Valóban baj van a kórházakban a higiénés feltételekkel? Veszélyben vagyunk?

2016-03-06 18:04:28

Az alábbi szövegezésű levelet küldtem el percekkel ezelőtt Veszprém Megyei Jogú Város Közjóléti Bizottsága elnöke, Dr. Strenner Zoltán számára. Remélem komolyan veszi a jelzéseket és gyorsan kapok megnyugtató választ. Az gondolom, tartozik ez a kérdés a nyilvánosságra is és így tudom talán elérni, hogy ezek az ügyek megfelelő nyilvánosságot kaphassanak. Máshogy sajnos igen kevés az esély arra, hogy ilyen súlyú kérdésekkel érdemben foglalkoznak az illetékesek.

 

Dr. Strenner Zoltán bizottsági elnök részére

Veszprém MJV Önkormányzatának Közjóléti Bizottsága

 

Tisztelt Bizottsági Elnök Úr!

Tisztában vagyok azzal, hogy Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata nem fenntartója a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórháznak. Ennek ellenére, minden veszprémi érdekében is eljárva kérem arra, hogy mint az Önkormányzat Közjóléti Bizottságának elnöke, sürgősen vegye fel a kapcsolatot a kórház főigazgató főorvosával és az alábbiakról kérjen gyors tájékoztatást.

Biztonsággal kijelenthető-e, hogy a kórházban egyszer használatos műtéti eszközöket nem használnak fel többször az intézményben az elvégzett műtétek során? Van-e elegendő fertőtlenítő szer a kórházban, tudják-e biztosítani az alapvető és előírásszerű higiénés feltételeket az intézmény egész területén?

Azért fordulok Önhöz sürgős cselekvését kérve, mert egy 2016. február 27-én a Vasárnapi Hírekben megjelent írást elolvasva megdöbbentem az ott közölt állításokon.

A „Mocskos kórházi bűncselekmények” címmel megjelent írásban egy 15 éven keresztül sterilizálógép -kezelőként dolgozó személy állítja azt, hogy általános gyakorlat a kórházakban, hogy egyszer használatos műtéti eszközöket többször is felhasználnak, holott ez súlyosan veszélyezteti a betegeket és jogellenes is. Ami a legdöbbenetesebb, hogy bár nyilatkoznak az illetékesek is a tudósításban, ezeket az állításokat érdemben nem cáfolják.

Ugyan olvasni olyan információkat is az egyik ezzel a témával foglalkozó cikkben, hogy az ÁNTSZ szerint minden rendben van a hazai kórházakban, s a kórházi fertőzések számát tekintve az utóbbi 3 évben nem történt jelentős változás, dr. Hegedűs Zsolt ortopéd sebész, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke azt mondja, hogy az ÁNTSZ erről szóló közléseit sajnos semmilyen visszakereshető adattal nem támasztják alá.

Kérésemmel azért keresem meg, mert a Közjóléti Bizottság feladatkörébe tartozik a város egészségügyi ellátási helyzetének figyelemmel kísérése, különös tekintettel az ellátás színvonalára és a lakosság igényeire.

Az írás a döbbenetes állításokkal az alábbi linken keresztül érhető el.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/mindennapos_buncselekmenyek_a_korhazakban

Várom gyors intézkedését és megtisztelő válaszát!

Veszprém, 2016. március 6. Katanics Sándor

önkormányzati képviselő

Vissza...