Az egĂ©szsĂ©gĂŒgyĂ©rt

2016-01-23 08:45:30

BƑsze Feri barĂĄtom napra pontosan hĂĄrom hĂ©ttel ezelƑtt a dĂ©lelƑtti ĂłrĂĄkban hagyott itt minket, ĂłriĂĄsi-szemĂ©lyĂ©nek hiĂĄnya miatt betöltetlen- Ʊrt hagyva maga utĂĄn. MegĂ­gĂ©rtem-elsƑsorban magamnak,- hogy igyekszem szellemi hagyatĂ©kĂĄt erƑmhöz mĂ©rten megfelelƑen ĂĄpolni Ă©s ezĂ©rt ma egy Ășjabb Ă­rĂĄsĂĄt (közĂ­rĂłi tevĂ©kenysĂ©gĂ©nek egyik Ășjabb gyöngyszemĂ©t) közlöm. Most Ă©ppen egy az egĂ©szsĂ©gĂŒgy helyzetĂ©vel foglalkozĂłt. 2012 tavaszĂĄn zajlottak azok a törtĂ©netek, amirƑl Feri Ă­rt. AzĂłta sokkal borzasztĂłbb a helyzet Ă©s mindennĂ©l aktuĂĄlisabbak a sorok. Sajnos ma VeszprĂ©m Ă©s a megye kĂłrhĂĄzĂĄban nagyon elkelne Feri Ă©leslĂĄtĂĄsa eredmĂ©nyekĂ©nt az ÜgyvĂ©d Úr segĂ­tƑ közremƱködĂ©se.

NyĂ­lt levĂ©l SzĂłcska MiklĂłsnak, a NEFMI egĂ©szsĂ©gĂŒgyĂ©rt felelƑs ĂĄllamtitkĂĄrĂĄnak

Tisztelt ÁllamtitkĂĄr Ășr!

ÁllampolgĂĄrkĂ©nt Ă©s a Rezidens SzövetsĂ©g kĂ©pviseletĂ©vel megbĂ­zott ĂŒgyvĂ©dkĂ©nt egyarĂĄnt megkĂŒlönböztetett figyelemmel kĂ­sĂ©rtem tevĂ©kenysĂ©gĂ©t, s ez alapjĂĄn meggyƑzƑdĂ©sem, hogy minden ÖntƑl telhetƑt megtett az irĂĄnyĂ­tĂĄsa alĂĄ tartozĂł egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakterĂŒlet helyzetĂ©nek jobbĂ­tĂĄsĂĄĂ©rt.

Tudott Ön elƑtt is, hogy ĂŒgyvĂ©di irodĂĄnk a Rezidens SzövetsĂ©g oldalĂĄn rĂ©szt vĂĄllalt abban a fellĂ©pĂ©sĂŒkben, amelynek cĂ©lja – meggyƑzƑdĂ©sĂŒnk szerint – ugyanaz, mint amit a fentiek szerint Ön is kĂ©pviselt.

A kĂŒlönbsĂ©get Ă©n abban Ă©rzĂ©keltem, hogy mĂĄs volt az Ön Ă©s mĂĄs az Önnel tĂĄrgyalĂł SzövetsĂ©g mozgĂĄstere, valamint lehetƑsĂ©gĂŒk köre.

IrodĂĄnk szerepe egyrĂ©szt az volt, hogy dolgozzuk ki a jogi követelmĂ©nyeknek megfelelƑ tartalommal Ă©s garanciĂĄkkal azokat az okirati formĂĄkat, amelyeket a felhĂ­vĂĄshoz csatlakozĂłk benyĂșjthatnak, jelezve ezzel elkötelezettsĂ©gĂŒket Ă©s szemĂ©lyes kiĂĄllĂĄsukat az ĂŒgy mellett, ugyanakkor nem Ă©rheti Ƒket joghĂĄtrĂĄny.

A sajtĂł figyelme sajnĂĄlatos mĂłdon a problĂ©makör egĂ©sze helyett a „letĂ©tbe helyezett felmondĂĄsokra” összpontosult, e vonatkozĂĄsban kĂ­sĂ©reltek meg informĂĄciĂłhoz jutni, sƑt azt lĂĄtvĂĄnykĂ©nt is megjelenĂ­teni. Figyelmen kĂ­vĂŒl hagytĂĄk, hogy a felmondĂĄsok egyĂŒttese nem volt mĂĄs, mint eszköz a cĂ©l elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben.

EzĂ©rt olvastam Ă©rtetlenĂŒl azt a sajtĂłközlemĂ©nyt, amelyben Ön a – Rezidens SzövetsĂ©ggel lĂ©trejött – megegyezĂ©s bejelentĂ©sĂ©n tĂșlmenƑen felajĂĄnlotta szemĂ©lyes rĂ©szvĂ©telĂ©t „a felmondĂĄsok irodĂĄnkban törtĂ©nƑ ledarĂĄlĂĄsĂĄban”.

