Veszprém polgármestere mossa kezeit

2016-02-28 15:50:26

Még mindig az Intézményi Szolgáltató Szervezet felettébb kínos és hónapokig tagadott, rejtegetett ügyei érdekelnének. Sajnos hiába teszem ugyanakkor fel kérdéseimet a közgyűlésen rendszeresen, érdemi válaszok változatlanul nincsenek. A polgármester szűkszavúan válaszol, ha válaszol egyáltalán és a kérdéseket rendszerint elhárítja. Úgy tesz, mintha a történtekhez semmi köze sem volna. Holott szerintem az első számú felelőse is ezeknek az ügyeknek. A második számú az alpolgármester, aki még mélyebben hallgat.

A polgármester kérdéseimre adott válaszából annyi azért kiderült, azzal is tisztában volt, hogy a volt Fideszes önkormányzati képviselő –második- egész embert kívánó munkahelye, ahol szintén fizetést kapott, a VKSZ Zrt. volt. Én a kérdésemben nem mondtam, ő a válaszában viszont hivatkozott arra, hogy semmi köze ahhoz, miként alkalmazták a város tulajdonában lévő cégnél a volt politikust. Amikor szembesítettem azzal, hogy a város polgármestereként a tulajdonosi jogokat ő gyakorolja, és így igenis foglalkoznia kellene az üggyel, erre nem volt válasz. Ma még ezt is meg lehet tenni. Reméljük már nem sokáig.

„Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzata 37.§ (1) bekezdése által biztosított lehetőség alapján 2016. február 25-én (csütörtökön), a közgyűlésen a napirendi pontok megtárgyalása előtt kérdést kívánok intézni Polgármester Úrhoz.

Köztudott, hogy több mint 3 hónappal ezelőtt, - a nyilvánosság előtt feltett kérdéseimmel kapcsolatos sok hónapos hallgatás után- Polgármester Úr feljelentést tett hűtlen kezelés gyanújával. Történt mindez körülbelül egy hónappal az után, hogy az Intézményi Szolgáltató Szervezet vezetője önként távozott pozíciójából.

„Polgármesterként kötelességemnek érzem, hogy az intézmény tisztázása, valamint a felelősségre vonás érdekében megtegyem a szükséges jogi lépéseket. A mai napon a Veszprémi Rendőrkapitányságon feljelentést teszek ismeretlen tettesek ellen a Btk. 374. § (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés a) pontja szerint minősülő, nagyobb értékre elkövetett gazdasági csalás bűntette elkövetésének alapos gyanúja, valamint a Btk. 376. § (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés a) pontja szerint minősülő hűtlen kezelés bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt.”

2015. november eleji közleményében Polgármester Úr azt is írja: „Az elmúlt napokban a tudomásomra jutott, hogy az intézmény – azóta önként lemondott, ezzel a felelősségét elismerő – korábbi vezetése alatt több esetben az intézményi takarítások körülményei tisztázatlanok voltak.”

Azt szeretném megtudni Polgármester Úrtól, kapott-e azóta bármiféle hivatalos tájékoztatást a feljelentésével kapcsolatosan? Meghallgatta-e a feljelentés benyújtását követően Polgármester Urat a rendőrség?

Miután Polgármester Úr is tud arról - még a NAV vizsgálata során került elő ez az információ,- hogy nemcsak a próbatakarítások ügyében, hanem az egyik volt Fideszes önkormányzati képviselő foglalkoztatásával kapcsolatosan is felmerült a hűtlen kezelés gyanúja, ebben az ügyben tervez-e polgármester úr bármiféle vizsgálatot a közeljövőben elrendelni, vagy a feljelentést –ha még nem tette ezt meg- kiegészíteni?

Tudomásomra jutott, hogy miközben az ISZSZ a volt önkormányzati képviselőt teljes állásban közalkalmazottként foglalkoztatta- s munkahelyére a gyanú szerint be sem kellett járnia- az önkormányzat tulajdonában levő egyik gazdasági társaság is teljes munkaidőben adott munkát és fizetést a volt képviselőnek. Számomra nem vált ismertté, hogy az érintett személy munkaviszonya, milyen indok alapján szűnt meg valamivel több, mint egy hónap után a gazdasági társaságnál.”

Vissza...