(La)borban a(z) (i)gazs√°g?

2016-04-01 15:21:15

Veszpr√©mnek a fideszes lop√°sok miatt t√≠zmilli√≥s b√ľntet√©sekkel kell sz√°molnia (K√∂zlem√©ny!)

M√°rcius 28-√°n ker√ľlt napvil√°gra, hogy a br√ľsszeli Bizotts√°g felf√ľggesztette a teljes T√ĀMOP-ot (T√°rsadalmi Meg√ļjul√°s Operat√≠v Program) az √Ėveges-programban tal√°lt s√ļlyos vissza√©l√©seknek k√∂sz√∂nhetŇĎen. Az √Ėveges program (az erre felhaszn√°lhat√≥ √∂sszeg 14 milli√°rd forint volt) kapcs√°n a Bizotts√°g azt kifog√°solta, hogy az elk√∂lt√∂tt p√©nzeknek csak a t√∂red√©ke ment el az eredeti c√©lra, a programban r√©sztvevŇĎ, iskol√°nk√©nt sz√°zmilli√≥s keret fele a mŇĪk√∂d√©sk√©ptelen Klikhez ker√ľlt. A Demokratikus Koal√≠ci√≥ is az OLAF-hoz fordult az √Ėveges-program √ľgy√©ben m√©g 2014 december√©ben (a vizsg√°lat a DK bejelent√©s√©re indult el).

Sokat mond√≥, hogy a program kapcs√°n tapasztalhat√≥ vissza√©l√©sek annyira s√ļlyosak voltak, hogy m√©g a magyar korm√°ny is feljelent√©st tett csal√°s miatt. Am√≠g az √ľgy nem tiszt√°z√≥dik, addig itt 780 milli√≥ eur√≥t, vagyis 241 milli√°rd forintot tart vissza Br√ľsszel.

Miut√°n a sajt√≥ meg√≠rta, hogy az √Ėveges programot befagyasztott√°k Csepreghy N√°ndor nyilatkozott az √ľgyben, aki szerint az EU 40 milli√°rd forint kifizet√©s√©t f√ľggesztette fel. Csepreghy szerint 100-200 milli√≥n√°l nem bukhat t√∂bbet az √°llam, de az elveszett t√°mogat√°st visszafizettetik a p√°ly√°z√≥kkal - vagyis jelen esetben az √∂nkorm√°nyzatokkal (http://vs.hu/gazdasag/osszes/40-milliardot-tart-vissza-az-eu-0328). Ez a jelz√©se az √°llamtitk√°rnak azt vet√≠ti elŇĎre, hogy a fideszes lop√°sokat az √∂nkorm√°nyzatoknak kell majd megfizetnie, amely √©rinteni fogja Veszpr√©m v√°ros√°t is.

Erre m√°r sz√°mos p√©lda volt az elm√ļlt h√≥napokban:

A hatvani √∂nkorm√°nyzatnak 45,4 milli√≥ forintot kellene visszafizetni az √Ėveges-programban elk√∂vetett szab√°lytalans√°gok miatt.

Kiskunf√©legyh√°z√°nak ehhez hasonl√≥an 48,6 milli√≥ forintot kellett visszafizetnie a fideszes csal√°soknak k√∂sz√∂nhetŇĎen.

A h√≠rek alapj√°n √ļgy tŇĪnik, hogy B√©k√©scsaba v√°ros√°nak is milli√≥s nagys√°grendŇĪ b√ľntet√©ssel kell sz√°molnia.

Annak f√©ny√©ben, hogy a Veszpr√©mi Ipari Szakk√∂z√©piskola √©s a Vet√©si Albert Gimn√°zium is egyenk√©nt 340 milli√≥, illetve 248 milli√≥ forintot kapott az √Ėveges programb√≥l sz√°m√≠thatunk arra, hogy Veszpr√©mnek a fideszes lop√°sok miatt t√≠zmilli√≥s b√ľntet√©sekkel kell sz√°molnia.

Katanics S√°ndor (k√©pviselŇĎ, a P√©nz√ľgyi √©s K√∂lts√©gvet√©si Bizotts√°g volt eln√∂ke, jelenleg tagja, Veszpr√©m, DK)

Megjegyzések:

A veszpr√©mi Vet√©si Albert Gimn√°zium √ļj tanterme, valamint a b√ļtorok, a term√©szettudom√°nyi tant√°rgyak k√≠s√©rleteihez sz√ľks√©ges eszk√∂z√∂k 80 milli√≥ba ker√ľltek, ugyanakkor a 2013 j√ļnius√°ban befejezŇĎd√∂tt projekt teljes k√∂lts√©ge 248 milli√≥ volt. Egy m√°sik veszpr√©mi k√∂z√©piskol√°ban 340 milli√≥t haszn√°ltak fel ugyanilyen fejleszt√©sre. ‚ÄěAz esetleg olcs√≥bban teljes√≠tŇĎ c√©gek nem is p√°ly√°zhattak, mivel a tender megh√≠v√°sos volt‚ÄĚ

Ezek a sorok j√≥ egy √©vvel ezelŇĎtt jelentek meg a Magyar Narancsban!

2014 j√ļlius√°ban a VS.hu-nak √©n is besz√©ltem errŇĎl a gyan√ļsan t√ļlfinansz√≠rozott projektrŇĎl.

Katanics S√°ndor veszpr√©mi k√©pviselŇĎ, a Demokratikus Koal√≠ci√≥ helyi eln√∂ke a VS.hu-nak a trafikmutyihoz hasonl√≠totta a veszpr√©mi labor√©p√≠t√©st. Elk√©pesztŇĎnek nevezte, hogy mik√∂zben a terem 103 milli√≥ forintba ker√ľl, k√∂zel 150 milli√≥t k√∂lt√∂ttek tan√°csad√°sra, kapacit√°skihaszn√°lts√°g-elemz√©sre, a laborat√≥rium d√©lelŇĎtti foglalkoz√°si rendj√©nek kialak√≠t√°sa, a jobb kihaszn√°lts√°g √©rdek√©ben a d√©lut√°ni szakk√∂ri, tehets√©ggondoz√°st szolg√°l√≥ √©s a k√∂z√©p- √©s emelt szintŇĪ √©retts√©gi vizsg√°ra val√≥ felk√©sz√≠tŇĎ foglalkoz√°sok rendj√©nek kidolgoz√°s√°ra, labornapl√≥ elk√©sz√≠t√©s√©re, digitaliz√°l√°sra, tananyagfejleszt√©sre.

 

 

Vissza...