Védőbeszéd az inkvizítorokhoz

2016-03-31 13:00:08

Hallott arról bárki, valaha is, hogy az itt ülő Fideszes képviselők, dr. Horváth Zsoltot, Veszprém és környéke Fideszes országgyűlési képviselőjét számon kérték volna azért, mert 2013-ban zugírászatért jogerősen elítélték? Felszólították valaha is arra, hogy mint az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja, mondjon le és távozzon a közéletből?

Pedig az itt ülők jó része akkor is képviselő volt, miként a polgármester már polgármester volt akkor is.

Nem is olyan régen ott ült a Fidesz önkormányzati képviselőjeként egy ügyvéd is, akit emberölés előkészületével gyanúsított meg az ügyészség. Hallották valaha is, hogy elnézést kértek a Fideszes önkormányzati képviselők azért, mert rábízták a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanács elnöki posztját?

Engem nem ítéltek el. Én alkotmányos alapjogommal élve magánszférámat próbáltam csupán védeni. Még csak nem is képviselőként, hanem magánemberként pereltem.

2014 januárjában, egy újságcikkben - a Hangvilla beruházással kapcsolatosan a Legfőbb Ügyészség számomra írt válaszlevelében közölteket felhasználva - az jelent meg, hogy az önkormányzat és a vállalkozó közötti megállapodástervezet (amelyet a többség elfogadott) törvénytelen elemet is tartalmaz.

A polgármester és a vállalkozó azonnal kiült a helyi média elé. A polgármester nem tisztelve a képviselőként mondott véleményem szabadságát, perrel fenyegetett, s azt jelezte, hogy az önkormányzat jogászai már vizsgálják a lehetőséget. A vállalkozó pedig, ezen a sajtótájékoztatón, olyan kijelentéseket tett, amivel a magánszférámat, a hivatásomat támadta.

Pótmagánvádas eljárásra csupán azért került sor, mert a rendőrség és az ügyészség annak ellenére, hogy feladata lett volna, nem végzett alapos nyomozást és nem próbálta meg beszerezni a bizonyítékokat. Pedig az ügynek lehetett olyan olvasata is, hogy a képviselőt akarják a hivatásán keresztül megfélemlíteni azért, hogy ne kutakodjon tovább közpénzek furcsa módon történő elköltése körül.

Bár Önök a szólás- és a sajtószabadság védelmezőiként próbálnak feltűnni, ez már teljességgel hiteltelen.

A független hatalmi ágak sem függetlenek már. A Fidesz elfoglalta azokat, látszatdemokráciát működtet.

Önök 12-en most ítélkezni készülnek felettem, egy sok ezer ember akaratából itt ülő önkormányzati képviselő felett, egy magánügyem miatt. Hónapokon át próbálták a lojális médiájukban megrendelve, majd itt a közgyűlésen is elvégezni személyemmel szemben a karakterrombolást.

Szomorúan tapasztalom, hogy mind a 12-en aláírták a leváltásomra vonatkozó javaslatot, holott mindannyian tudják, hogy amire hivatkoznak, az nem helytálló megállapítás.

Tudom jól, hogy többen ezt nem saját meggyőződésükből tették. Működik a belső diktatúra, az egzisztenciális bizonytalansággal fenyegetés a Fideszen belül is. Lelkük rajta. Nem fogok összeomlani, mert leváltanak. Bizottsági elnökként is előírásszerűen, a képviselői eskümnek megfelelően végeztem a munkám.  Ha tavaly ősszel nem szavaz le a Fideszes többség, vagy már tavaly év elején hallgat a testület a figyelemfelhívásaimra, talán nem lett volna ekkora a baj az intézményi szolgáltatónál. A felelősök, a polgármester és a területért felelős alpolgármester mossák kezeiket, pedig egy tisztességesen működő önkormányzatnál a történtek miatt nekik távozni kellene pozícióikból.

Én nem kérek megértést azoktól, akiknek a soraikban olyanok ülnek, akik még Húsvétkor is érzéketlenek az emberek szenvedéseire.

Ül itt Önök között valaki, aki az egyik közösségi oldalon beírt és minden módon elítélhető bejegyzésre rendkívül felháborító módon reagált. Egy bejegyzésre, melynek a szövege az volt, „Mi tetszik a migránsokon? Az volt a válasz, hogy a Scania féknyom.”  A Fidesz most engem leváltó és itt ülő egyik képviselője így reagált ezekre a sorokra: „Én még hátramenetet is kapcsolnék! Biztos, ami biztos!” – Önök ezt szótlanul tűrik? Nyilván tudják pedig, kiről van szó.

A veszprémi önkormányzatiság elmúlt közel 26 évében nem volt példa arra, hogy önkormányzati képviselő magánemberként indított peres ügyéből kreálnak koncepciós eljárást. Ezzel a tettükkel felhatalmaznak arra, hogy foglalkozzam én is olyan személyes ügyeikkel, amelyekről nem árt, ha az Önök által félrevezetett választóik is tudnak egy új döntési helyzet előtt.

Vissza...