Földet vettek az uszodához, de nem a tulajdonosától?!

2016-04-29 12:12:23

M√°rmint egy f√∂ldter√ľletet, ahol meg lehet val√≥s√≠tani, a veszpr√©mieknek az idŇĎk√∂zi v√°laszt√°si kamp√°nyban be√≠g√©rt uszod√°t. Tavaly febru√°rban ker√ľlt elŇĎ a t√©ma, mert a v√©g√ľl is vesztes Fidesz jel√∂lt N√©medi be√≠g√©rte a veszpr√©mieknek a korszerŇĪ pancsold√°t. Azt√°n j√∂tt egy mondvacsin√°lt konzult√°ci√≥, ahol a dr√°ga k√∂zp√©nzen kik√ľld√∂tt k√©rdŇĎ√≠vekbŇĎl m√©g 7%-nyi sem √©rkezett vissza. Az senkit nem √©rdekelt, hogy a legt√∂bben m√°r r√©g√≥ta √©lm√©nyf√ľrdŇĎre v√°gynak √©s nem sportuszod√°ra.

Egy √©v hallgat√°s √©s a korm√°nyhat√°rozatban elŇĎ√≠rtak teljes√≠t√©s√©nek jelentŇĎs k√©sedelme ut√°n ism√©t ter√≠t√©kre ker√ľlt, hol kellene megtenni az elsŇĎ kapav√°g√°st. A v√°rosvezet√©s egy√©rtelmŇĪen az Ar√©na k√∂rnyezet√©t prefer√°lta. Itt lesz a j√©gcsarnok is, b√°r a T√ľz√©r utc√°ba adt√°k be a p√°ly√°zatot, √©s itt √©p√ľl emelet az Ar√©n√°ra is, ha Magyarorsz√°g nyeri el a k√∂vetkezŇĎ Olimpia rendez√©si jog√°t. A k√∂zgyŇĪl√©s arr√≥l t√°rgyalt, hogy mennyi√©rt vegyen ter√ľletet √©s hol vegye azt. Nem fogj√°k elhinni! Veszpr√©m Fideszes t√∂bbs√©ge az √∂nkorm√°nyzat bizotts√°gaival √ļgy t√°rgyaltatott v√©gig egy ilyen nagy horderejŇĪ elŇĎterjeszt√©st, hogy az ingatlanforgalmi szak√©rtŇĎ v√©lem√©ny√©t egyetlen bizotts√°g sem ismerte, ismerhette meg a d√∂nt√©se meghozatala elŇĎtt. A Fidesz m√°r d√∂nt√∂tt, amikor egy 2016. √°prilis 11-√©n l√©trehozott c√©ggel, mint ‚Äěelad√≥val‚ÄĚ t√°rgyalta v√©gig az uszoda √©p√≠t√©s√©hez sz√ľks√©ges ter√ľlet megv√°s√°rl√°s√°t. Sajnos nem vicc, de csak a k√∂zgyŇĪl√©si anyag p√©nteki kik√ľld√©sekor, az akkor m√°r csatolt ingatlanforgalmi szak√©rtŇĎi v√©lem√©nybŇĎl (√©rt√©kbecsl√©s) der√ľlhetett ki az, hogy a ter√ľlet, amit a 2016. √°prilis 11-√©n l√©trehozott c√©g eladni k√≠v√°n, az m√©g nem is az √∂v√©. A tulajdoni lapon tulajdonosk√©nt megjel√∂lt mag√°nszem√©llyel viszont nem t√°rgyalt az √∂nkorm√°nyzat.

