Jancsi igazságot oszt

2016-02-14 06:51:13

Kezdjük a történetet 2009 áprilisában. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2009. áprilisi közgyűlésén Jancsi hallani vélt valamit. Ki is ült a közgyűlés szünetében sajtótájékoztatót tartani. Szemrebbenés nélkül állította, hogy Katanics Sándor ezt meg ezt mondta a hajléktalanokra. A sajtó azon nyomban rohant Katanicshoz. Amikor az mikrofonba mondta, nem érti, miről beszél az akkori gazdasági ügyekért felelős alpolgármester, de ha már ilyet állít, akkor bizonyítsa is, nosza, megírták apró részletességgel a történetet.

Még az országos média is vevő volt erre a botrányszagú történetre. Katanics javaslatára a jegyző vizsgálatba fogott, szó szerinti jegyzőkönyvet készíttetett, meghallgatott mindenkit, de Jancsin kívül nem hallott senki semmi olyasmit, amit Jancsi hallott.

Mivel a sajtó óriási lehetőséget látva a történetben, nem győzte nyilvánossá tenni Jancsi állítását, Katanics is sajtótájékoztatót tartott. Még meg sem jelent, mit mondott Katanics, Jancsi már reagált. Nyilatkozatot adott ki. Íme, mondandójának lényege: „Úgy tűnik, a helyi szocialista képviselők fellélegeztek Gyurcsány Ferenc bukása után, és új erőre kapva mostanában naponta tartják a sajtótájékoztatókat. Irigylem őket, hogy ilyen sok idejük van, ahelyett, hogy érdemi munkával foglalkoznának. Ami az április 30-i közgyűlésen elhangzottakat illeti, nem mondhatok mást, mint amit eddig is állítottam. Szomorúnak tartom, hogy Hartmann Ferenc és Katanics Sándor csak az után mernek erről nyilatkozni, miután kikérték a szó szerinti jegyzőkönyvet (ahol amúgy a kérdéses mondat nem szerepelhet, hisz Katanics nem mikrofonba mondta) – ez számomra a napnál is világosabban bizonyítja, hogy az ominózus mondat Katanics Sándor szájából nemcsak hogy elhangzott, de erre ő is pontosan emlékszik. Katanics Sándornak viszont nem az igazság a fontos, hanem hogy mi bizonyítható. Valószínűleg ezért hallgatott szocialista képviselőtársaival együtt olyan mélyen az azóta napvilágra került botrányos őszödi beszédről is. „Mi nem hallgathatunk arról, amit láttunk és hallottunk.” (ApCsel 4,20) Péter és János mondta ezt a zsidó főpapoknak, mikor azok megfenyegették őket, hogy ne beszéljenek Jézusról. Én se hallgathatok arról, amit láttam és hallottam. Sajnálom, hogy ahelyett, hogy Katanics Sándor kiállt volna a hajléktalanok mellett és küzdene a problémáik megoldásáért, engem vádol. Megkérem őt ismét, legyen legalább most tisztességes, kérjen bocsánatot tőlük, és álljon ki mellettük” . Mindez már május 8-án történt. Katanics a sajtótájékoztatón, amire Jancsi csípőből tüzelve reagált, a lényeget tekintve azt mondta: "Felszólítom Czaun Jánost arra, hogy ugyanakkora nyilvánosság előtt, mint amekkora nyilvánosság előtt megrágalmazott, május 13-án déli 12 óráig kérjen bocsánatot. Ellenkező esetben kénytelen vagyok nagy nyilvánosság előtt aljas indokkal elkövetett rágalmazás vétsége miatt bírósághoz fordulni."

Aztán ki tudja mi történt (s mert talán akkor még valóban függetlenek voltak a bíróságok), jött a 180 fokos fordulat. Május 13-án déli 12 óra előtt pár perccel Jancsi nagy nyilvánosság előtt bocsánatot kért. Szokásához híven füllentett is picit, mert azt állította a médiának, meghívott egy tisztázó beszélgetésre fehér asztal mellé, de ez akkor, amikor beszélt róla, még nem volt igaz. Aztán órákkal később, amikor már a sajtó munkatársaitól megtudtam mit beszélt meg állítólag velem, valóban felhívott, én meg udvariasan elhárítottam a beszélgetést. Már akkoriban sem ültem le fehér asztalhoz az ilyen típusú - mondjuk ki, leginkább az áskálódáshoz értő- emberekkel.

