri László alig pár napja leírt gondolatait! Egyre több dologra van pénz és egyre többre nincs, ahogyan azt napról napra látjuk. A tét egyre csak emelkedik. Csak hát, ebből törvényszerűen lesz baj, lehet, hogy nagyon rövid időn belül. Még mielőtt végleg kitollasodna a hátunk!

Vissza...