Indulatos kvótavita

2016-02-25 20:13:31

A Vehir.hu mai k√∂zgyŇĪl√©si tud√≥s√≠t√°s√°nak al√°bbi r√©szlete is tartalmaz ‚Äě√©rdekes‚ÄĚ √©s tanuls√°gos mondatokat. Mintha kicsit ideges lenne a l√©gk√∂r. Soha nem l√°ttam √©s hallottam ennyi szem√©lyeskedŇĎ √©s az alapvetŇĎ udvariass√°gi szab√°lyokr√≥l megfeledkezŇĎ k√©pviselŇĎt √©s tiszts√©gviselŇĎt, mint √©ppen ezen a nem √©ppen ‚Äějeles‚ÄĚ napon. A veszpr√©mi k√∂zgyŇĪl√©sek t√∂rt√©net√©ben k√©ts√©gtelen√ľl ez volt a m√©lypont. Hallgatott mindenki, akinek sz√≥lni kellett volna, hogy tal√°n ezt m√©gse mondj√°k kedves Fideszes k√©pviselŇĎ h√∂lgyek √©s urak.A zavar olyan nagy volt, hogy a Fidesz soraib√≥l ketten v√©letlen√ľl m√©g meg is szavazt√°k a s√ľrgŇĎss√©gi ind√≠tv√°nyomat.

.‚ÄěKatanics S√°ndor s√ľrgŇĎss√©gi elŇĎterjeszt√©st ny√ļjtott be a magyar korm√°ny √°ltal is elfogadott kv√≥tarendszer elfogad√°s√°r√≥l. Kifejtette, hogy Orb√°n Viktor al√°√≠rt egy olyan tartalm√ļ nyilatkozatot Br√ľsszelben, ami ellent√©tes az √∂nkorm√°nyzatnak a kv√≥tarendszerrel szemben megfogalmazott hat√°rozat√°val. Nagyon szerencs√©tlen lenne, hogy amikor a korm√°nyfŇĎ Br√ľsszelben megerŇĎs√≠ti, hogy egy√ľtt k√≠v√°n mŇĪk√∂dni a kv√≥tarendszer mielŇĎbbi bevezet√©s√©ben, akkor egy √∂nkorm√°nyzatnak ezzel ellent√©tes hat√°rozata legyen √©rv√©nyben ‚Äď fogalmazott.

‚Ė† Ov√°di P√©ter eml√©keztetett, hogy a t√©m√°ban a m√°rciusi EU-cs√ļcson d√∂ntenek majd. A Fidesz-KDNP t√∂bb mint t√≠zezer al√°√≠r√°st gyŇĪjt√∂tt helyben a kv√≥ta ellen. Hogy √°ll a DK kv√≥tarendszert t√°mogat√≥ al√°√≠r√°sgyŇĪjt√©se? ‚Ė† Czaun J√°nos (Fidesz-KDNP) Gyurcs√°ny Ferenc szavait id√©zve k√©rte Katanics S√°ndort, hogy ‚Äělegal√°bb Veszpr√©mben ne hazudjunk‚ÄĚ. ‚Ė† Stigelmaier J√≥zsefn√© szerint a baloldal minden√°ron azt akarja, hogy min√©l t√∂bb ‚Äěhonfoglal√≥‚ÄĚ √©rkezzen Magyarorsz√°gba. Katanics S√°ndornak azt javasolta, hogy √ľlj√∂n vissza az √°ltal√°nos iskol√°ba sz√∂veg√©rt√©st tanulni. ‚Ė† Forg√≥n√© Kelemen Judit a Br√ľsszelben elfogadott dokumentumb√≥l id√©zte fel a a kv√≥t√°t t√°mogat√≥ r√©szt. ‚Ė† N√©medi Lajos szerint Magyarorsz√°g szabads√°gharcot v√≠v, √≠gy sz√≥ sem lehet r√≥la, hogy az elŇĎterjeszt√©st napirendre vegye. ‚Ė† Katanics szerint a korm√°nyfŇĎ k√©tarc√ļan viselkedik, m√°sk√©nt interpret√°lja a dolgokat idehaza, mint k√ľlf√∂ld√∂n. Egy s√ļlyos √ľgyet kellene k√∂z√∂s b√∂lcsess√©g√ľnkkel kezelni, nem pedig az embereket megf√©leml√≠tŇĎ kommunik√°ci√≥t folytatni. ‚Ė† Katanics S√°ndor ind√≠tv√°ny√°t 4 igen √©s 13 nem mellett nem vette napirendj√©re a k√∂zgyŇĪl√©s.‚ÄĚ

