(La)borban a(z) (i)gazság?

2016-04-01 15:21:15

Veszprémnek a fideszes lopások miatt tízmilliós büntetésekkel kell számolnia (Közlemény!)

Március 28-án került napvilágra, hogy a brüsszeli Bizottság felfüggesztette a teljes TÁMOP-ot (Társadalmi Megújulás Operatív Program) az Öveges-programban talált súlyos visszaéléseknek köszönhetően. Az Öveges program (az erre felhasználható összeg 14 milliárd forint volt) kapcsán a Bizottság azt kifogásolta, hogy az elköltött pénzeknek csak a töredéke ment el az eredeti célra, a programban résztvevő, iskolánként százmilliós keret fele a működésképtelen Klikhez került. A Demokratikus Koalíció is az OLAF-hoz fordult az Öveges-program ügyében még 2014 decemberében (a vizsgálat a DK bejelentésére indult el).

Sokat mondó, hogy a program kapcsán tapasztalható visszaélések annyira súlyosak voltak, hogy még a magyar kormány is feljelentést tett csalás miatt. Amíg az ügy nem tisztázódik, addig itt 780 millió eurót, vagyis 241 milliárd forintot tart vissza Brüsszel.

Miután a sajtó megírta, hogy az Öveges programot befagyasztották Csepreghy Nándor nyilatkozott az ügyben, aki szerint az EU 40 milliárd forint kifizetését függesztette fel. Csepreghy szerint 100-200 milliónál nem bukhat többet az állam, de az elveszett támogatást visszafizettetik a pályázókkal - vagyis jelen esetben az önkormányzatokkal (http://vs.hu/gazdasag/osszes/40-milliardot-tart-vissza-az-eu-0328). Ez a jelzése az államtitkárnak azt vetíti előre, hogy a fideszes lopásokat az önkormányzatoknak kell majd megfizetnie, amely érinteni fogja Veszprém városát is.

Erre már számos példa volt az elmúlt hónapokban:

A hatvani önkormányzatnak 45,4 millió forintot kellene visszafizetni az Öveges-programban elkövetett szabálytalanságok miatt.

Kiskunfélegyházának ehhez hasonlóan 48,6 millió forintot kellett visszafizetnie a fideszes csalásoknak köszönhetően.

A hírek alapján úgy tűnik, hogy Békéscsaba városának is milliós nagyságrendű büntetéssel kell számolnia.

Annak fényében, hogy a Veszprémi Ipari Szakközépiskola és a Vetési Albert Gimnázium is egyenként 340 millió, illetve 248 millió forintot kapott az Öveges programból számíthatunk arra, hogy Veszprémnek a fideszes lopások miatt tízmilliós büntetésekkel kell számolnia.

Katanics Sándor (képviselő, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság volt elnöke, jelenleg tagja, Veszprém, DK)

Megjegyzések:

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium új tanterme, valamint a bútorok, a természettudományi tantárgyak kísérleteihez szükséges eszközök 80 millióba kerültek, ugyanakkor a 2013 júniusában befejeződött projekt teljes költsége 248 millió volt. Egy másik veszprémi középiskolában 340 milliót használtak fel ugyanilyen fejlesztésre. „Az esetleg olcsóbban teljesítő cégek nem is pályázhattak, mivel a tender meghívásos volt”

Ezek a sorok jó egy évvel ezelőtt jelentek meg a Magyar Narancsban!

2014 júliusában a VS.hu-nak én is beszéltem erről a gyanúsan túlfinanszírozott projektről.

Katanics Sándor veszprémi képviselő, a Demokratikus Koalíció helyi elnöke a VS.hu-nak a trafikmutyihoz hasonlította a veszprémi laborépítést. Elképesztőnek nevezte, hogy miközben a terem 103 millió forintba kerül, közel 150 milliót költöttek tanácsadásra, kapacitáskihasználtság-elemzésre, a laboratórium délelőtti foglalkozási rendjének kialakítása, a jobb kihasználtság érdekében a délutáni szakköri, tehetséggondozást szolgáló és a közép- és emelt szintű érettségi vizsgára való felkészítő foglalkozások rendjének kidolgozására, labornapló elkészítésére, digitalizálásra, tananyagfejlesztésre.

 

 

Vissza...