Indulatos kvótavita

2016-02-25 20:13:31

A Vehir.hu mai közgyűlési tudósításának alábbi részlete is tartalmaz „érdekes” és tanulságos mondatokat. Mintha kicsit ideges lenne a légkör. Soha nem láttam és hallottam ennyi személyeskedő és az alapvető udvariassági szabályokról megfeledkező képviselőt és tisztségviselőt, mint éppen ezen a nem éppen „jeles” napon. A veszprémi közgyűlések történetében kétségtelenül ez volt a mélypont. Hallgatott mindenki, akinek szólni kellett volna, hogy talán ezt mégse mondják kedves Fideszes képviselő hölgyek és urak.A zavar olyan nagy volt, hogy a Fidesz soraiból ketten véletlenül még meg is szavazták a sürgősségi indítványomat.

.„Katanics Sándor sürgősségi előterjesztést nyújtott be a magyar kormány által is elfogadott kvótarendszer elfogadásáról. Kifejtette, hogy Orbán Viktor aláírt egy olyan tartalmú nyilatkozatot Brüsszelben, ami ellentétes az önkormányzatnak a kvótarendszerrel szemben megfogalmazott határozatával. Nagyon szerencsétlen lenne, hogy amikor a kormányfő Brüsszelben megerősíti, hogy együtt kíván működni a kvótarendszer mielőbbi bevezetésében, akkor egy önkormányzatnak ezzel ellentétes határozata legyen érvényben – fogalmazott.

Ovádi Péter emlékeztetett, hogy a témában a márciusi EU-csúcson döntenek majd. A Fidesz-KDNP több mint tízezer aláírást gyűjtött helyben a kvóta ellen. Hogy áll a DK kvótarendszert támogató aláírásgyűjtése? Czaun János (Fidesz-KDNP) Gyurcsány Ferenc szavait idézve kérte Katanics Sándort, hogy „legalább Veszprémben ne hazudjunk”. Stigelmaier Józsefné szerint a baloldal mindenáron azt akarja, hogy minél több honfoglaló” érkezzen Magyarországba. Katanics Sándornak azt javasolta, hogy üljön vissza az általános iskolába szövegértést tanulni. Forgóné Kelemen Judit a Brüsszelben elfogadott dokumentumból idézte fel a a kvótát támogató részt. Némedi Lajos szerint Magyarország szabadságharcot vív, így szó sem lehet róla, hogy az előterjesztést napirendre vegye. Katanics szerint a kormányfő kétarcúan viselkedik, másként interpretálja a dolgokat idehaza, mint külföldön. Egy súlyos ügyet kellene közös bölcsességünkkel kezelni, nem pedig az embereket megfélemlítő kommunikációt folytatni. Katanics Sándor indítványát 4 igen és 13 nem mellett nem vette napirendjére a közgyűlés.”

Íme, a sürgősségi indítvány indoklása:

Indokolás

Az Európai Tanács 2016. február 18-19-ei ülésén következtetéseket fogadott el a migráció témakörében. Az Unió állam- és kormányfői – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök –olyan tartalmú határozatot írt alá közös zárónyilatkozatban, amely a 2016. január 28-i testületi ülésen elfogadott 11/ 2016.(I.28.) számú határozatban foglaltakkal ellentétes tartalmú. Szükséges a képviselőtestület gyors korrekciója és egy új határozat elfogadásával a magyar kormány állásfoglalásával megegyező állásfoglalás támogatása.

Ezért kérem, hogy az előterjesztést sürgősséggel megvitatni szíveskedjenek.

Veszprém, 2016.02.24.

Katanics Sándor

S az előterjesztés indoklása és határozati javaslata:

Tisztelt Közgyűlés!

Az Európai Tanács ez év február 18-19-ei ülésén következtetéseket fogadott el a migráció témakörében. Az Unió állam- és kormányfői – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök – egyebek mellett az alábbiakat vállalták (a dokumentum 8/f. és h. pontja szerint)

„a menekültek személyazonosságának megállapítása, regisztrációja és ujjnyomatuk levétele, valamint a személyek és az úti okmányok biztonsági ellenőrzése szempontjából egyre hatékonyabban működnek az Unió segítségével létrehozott tranzitzónák, azonban így is sok még a tennivaló; különösen teljesen működőképessé kell tenni a tranzitzónákat, biztosítani kell a beléptetésekkor a teljes, 100%-os személyazonosság-megállapítást és regisztrációt (és ennek keretében az európai adatbázisokban - és köztük különösen a Schengeni Információs Rendszerben - a keresések szisztematikus lefuttatását az uniós jog előírásainak megfelelően); teljes körűen végre kell hajtani az Unión belüli áthelyezési folyamatot ; meg kell fékezni az irreguláris migránsok és a menedékkérők továbbutazását, valamint gondoskodni kell olyan befogadó állomásokról, amelyek alkalmasak a migránsok emberhez méltó körülmények közötti elhelyezésére arra az időre, amíg a helyzetüket tisztázzák. A menedékkérők nem választhatják meg szabadon, hogy melyik tagállamban kívánnak menedékjogért folyamodni;”