√ćme, a s√ľrgŇĎss√©gi ind√≠tv√°ny indokl√°sa:

Indokol√°s

Az Eur√≥pai Tan√°cs 2016. febru√°r 18-19-ei √ľl√©s√©n k√∂vetkeztet√©seket fogadott el a migr√°ci√≥ t√©mak√∂r√©ben. Az Uni√≥ √°llam- √©s korm√°nyfŇĎi ‚Äď k√∂zt√ľk Orb√°n Viktor magyar minisztereln√∂k ‚Äďolyan tartalm√ļ hat√°rozatot √≠rt al√° k√∂z√∂s z√°r√≥nyilatkozatban, amely a 2016. janu√°r 28-i test√ľleti √ľl√©sen elfogadott 11/ 2016.(I.28.) sz√°m√ļ hat√°rozatban foglaltakkal ellent√©tes tartalm√ļ. Sz√ľks√©ges a k√©pviselŇĎtest√ľlet gyors korrekci√≥ja √©s egy √ļj hat√°rozat elfogad√°s√°val a magyar korm√°ny √°ll√°sfoglal√°s√°val megegyezŇĎ √°ll√°sfoglal√°s t√°mogat√°sa.

Ez√©rt k√©rem, hogy az elŇĎterjeszt√©st s√ľrgŇĎss√©ggel megvitatni sz√≠veskedjenek.

Veszprém, 2016.02.24.

Katanics S√°ndor

S az elŇĎterjeszt√©s indokl√°sa √©s hat√°rozati javaslata:

Tisztelt K√∂zgyŇĪl√©s!

Az Eur√≥pai Tan√°cs ez √©v febru√°r 18-19-ei √ľl√©s√©n k√∂vetkeztet√©seket fogadott el a migr√°ci√≥ t√©mak√∂r√©ben. Az Uni√≥ √°llam- √©s korm√°nyfŇĎi ‚Äď k√∂zt√ľk Orb√°n Viktor magyar minisztereln√∂k ‚Äď egyebek mellett az al√°bbiakat v√°llalt√°k (a dokumentum 8/f. √©s h. pontja szerint)

‚Äěa menek√ľltek szem√©lyazonoss√°g√°nak meg√°llap√≠t√°sa, regisztr√°ci√≥ja √©s ujjnyomatuk lev√©tele, valamint a szem√©lyek √©s az √ļti okm√°nyok biztons√°gi ellenŇĎrz√©se szempontj√°b√≥l egyre hat√©konyabban mŇĪk√∂dnek az Uni√≥ seg√≠ts√©g√©vel l√©trehozott tranzitz√≥n√°k, azonban √≠gy is sok m√©g a tennival√≥; k√ľl√∂n√∂sen teljesen mŇĪk√∂dŇĎk√©pess√© kell tenni a tranzitz√≥n√°kat, biztos√≠tani kell a bel√©ptet√©sekkor a teljes, 100%-os szem√©lyazonoss√°g-meg√°llap√≠t√°st √©s regisztr√°ci√≥t (√©s ennek keret√©ben az eur√≥pai adatb√°zisokban - √©s k√∂zt√ľk k√ľl√∂n√∂sen a Schengeni Inform√°ci√≥s Rendszerben - a keres√©sek szisztematikus lefuttat√°s√°t az uni√≥s jog elŇĎ√≠r√°sainak megfelelŇĎen); teljes k√∂rŇĪen v√©gre kell hajtani az Uni√≥n bel√ľli √°thelyez√©si folyamatot ; meg kell f√©kezni az irregul√°ris migr√°nsok √©s a mened√©kk√©rŇĎk tov√°bbutaz√°s√°t, valamint gondoskodni kell olyan befogad√≥ √°llom√°sokr√≥l, amelyek alkalmasak a migr√°nsok emberhez m√©lt√≥ k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tti elhelyez√©s√©re arra az idŇĎre, am√≠g a helyzet√ľket tiszt√°zz√°k. A mened√©kk√©rŇĎk nem v√°laszthatj√°k meg szabadon, hogy melyik tag√°llamban k√≠v√°nnak mened√©kjog√©rt folyamodni;‚ÄĚ

