Múltidéző -A siker forrása

2016-03-13 17:12:23

Népszabadság 2003. november 18. • Szerző: Pekarek János

Egy nem hivatalos, de annál gyakrabban idézett felmérés szerint a veszprémi Lovassy Gimnázium az ország negyedik legjobb középiskolája a középfokú tanintézményekből egyetemre, főiskolára felvett diákok száma alapján. Ráadásul ez nem egy véletlen, kiugró, majd a semmibe foszló eredmény: a teljes nevén Lovassy László Gimnázium már évtizede szerepel a magyar középiskolák élmezőnyében, általában a negyedik-hatodik helyen.

Persze, húzza fel most a szemöldökét mindenki, aki kicsit járatos az efféle listák világában: könnyű úgy előkelő helyen állni a rangsorban, ha csupa válogatott, jó családi háttérrel megáldott diákot kell oktatni, akiknek már egy-két idegen nyelv a fejükben, a saját számítógép pedig a külön szobájukban található, közvetlenül a házi könyvtár mellett.

Mi tagadás, éppen jó híre miatt a Lovassy elitiskolának is számít Veszprém környékén – de a hangsúly itt az is szócskán van. Tehetséges, de nem túl kedvező háttérrel rendelkező, nem éppen értelmiségi környezetből érkező gyerekeket is sikerül itt a felvételi vizsgáig vagy egyenesen az egyetemig eljuttatni. Ez pedig, hogy az intézmény igazgatójának kedvenc szavajárását idézzem, nagyobb hozzáadott értéket kíván a tanári kar részéről.

De ne ragadjunk le egyetlen város egyetlen iskolájánál: nem felejthető a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium említése sem. Régiónk e másik jeles intézménye szintén sűrűn szerepel abban a bizonyos középiskolai rangsorban, mégpedig ugyancsak az első öt hely valamelyikén. S milyen érdekes: hasonló körülmények között elért eredményeik alapja is hasonlít a veszprémiekéhez. Elkötelezett, már-már megszállott tanáregyéniségek, jó közösségek, a sikeres munka élménye együttesen lendíti évről évre előrébb mindkét iskolát – amelyhez, reméljük, nagyon sok hasonlót találni az országban.

Csak azért jutott mindez eszembe a napokban közzétett eredménylistáról, mert manapság sokszor úgy tűnik, hogy a komoly, megalapozott, kitartóan következetes munka mint a siker forrása, mintha már végképp kiveszett volna ebből az országból.

Nos: íme, még megvan.

Vissza...