Rem√©lem, √©ppen √ľlni tetszenek! Igen, nagyon √ļgy n√©z ki, hogy a Fidesz egy olyan ad√°sv√©teli szerzŇĎd√©st fogadott el √©s hatalmazta fel a polg√°rmestert az al√°√≠r√°s√°ra, ahol a f√∂ldet nem att√≥l vessz√ľk meg, aki√©, hanem att√≥l, aki azt mondja, hogy megvette m√°r, de ez a tulajdoni lapon m√©g nem szerepel √©s semmif√©le dokumentummal nem igazolta tulajdonosi jog√°t a test√ľlet tagjai elŇĎtt. Az ellenz√©k teljesen norm√°lis m√≥don nem t√°mogatta ezt a hat√°rozatot! SŇĎt, ki is fejtette, hogy mi√©rt nem! A f√ľggetlennek nem tekinthetŇĎ helyi m√©dia, bele√©rtve a megyei napilapot, ezt nem tartotta el√©g √©rdekesnek ahhoz, hogy √≠rjon b√°rmit is r√≥la. M√©g a legkorrektebb, a Fideszk√∂zeli internetes h√≠rport√°l volt a tud√≥s√≠t√°s√°ban. Ňźk legal√°bb √≠rtak arr√≥l p√°r sort, amit felvetett√ľnk. Azt nehezm√©nyezt√ľk, hogy mi√©rt nem k√∂zvetlen√ľl vette meg az √∂nkorm√°nyzat a ter√ľletet.

Az sem √©ppen egy h√©tk√∂znapi megszokott forma, hogy a k√©rd√©sekre nem az elŇĎterjesztŇĎ polg√°rmester, hanem az az √ľgyv√©d v√°laszol, aki tulajdonk√©ppen elk√©sz√≠tette az ad√°sv√©teli szerzŇĎd√©st, √©s aki l√©trehozta azt a c√©get, amelyik eladja nek√ľnk az uszod√°hoz sz√ľks√©ges f√∂ldter√ľletet. A szerzŇĎd√©s szerint a foglal√≥ √∂sszeg√©t az elsŇĎ kifizet√©sre ker√ľlŇĎ r√©szlettel √∂sszeadva forintra pontosan annyi√©rt, amennyibŇĎl a ter√ľlet a r√°terhelt jelz√°log miatt √©ppen tehermentes√≠thetŇĎ. Az √ľgyv√©d √©rvelt a test√ľleti √ľl√©sen, mi√©rt van az rendj√©n, hogy az √°ltala megvenni sz√°nd√©kozott ter√ľletet a k√∂zgyŇĪl√©s tŇĎle √©s nem a tulajdonos√°t√≥l veszi meg.

Amikor r√°k√©rdeztem arra, mi√©rt foglal√≥t √©s mi√©rt nem elŇĎleget fizet 38 milli√≥ Ft √©rt√©kben k√∂zp√©nzbŇĎl az √∂nkorm√°nyzat, az volt a v√°lasz, az √ľgyv√©d √°ltal k√©pviselt c√©g k√©tszer annyit fizet vissza, ha nem j√∂n l√©tre az ad√°sv√©tel. H√°t erre, nem igaz√°n volt kedvem reag√°lni. Annyira h√ľly√©re vannak v√©ve a tisztelt v√°laszt√≥polg√°rok, hogy az nekem m√°r f√°j! A k√©tszer annyi eg√©szen pontosan azt jelenti, hogy ha v√©letlen√ľl az ‚Äěelad√≥‚ÄĚ hib√°zik, akkor nyilv√°n vissza kell, hogy adja a megkapott 38 milli√≥t, s ŇĎ fizet ugyanennyit, ha az ŇĎ hib√°j√°b√≥l hi√ļsul meg az √ľzlet. Persze ezt lehet k√©tszer annyinak is tekinteni. No, de ha elŇĎlegrŇĎl lenne sz√≥, azzal nem kock√°ztatna senki, semmit! Persze, ha az √∂nkorm√°nyzatnak egy√°ltal√°n nem sz√°m√≠t, hogy ez az ad√≥fizetŇĎk p√©nze, akkor mi√©rt ne kock√°ztasson?

Vissza...