valamint

‚Äěvalamennyi tavaly decemberben elfogadott int√©zked√©st a lehetŇĎ leggyorsabban v√©gre kell hajtani, a migr√°nsok Uni√≥n bel√ľli √°thelyez√©s√©re vonatkoz√≥ hat√°rozatokat, valamint a visszak√ľld√©st √©s a visszafogad√°st biztos√≠t√≥ int√©zked√©seket is bele√©rtve. Az Eur√≥pai Hat√°r- √©s Parti Ňźrs√©grŇĎl sz√≥l√≥ javaslatot illetŇĎen fel kell gyors√≠tani a munk√°t, hogy m√©g a holland eln√∂ks√©g idej√©n megsz√ľlessen a politikai meg√°llapod√°s az √ľgyben, √©s az √ļj rendszer a lehetŇĎ leghamarabb megkezdje mŇĪk√∂d√©s√©t;

Veszpr√©m Megyei Jog√ļ V√°ros √Ėnkorm√°nyzata 2016. janu√°r 28-i test√ľleti √ľl√©s√©n a k√©pviselŇĎtest√ľlet korm√°nyp√°rti tagjai olyan hat√°rozatot fogadtak el, amely elutas√≠tja az Eur√≥pai Tan√°cs k√∂telezŇĎ betelep√≠t√©si kv√≥t√°j√°t. Ezzel a d√∂nt√©ssel egy olyan hat√°rozatot t√°mogattak, amelynek elŇĎk√©sz√≠tŇĎ sz√∂veg√©ben nem a val√≥s√°gnak megfelelŇĎ adatok szerepeltek, illetve egy sor t√©nyt elhallgattak a t√©m√°val kapcsolatban.

Tudval√©vŇĎ, hogy Magyarorsz√°gon az√©rt mehettek √°t ellenŇĎrizetlen√ľl menek√ľltek, mert az Orb√°n-korm√°ny ‚Äď megs√©rtve uni√≥s k√∂telezetts√©geit ‚Äď nem gondoskodott a regisztr√°ci√≥jukr√≥l, nem vette ig√©nybe az EU erre szolg√°l√≥ t√°mogat√°s√°t. Buszokkal utaztatott t√≠zezreket - regisztr√°ci√≥ n√©lk√ľl- Horv√°torsz√°gb√≥l Ausztri√°ba. Magyarorsz√°g minisztereln√∂ke Orb√°n Viktor volt az, aki az Eur√≥pai Bizotts√°g egy √©vvel ezelŇĎtti elsŇĎ, majd azt k√∂vetŇĎen t√∂bb √≠zben elŇĎadott, a menek√ľltv√°ls√°g megold√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ elŇĎterjeszt√©seit elg√°ncsolta a Tan√°csban, megakad√°lyozva ezzel a k√∂z√∂s uni√≥s fell√©p√©st, majd rendre azzal v√°dolta az EU-t, hogy nem rendelkezik k√∂z√∂s √°ll√°sponttal. A magyar korm√°ny, annak vezetŇĎje √©s a m√∂g√∂tt√ľk √°ll√≥ p√°rtok ezekkel az abszurd cselekedetekkel el√°rult√°k strat√©giai sz√∂vets√©geseink √©rt√©keit. A korm√°ny ezen visszaesŇĎ magatart√°s√°val nyilv√°n megs√©rtette a saj√°t alapt√∂rv√©ny√©t is.

ElŇĎterjeszt√©semben ind√≠tv√°nyozom, hogy Veszpr√©m Megyei Jog√ļ V√°ros √Ėnkorm√°nyzat√°nak K√∂zgyŇĪl√©se vonja vissza a 11/2016. (I.28.) sz√°m√ļ hat√°rozat√°t.

