Megemlékezés 1945. március 23-ról

2016-03-23 19:45:47

Az alábbi megemlékező beszédet ma este 6 órakor a Balaton Pláza mellett található emléktábla előtt mondta el Bárdossy Csanád nyugalmazott polgári védelmi ezredes.

A második világháborúban a légierő hadászati alkalmazásával a bombázásoknak nagy szerep jutott .A légitámadások során ledobott bombák alkalmasak voltak az élő erő, valamint katonai és polgári létesítmények megsemmisítésére. A Szövetséges Hatalmak légitámadásainak megtervezése a MASAF (Mediterranean Allied Stategle Air Force), magyarul a Földközi-tengeri Szövetséges Hadászati Légierő vezetésének feladata volt.

Magyarország területe - mint a háborúban résztvevő hadviselő félnek - ki volt téve a légitámadásoknak is. Veszprém megye hadászati célpontjai ellen összesen csak három hadászati szintű légitámadás volt tervezve: ebből kettő a Péti Nitrogénművek ellen, egy pedig a Veszprém -Jutasi magyar katonai reptér ellen. A harcászati-hadműveleti légitámadások azonban kiszámíthatatlanok voltak.

A szövetségesek bombázásai, valamint a heves légi harcok 1944 júniusában kezdődtek meg Veszprém térségében, amelyek eleinte nem követeltek emberéletet, csak anyagi károk keletkeztek. 1944. július 8-án délelőtt az amerikai 15. hadászati légi hadsereg kötelékei váratlanul légitámadást indítottak a Veszprém -Jutasi magyar katonai reptér ellen. A támadás következtében a repülőtéren 62 ember azonnal meghalt, 64 ember súlyosan megsebesült, akik között több polgári áldozat volt. Kádártai lakosok közül is több civil életét vesztette. Ezt követően hónapokon keresztül Veszprémet nem érte amerikai légitámadás. Azt azonban nem tudta senki, mikor csapnak le a bombázók, ezért szinte naponként rendeltek el légiriadót.

A németeket támadó szovjet csapatok 1944. december 14-én kezdték meg a város bombázását. Többször intéztek támadást a katonai reptér, a Veszprém külső vasúti pályaudvar, valamint a Veszprémen áthaladó hadifontosságú útvonalak ellen. Ezen bombatámadásokban sok volt a polgári áldozat. Az egyik legsúlyosabb szovjet bombázásra 1945.február 21-én került sor. Szovjet csapatrepülők támadták meg a belső vasútállomást és környékét, valamint szőnyegbombázást hajtottak vére a Cserhát városrész irányából a belváros felé. Az ismeretlen német katonákon kívül számos veszprémi lakos vesztette ekkor életét, az épületekben ekkor keletkeztek a legnagyobb károk.

1945. március 23-án megindult a harc Veszprémért. A harc közepette 10 óra 26 és 43 perc között üvöltöttek a szirénák utoljára, jelezve a légitámadás lehetőségét. A bombázás szerencsére elmaradt. E napon véget ért a II. világháború a veszprémiek számára.

A II. világháború alatt 85 légitámadás érte a várost. A lakóházaknak 75,5 százaléka megsérült, illetve elpusztult. A veszprémi polgárok közül az ismert nevek alapján 72-en vesztették életüket, azonban az emberveszteség a városban összetorlódott polgári menekültek és a katonák száma alapján 565 főre tehető.

Az itt felállított emléktáblánál emlékezzünk meg és hajtsunk fejet a légitámadásokban elhunyt vétlen civil áldozatok előtt, emlékükre gyújtsunk mécsest, helyezzük el a megemlékezés virágait, remélve hogy az ilyen borzalmak soha többé nem ismétlődhetnek meg.

Vissza...