Az MTI is megírta a történteket. Itt elolvasható. (Bocsánatot kért egy fideszes alpolgármester)

Miért fontos mindezt a történetet felmelegíteni 7 év távolából?

Mert a helyi Fidesz most megint Jancsi közreműködésével akar levadászni. Jancsi vélhetően örömmel jelentkezett erre a feladatra.

Egyre több dologban keresztezem a helyi Fidesz gengszter ügyleteit. Szerdán, miután az országos sajtóban próbálták rám iránytani megint a figyelmet, mondván a „bukott baloldal” személyemben szervezte a veszprémi pedagógustüntetést, még a Pesti Srácokkal is megíratták, amit a helyi Fidesz internetes szócsöve, a Vehir nagy jelentőségű ügyként próbál közhírré tenni. A nagy „leleplezés” is orbitális hazugság volt. Csak arról írtak, hogy voltam az MSZP színeiben 2006-2010 között országgyűlési képviselő. Az kimaradt a leleplezésből, hogy 31 éve tanár vagyok, 10 évig az ország egyik legjobb középiskolájának igazgatója is voltam, jelenleg is tanítok és a Herman Ottó Gimnázium nyílt levelét 85%-os tantestületi támogatással megerősítő közösség közalkalmazotti tanácsának vagyok az elnöke. Minden alapom megvolt tehát a tüntetés szervezéséhez.

Büszke vagyok arra, hogy tanárként dolgozom. A politika nem a legfontosabb, de az is fontos az életemben. Szerintem egyáltalán nem véletlen, hogy egy 2014 januárjában megjelent Népszabadság cikkben általam mondottak miatt a pedagógusi hivatásomat vették célba. Érzésem szerint akkor is így akartak nyomás alá helyezni és azt éreztetni velem, vagy elhallgatok, vagy elvesztem a tanári állásomat. Mivel akkor is megjelentek a veszprémi sajtóban olyan állítások, amelyek az ügyvéd barátom és az én megítélésem szerint is a tanári hivatásom, a magánszférámat és nem a politikai tevékenységemet célozták meg, feljelentést tettem. Az első fokú ítélet szerint politikusként tűrnöm kellett volna azt is. A másodfok viszont azt állapította meg, hogy a sajtóban megjelentek nem pontosan azt adták vissza, ami elhangzott. Azt, ami elhangzott, azt viszont nem vizsgálták, mert a feljelentést - egyéb adatunk akkor még nem lévén-, a sajtóban megjelentekre tudtuk csak alapozni. A vállalkozó a polgármester oldalán azért bírált engem, mert képviselőként az önkormányzat és a vállalkozó közötti megállapodás számos általam furcsának vélt részletére sikeresen irányítottam rá a figyelmet. A Legfőbb Ügyészség levelében leírtak visszagazolták állításaim egy részét. Biztos vagyok abban, hogy a kifogásaim eredményezték azt, hogy a képviselőtestület újra tárgyalta a megállapodás egyes részeit. Nem tetszett vélhetően az sem az érintetteknek, hogy jeleztem, aránytalanul sok közpénzt költöttek el, és ha az önkormányzat maga fog hozzá a volt mozi épületének rendbetételéhez, akkor jóval kevesebb közpénzt emésztett volna fel egy kulturális intézmény létrehozása.

Jancsi a részletekkel nem vacakolt. A polgármesterrel együtt azt nehezményezik, hogy egy általuk elismerésben részesített polgárt mertem perelni. A szólásszabadság elleni támadásnak vélik, hogy nem hagytam magam és védekezni mertem az ellenem indított nemtelen támadásokkal szemben. Próbálnak ellehetetleníteni, mert látják, hogy nem vagyok gyenge és elesett, és félnek, hogy tovább teregetem a szennyesüket. Nem véletlen, hogy a Fidesz védőszárnyai alatt kiteljesedő Vehir és a nemrég szintén a Bakony Balaton Média többségi tulajdonába kerülő Pesti Srácok, ad teret a személyemet lejáratni próbáló kísérleteknek. (Hamarosan írni fogok arról, miként képes ma Magyarországon egy ilyen cég, Fideszes hátszéllel óriási nagyságú bevételekhez jutni.) Bár nagyon nagy tudású és bátor harcostársamat veszítettem el, amikor egy hónappal ezelőtt váratlanul halt meg barátom, dr Bősze Ferenc, ne gondolják azt politikai ellenfeleim, hogy most védelem nélkül maradtam és képesek lesznek leszámolni velem. Velük szemben változatlanul van egy nagy előnyöm. Én tisztességes vagyok.

Vissza...