T√°mogat√°s√°val fejezze ki azt a sz√°nd√©k√°t, amit Orb√°n Viktor minisztereln√∂k is kifejezett legut√≥bbi Br√ľsszeli √ļtja alkalm√°val az al√°√≠r√°s√°val. Jeles√ľl, hogy k√©szen √°ll a k√∂telezŇĎ kv√≥t√°k alkalmaz√°s√°ra az al√°bbi t√©nyeket figyelembe v√©ve:

‚ÄĘ A menek√ľlthelyzet olyan, az eg√©sz Eur√≥pai Uni√≥t √©rintŇĎ glob√°lis probl√©ma, amelynek megold√°s√°√©rt az Eur√≥pai Uni√≥ tag√°llamainak k√∂z√∂sen, az elŇĎre meghat√°rozott k√∂z√∂s szab√°lyok alapj√°n kell fell√©pni√ľk.

‚ÄĘ Az Eur√≥pai Uni√≥ tag√°llamak√©nt haz√°nkra is vonatkozik az a k√∂telezŇĎ kv√≥tarendszerk√©nt ismert szab√°lyoz√°s, amelyet tavaly szeptemberben elfogadott az Eur√≥pa Tan√°cs.

‚ÄĘ Fenti szab√°lyoz√°s √©rv√©nyess√©g√©t Orb√°n Viktor magyar minisztereln√∂k is elfogadta az id√©n febru√°ri EU-cs√ļcs z√°r√≥nyilatkozat√°nak al√°√≠r√°s√°val.

‚ÄĘ A relok√°ci√≥ megkezd√©s√©rŇĎl √©s a kv√≥t√°k alkalmaz√°s√°r√≥l teh√°t nem csak Eur√≥p√°ban alakult ki egys√©g, hanem az a magyar korm√°ny √°ll√°spontj√°val is megegyezik.

HAT√ĀROZATI JAVASLAT

Veszpr√©m Megyei Jog√ļ V√°ros √Ėnkorm√°nyzat K√∂zgyŇĪl√©s√©nek

…/2016. (…) határozata

a magyar kormány által is elfogadott kvótarendszer alkalmazásáról

Veszpr√©m Megyei Jog√ļ V√°ros √Ėnkorm√°nyzat K√∂zgyŇĪl√©se megt√°rgyalta az ‚Äě√Āll√°sfoglal√°s a magyar korm√°ny √°ltal is elfogadott kv√≥tarendszer alkalmaz√°s√°r√≥l‚ÄĚ c√≠mŇĪ elŇĎterjeszt√©st √©s az al√°bbi d√∂nt√©st hozta

1. Veszpr√©m Megyei Jog√ļ V√°ros √Ėnkorm√°nyzat K√∂zgyŇĪl√©se a 11/2016. (I.28.) sz√°m√ļ hat√°rozat√°t visszavonja.

2. Veszpr√©m Megyei Jog√ļ V√°ros √Ėnkorm√°nyzat K√∂zgyŇĪl√©se elfogadja a magyar korm√°ny d√∂nt√©s√©t a k√∂telezŇĎ kv√≥t√°k alkalmaz√°s√°r√≥l √©s saj√°t hat√°sk√∂r√©ben is mindent megtesz, hogy alkalmazza a k√∂z√∂s eur√≥pai fell√©p√©st jelentŇĎ kv√≥tarendszert. Ezzel nem csak az Eur√≥pai Uni√≥ √©rv√©nyes d√∂nt√©s√©nek tesz eleget, hanem a magyar minisztereln√∂k Br√ľsszelben meghozott d√∂nt√©s√©t is beteljes√≠ti.

3. A K√∂zgyŇĪl√©s felk√©ri a polg√°rmestert, hogy a d√∂nt√©srŇĎl Magyarorsz√°g Korm√°ny√°t √©rtes√≠tse.

Hat√°ridŇĎ: 2016. febru√°r 29.

FelelŇĎs: Porga Gyula polg√°rmester

A v√©grehajt√°s elŇĎk√©sz√≠t√©s√©√©rt felelŇĎs k√∂ztisztviselŇĎ: Magasi Anik√≥ (csoportvezetŇĎ)

Veszprém, 2016. február 25.

Vissza...