valamint

„valamennyi tavaly decemberben elfogadott intézkedést a lehető leggyorsabban végre kell hajtani, a migránsok Unión belüli áthelyezésére vonatkozó határozatokat, valamint a visszaküldést és a visszafogadást biztosító intézkedéseket is beleértve. Az Európai Határ- és Parti Őrségről szóló javaslatot illetően fel kell gyorsítani a munkát, hogy még a holland elnökség idején megszülessen a politikai megállapodás az ügyben, és az új rendszer a lehető leghamarabb megkezdje működését;

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. január 28-i testületi ülésén a képviselőtestület kormánypárti tagjai olyan határozatot fogadtak el, amely elutasítja az Európai Tanács kötelező betelepítési kvótáját. Ezzel a döntéssel egy olyan határozatot támogattak, amelynek előkészítő szövegében nem a valóságnak megfelelő adatok szerepeltek, illetve egy sor tényt elhallgattak a témával kapcsolatban.

Tudvalévő, hogy Magyarországon azért mehettek át ellenőrizetlenül menekültek, mert az Orbán-kormány – megsértve uniós kötelezettségeit – nem gondoskodott a regisztrációjukról, nem vette igénybe az EU erre szolgáló támogatását. Buszokkal utaztatott tízezreket - regisztráció nélkül- Horvátországból Ausztriába. Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor volt az, aki az Európai Bizottság egy évvel ezelőtti első, majd azt követően több ízben előadott, a menekültválság megoldásáról szóló előterjesztéseit elgáncsolta a Tanácsban, megakadályozva ezzel a közös uniós fellépést, majd rendre azzal vádolta az EU-t, hogy nem rendelkezik közös állásponttal. A magyar kormány, annak vezetője és a mögöttük álló pártok ezekkel az abszurd cselekedetekkel elárulták stratégiai szövetségeseink értékeit. A kormány ezen visszaeső magatartásával nyilván megsértette a saját alaptörvényét is.

Előterjesztésemben indítványozom, hogy Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése vonja vissza a 11/2016. (I.28.) számú határozatát.

Támogatásával fejezze ki azt a szándékát, amit Orbán Viktor miniszterelnök is kifejezett legutóbbi Brüsszeli útja alkalmával az aláírásával. Jelesül, hogy készen áll a kötelező kvóták alkalmazására az alábbi tényeket figyelembe véve:

A menekülthelyzet olyan, az egész Európai Uniót érintő globális probléma, amelynek megoldásáért az Európai Unió tagállamainak közösen, az előre meghatározott közös szabályok alapján kell fellépniük.

Az Európai Unió tagállamaként hazánkra is vonatkozik az a kötelező kvótarendszerként ismert szabályozás, amelyet tavaly szeptemberben elfogadott az Európa Tanács.

Fenti szabályozás érvényességét Orbán Viktor magyar miniszterelnök is elfogadta az idén februári EU-csúcs zárónyilatkozatának aláírásával.

A relokáció megkezdéséről és a kvóták alkalmazásáról tehát nem csak Európában alakult ki egység, hanem az a magyar kormány álláspontjával is megegyezik.

HATÁROZATI JAVASLAT

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének

…/2016. (…) határozata

a magyar kormány által is elfogadott kvótarendszer alkalmazásáról

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése megtárgyalta az „Állásfoglalás a magyar kormány által is elfogadott kvótarendszer alkalmazásáról” című előterjesztést és az alábbi döntést hozta

1. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a 11/2016. (I.28.) számú határozatát visszavonja.

2. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése elfogadja a magyar kormány döntését a kötelező kvóták alkalmazásáról és saját hatáskörében is mindent megtesz, hogy alkalmazza a közös európai fellépést jelentő kvótarendszert. Ezzel nem csak az Európai Unió érvényes döntésének tesz eleget, hanem a magyar miniszterelnök Brüsszelben meghozott döntését is beteljesíti.

3. A Közgyűlés felkéri a polgármestert, hogy a döntésről Magyarország Kormányát értesítse.

Határidő: 2016. február 29.

Felelős: Porga Gyula polgármester

A végrehajtás előkészítéséért felelős köztisztviselő: Magasi Anikó (csoportvezető)

Veszprém, 2016. február 25.

Vissza...