Ez a „felajĂĄnlĂĄs” mĂ©ltatlan volt Önhöz is, Ă©s a megĂĄllapodĂĄshoz is.

IrodĂĄnk azĂ©rt vĂĄllalt szerepet ebben az ĂŒgyben, mert egyrĂ©szt felismertĂŒk, hogy a Rezidens SzövetsĂ©g nem egy belterjes, szƱk csoport kĂ©pviseletĂ©ben lĂ©pett fel, hanem az egĂ©szsĂ©gĂŒgyre teljeskörƱen kiterjesztette a jobbĂ­tĂĄs szĂĄndĂ©kĂĄt .

MĂĄsrĂ©szt felmĂ©rtĂŒk, hogy az egĂ©szsĂ©gĂŒgy Ă©letĂŒnk – ha Ășgy tetszik lĂ©tĂŒnk – azon szegmensĂ©t jelenti, amelynek igĂ©nybevĂ©tele nem szĂĄndĂ©k kĂ©rdĂ©se.

Mindenki szabadon eldöntheti, hogy elmegy-e egy meccsre, vagy színhåzba, elolvas-e egy könyvet, vagy megnéz-e egy tv mƱsort.

Az azonban nem döntĂ©s kĂ©rdĂ©se, hogy baleset, vagy infarktus, tumor, vagy gyomorbĂĄntalmak okĂĄn igĂ©nybe kell-e venni valakinek az egĂ©szsĂ©gĂŒgy szolgĂĄltatĂĄsĂĄt.

Az emberek kĂłrhĂĄzba – vagy akĂĄr a hĂĄziorvoshoz – nem jĂłszĂĄntukbĂłl kerĂŒlnek, hanem azĂ©rt, mert elƑáll egy ezt kivĂĄltĂł – adott esetben kĂ©nyszerĂ­tƑ – helyzet.

EzĂ©rt egyetemes Ă©rdek, hogy az egĂ©szsĂ©gĂŒgy milyen szemĂ©lyi Ă©s tĂĄrgyi feltĂ©telrendszer mentĂ©n kĂ©pes ellĂĄtni a feladatĂĄt.

Tisztelt ÁllamtitkĂĄr Ășr!

Ez motivĂĄlta tehĂĄt irodĂĄnkat, s a megoldandĂł feladat komoly szakmai kihĂ­vĂĄsa, hiszen volt olyan kĂłrhĂĄzi vezetƑ, aki – nevesĂ­tve is irodĂĄnkat – jelezte, „akkor is fel kell ĂĄm majd keresni az okiratszerkesztƑ, s a felmondĂĄst benyĂșjtĂł ĂŒgyvĂ©det, ha azt a kĂłrhĂĄz elfogadja, mert annak is lesz jogkövetkezmĂ©nye”.

Úgy tƱnik, mĂĄra a felek szĂĄmĂĄra egyetlen feladat maradt, „a letĂ©tbe helyezett felmondĂĄsok ledarĂĄlĂĄsa”.

ÜgyvĂ©di irodĂĄnk köszöni a lehetƑsĂ©get ennek rĂ©szvĂ©telĂ©ben, de nem Ă©l vele.

Nem kĂ­vĂĄnunk rĂ©szt venni a „ledarĂĄlĂĄsban”.

SajnĂĄlatosnak vĂ©ljĂŒk, hogy az „eszköz mĂĄra a közremƱködƑk szĂĄmĂĄra is cĂ©llĂĄ vĂĄltozott”.

ObjektĂ­v oka is van a tĂĄvolmaradĂĄsunknak, s ÁllamtitkĂĄr Ășr e cĂ©lbĂłl törtĂ©nƑ lĂĄtogatĂĄsĂĄtĂłl valĂł elzĂĄrkĂłzĂĄsunknak.

IrodĂĄnk azokkal kerĂŒlt ugyanis a letĂ©tbe helyezett felmondĂĄsok kapcsĂĄn jogviszonyba, akik megtiszteltek bizalmukkal – ezzel egyĂșttal termĂ©szetesen a Rezidens SzövetsĂ©get is –, s rĂĄnk bĂ­ztĂĄk az ĂĄltalunk megszerkesztett Ă©s ĂĄltaluk alĂĄĂ­rt felmondĂĄsokat.

EbbƑl következik, hogy azokat, ha kĂ©rik csak rĂ©szĂŒkre adhatjuk ki, illetve – miutĂĄn aktualitĂĄsukat vesztettĂ©k – Ă©rtesĂ­tĂ©sĂŒk mellett mi semmisĂ­thetjĂŒk meg.

