Csatát vesztett a Fidesz Veszprémben

2016-03-04 17:06:11

N√©gy h√≥nap. Ennyi idŇĎ kellett ahhoz, hogy a veszpr√©mi Fidesz √°ltal j√≥ ideig gondosan rejtegetett projektelk√©pzel√©s- egy parkol√≥h√°z √©p√≠t√©se a sz√≠nh√°zkertbe- megbukjon.

K√∂zel k√©t √©vvel ezelŇĎtt fŇĎzt√©k ki a boszork√°nykonyh√°jukban, hogy uni√≥s forr√°sokb√≥l megval√≥s√≠tj√°k az ‚ÄěIskola utcai‚ÄĚ parkol√≥h√°zat. Sok√°ig v√©letlen√ľl sem besz√©ltek arr√≥l, hogy val√≥j√°ban a sz√≠nh√°zkert a terv√ľk v√©grehajt√°s√°hoz kiszemelt helysz√≠n.

2014 december√©ben m√©g a ‚Äěkultur√°lis negyed program‚ÄĚ r√©szek√©nt egy 180 milli√≥ Ft-b√≥l megval√≥s√≠tand√≥ teremgar√°zsr√≥l √≠rtak a k√©pviselŇĎ-test√ľlet el√© vitt elŇĎterjeszt√©seikben. A v√°ros gazdas√°gi programj√°ban -2015 tavasz√°n- m√°r Iskola utcai m√©lygar√°zsk√©nt emlegett√©k ezt az elk√©pzel√©st. Azt√°n Veszpr√©m Integr√°lt Ter√ľleti Programj√°ban- 2015 okt√≥ber√©ben- m√°r 280 milli√≥b√≥l √°lmodt√°k meg a m√©lygar√°zst a sz√≠nh√°zkertbe.

Ekkor- 2015 okt√≥ber√©ben- a k√∂zgyŇĪl√©sen k√©rdeztem r√°, mi is ez az elk√©pzel√©s eg√©szen pontosan, s lehet-e tudni valamit a r√©szletekrŇĎl, a l√°tv√°nytervek megismerhetŇĎek-e, mert a veszpr√©mieknek fogalma sincs arr√≥l, mi k√©sz√ľl val√≥j√°ban a fej√ľk felett.

Kellett ez nekem? J√≥l ‚Äěkikaptam‚ÄĚ ugyanis - m√°r ekkor is- k√©rd√©sem √©s felvet√©sem miatt az alpolg√°rmester asszonyt√≥l. Azt √°ll√≠totta, m√°r sz√°mos m√≥don t√°j√©koztatt√°k a v√°rosban √©lŇĎket errŇĎl a tervrŇĎl. K√©sŇĎbb m√©gis kider√ľlt, csup√°n egy bizotts√°gi √ľl√©sen mutattak meg egy senki √°ltal eddig nem l√°tott l√°tv√°nytervet, ‚Äěoszt j√≥ napot!‚ÄĚ

A l√°tv√°nytervet elk√©rve t√°j√©koztattam arr√≥l a helyi m√©di√°t, mirŇĎl is sz√≥l ez a t√∂rt√©net val√≥j√°ban. Ekkor m√°r mellettem √°llt √©s gŇĎzerŇĎvel seg√≠tett a r√©szletek felt√°r√°s√°ban egyik ellenz√©ki k√©pviselŇĎt√°rsam, a Demokrat√°k Veszpr√©m√©t frakci√≥ vezetŇĎje is. Azt√°n m√°r az eg√©sz frakci√≥nk (3 fŇĎvel) √°llt ki a m√©dia nyilv√°noss√°ga el√©, s k√©rte, ismertesse meg a sajt√≥ a v√°rosban √©lŇĎkkel, mire sz√°m√≠thatnak, ha siker√ľl megval√≥s√≠tani a Fidesznek ezt az elk√©pzel√©st. Veszpr√©m legszebb √©s m√©g √©rintetlen belv√°rosi z√∂ldfel√ľlet√©t d√ļlt√°k volna fel csup√°n az√©rt (meg ki tudja val√≥j√°ban m√©g mi√©rt), hogy olyan helyen hozzanak l√©tre egy parkol√≥h√°zat, amelynek a k√∂zel√©ben m√°r mŇĪk√∂dik egy m√°sik kihaszn√°latlanul. A megyei k√≥rh√°z k√∂zel√©ben meg k√©ptelenek a betegek, hozz√°tartoz√≥ik, illetve az ott dolgoz√≥k parkol√≥helyeket tal√°lni napk√∂zben, hossz√ļ √©vek √≥ta.

Janu√°rra m√°r az eg√©sz ellenz√©k - egy az egyk√©nt- sorakozott fel √©s √°llt ki annak √©rdek√©ben, hogy ez a val√≥s√°gt√≥l elrugaszkodott elk√©pzel√©s semmik√©pp ne √©rhessen r√©vbe. Sajt√≥t√°j√©koztat√≥nkra a polg√°rmester azonnal k√∂zlem√©nyben reag√°lt. N√©pszavaz√°si elk√©pzel√©s√ľnket dr√°g√°nak √©s feleslegesnek tartotta √©s v√°rosi konzult√°ci√≥t hirdetett helyette k√©tmilli√≥ forint k√∂zp√©nzt elk√ľl√∂n√≠tve erre a c√©lra. Az ellenz√©k k√∂zben beny√ļjtotta a n√©pszavaz√°si kezdem√©nyez√©s√©t √©s az a helyi v√°laszt√°si bizotts√°g azt el is fogadta.

Ekkor t√∂rt√©nt a csoda. A polg√°rmester √°ltal meghirdetett konzult√°ci√≥ ugyan m√©g el sem kezdŇĎd√∂tt, de a polg√°rmester ism√©t nyilatkozott √©s bejelentette, nem t√°mogatja parkol√≥h√°z √©p√≠t√©s√©t a sz√≠nh√°zkertbe.

P√°r napja, a febru√°ri k√∂zgyŇĪl√©sen az alpolg√°rmester asszony √ļjra kem√©ny szavakkal ostorozta az ellenz√©ket. "Amikor k√©t √©ve d√∂nt√©st hoztunk, √∂n√∂k vagy nem olvast√°k el az elŇĎterjeszt√©st, vagy nem tudt√°k √©rtelmezni azt, amikor pedig a programelemet √©rtelmezni siker√ľlt, r√∂gt√∂n a n√©pszavaz√°shoz folyamodtak.‚ÄĚ √ögy interpret√°lta a t√∂rt√©nteket, az ellenz√©ki k√©pviselŇĎk nem k√©pesek √©rtelmezni azt, amit elŇĎterjeszt az ŇĎ t√∂bbs√©g√ľk.

Nem b√≠rtam meg√°llni √©s megk√©rdeztem, vajon akkor mik√©nt √©rtelmezi azt, hogy a k√©t √©ve a d√∂nt√©st elfogad√≥ polg√°rmester most m√°r √ļgy nyilatkozik, nem t√°mogatja parkol√≥h√°z √©p√≠t√©s√©t a sz√≠nh√°zkertbe, holott m√©g egy h√≥nappal ezelŇĎtt k√∂zlem√©ny√©ben is azt sugallta, ŇĎ parkol√≥h√°z-√©p√≠t√©s p√°rti. Az alpolg√°rmester asszony,- ki tudja mi√©rt- erre nem k√≠v√°nt reag√°lni.

 

Vissza...