Csatát vesztett a Fidesz Veszprémben

2016-03-04 17:06:11

Négy hónap. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy a veszprémi Fidesz által jó ideig gondosan rejtegetett projektelképzelés- egy parkolóház építése a színházkertbe- megbukjon.

Közel két évvel ezelőtt főzték ki a boszorkánykonyhájukban, hogy uniós forrásokból megvalósítják az „Iskola utcai” parkolóházat. Sokáig véletlenül sem beszéltek arról, hogy valójában a színházkert a tervük végrehajtásához kiszemelt helyszín.

2014 decemberében még a „kulturális negyed program” részeként egy 180 millió Ft-ból megvalósítandó teremgarázsról írtak a képviselő-testület elé vitt előterjesztéseikben. A város gazdasági programjában -2015 tavaszán- már Iskola utcai mélygarázsként emlegették ezt az elképzelést. Aztán Veszprém Integrált Területi Programjában- 2015 októberében- már 280 millióból álmodták meg a mélygarázst a színházkertbe.

Ekkor- 2015 októberében- a közgyűlésen kérdeztem rá, mi is ez az elképzelés egészen pontosan, s lehet-e tudni valamit a részletekről, a látványtervek megismerhetőek-e, mert a veszprémieknek fogalma sincs arról, mi készül valójában a fejük felett.

Kellett ez nekem? Jól „kikaptam” ugyanis - már ekkor is- kérdésem és felvetésem miatt az alpolgármester asszonytól. Azt állította, már számos módon tájékoztatták a városban élőket erről a tervről. Később mégis kiderült, csupán egy bizottsági ülésen mutattak meg egy senki által eddig nem látott látványtervet, „oszt jó napot!”

A látványtervet elkérve tájékoztattam arról a helyi médiát, miről is szól ez a történet valójában. Ekkor már mellettem állt és gőzerővel segített a részletek feltárásában egyik ellenzéki képviselőtársam, a Demokraták Veszprémét frakció vezetője is. Aztán már az egész frakciónk (3 fővel) állt ki a média nyilvánossága elé, s kérte, ismertesse meg a sajtó a városban élőkkel, mire számíthatnak, ha sikerül megvalósítani a Fidesznek ezt az elképzelést. Veszprém legszebb és még érintetlen belvárosi zöldfelületét dúlták volna fel csupán azért (meg ki tudja valójában még miért), hogy olyan helyen hozzanak létre egy parkolóházat, amelynek a közelében már működik egy másik kihasználatlanul. A megyei kórház közelében meg képtelenek a betegek, hozzátartozóik, illetve az ott dolgozók parkolóhelyeket találni napközben, hosszú évek óta.

Januárra már az egész ellenzék - egy az egyként- sorakozott fel és állt ki annak érdekében, hogy ez a valóságtól elrugaszkodott elképzelés semmiképp ne érhessen révbe. Sajtótájékoztatónkra a polgármester azonnal közleményben reagált. Népszavazási elképzelésünket drágának és feleslegesnek tartotta és városi konzultációt hirdetett helyette kétmillió forint közpénzt elkülönítve erre a célra. Az ellenzék közben benyújtotta a népszavazási kezdeményezését és az a helyi választási bizottság azt el is fogadta.

Ekkor történt a csoda. A polgármester által meghirdetett konzultáció ugyan még el sem kezdődött, de a polgármester ismét nyilatkozott és bejelentette, nem támogatja parkolóház építését a színházkertbe.

Pár napja, a februári közgyűlésen az alpolgármester asszony újra kemény szavakkal ostorozta az ellenzéket. "Amikor két éve döntést hoztunk, önök vagy nem olvasták el az előterjesztést, vagy nem tudták értelmezni azt, amikor pedig a programelemet értelmezni sikerült, rögtön a népszavazáshoz folyamodtak.” Úgy interpretálta a történteket, az ellenzéki képviselők nem képesek értelmezni azt, amit előterjeszt az ő többségük.

Nem bírtam megállni és megkérdeztem, vajon akkor miként értelmezi azt, hogy a két éve a döntést elfogadó polgármester most már úgy nyilatkozik, nem támogatja parkolóház építését a színházkertbe, holott még egy hónappal ezelőtt közleményében is azt sugallta, ő parkolóház-építés párti. Az alpolgármester asszony,- ki tudja miért- erre nem kívánt reagálni.

 

Vissza...