Nem lesz tehĂĄt purparlĂ©, sajtĂłnyilvĂĄnossĂĄg Ă©rdeklƑdĂ©sĂ©t felkeltƑ cirkusz, csak csendes öröm a felett, hogy a szaktĂĄrca ĂĄllamtitkĂĄra, s a Rezidens SzövetsĂ©g tĂĄrgyalĂĄsai eredmĂ©nyesen zĂĄrultak, s köztĂŒk megegyezĂ©s szĂŒletett.

ÖrĂŒlĂŒnk, hogy ennek – a magunk mĂłdjĂĄn – közremƱködƑi lehettĂŒnk, rĂ©szesei lehetĂŒnk.

MiutĂĄn a Rezidens SzövetsĂ©g sajtĂłtĂĄjĂ©koztatĂłjĂĄn – az elnöksĂ©g tagjaikĂ©nt – olyan szemĂ©lyek is rĂ©szt vesznek, akik maguk is letĂ©tbe helyeztĂ©k irodĂĄnknĂĄl felmondĂĄsukat, Ă­gy Ƒk termĂ©szetesen – miutĂĄn kikĂ©rtĂ©k tƑlĂŒnk – szabadon rendelkeznek ezzel az okirattal.

Nekik jogukban ĂĄll ezt a sajtĂłtĂĄjĂ©koztatĂłt felhasznĂĄlni felmondĂĄsuk nyilvĂĄnos megsemmisĂ­tĂ©sĂ©nek bemutatĂĄsĂĄra, az ezzel törtĂ©nƑ demonstrĂĄlĂĄsra.

IrodĂĄnk rĂ©szvĂ©telĂ©t az eljĂĄrĂĄsban – amely az egĂ©szsĂ©gĂŒgy feltĂ©telrendszerĂ©nek javĂ­tĂĄsĂĄt cĂ©lozta – befejezettnek tekinti.

Veszprém, 2012. mårcius 30.

Tisztelettel: Dr. BƑsze Ferenc

ĂŒgyvĂ©d

„BƑsze-Magyar” ÜgyvĂ©di Iroda

képviseletében

NyĂ­lt levĂ©l SzĂłcska MiklĂłsnak, a NEFMI egĂ©szsĂ©gĂŒgyĂ©rt felelƑs ĂĄllamtitkĂĄrĂĄnak II.

Tisztelt ÁllamtitkĂĄr Ășr!

CsodĂĄlkozĂĄssal vegyes megdöbbenĂ©ssel olvastam azokat a tudĂłsĂ­tĂĄsokat, amelyek mind az Ă­rott sajtĂłban, mind az internetes hĂ­rportĂĄlokon megjelentek, miszerint Ön figyelemfelhĂ­vĂĄsom ellenĂ©re 2012. 03. 30-ĂĄn, 10:00 Ăłrakor megjelent a Rezidens SzövetsĂ©g sajtĂłtĂĄjĂ©koztatĂłjĂĄn Ă©s szemĂ©lyesen közremƱködött a letĂ©tbe helyezett felmondĂĄsok „ledarĂĄlĂĄsĂĄban”.

Én Önt azon a napon 9:16 perckor elkĂŒldött e-mailen tĂĄjĂ©koztattam a tĂ©nyrƑl, miszerint nincs mit ledarĂĄlni, mert a „ledarĂĄlandó” felmondĂĄsokat irodĂĄnk letĂ©tkĂ©nt kezelve Ƒrzi, azok nem kerĂŒlhetnek sem az Ön, sem a Rezidens SzövetsĂ©g birtokĂĄba.

MiutĂĄn az ĂŒgyvĂ©di letĂ©tbƑl egy felmondĂĄst benyĂșjtĂł szemĂ©ly sem kĂ©rte ki azt, Ă­gy azokkal – a jogosulttal egyeztetve – mi rendelkezĂŒnk, azt vagy rĂ©szĂ©re kiadjuk, vagy megsemmisĂ­tjĂŒk.

A felmondĂĄst benyĂșjtĂł szemĂ©lyek szĂĄma Ă©s nĂ©vsora termĂ©szetesen ĂŒgyvĂ©di titok, ezzel kapcsolatosan mi adatot nem szolgĂĄltattunk ki, minden ami e vonatkozĂĄsban elhangzott az talĂĄlgatĂĄs, de leginkĂĄbb ĂŒres fecsegĂ©s.

I. sz. nyílt levelemben irodånk tåvolmaradåsånak okåt mår megírtam, azt most nem kívånom megismételni.

VĂ©gtelen szomorĂșsĂĄggal tölt el, hogy a regnĂĄlĂł kormĂĄnynak az a tagja, aki az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szaktĂĄrca elsƑ embere, nem tudta felmĂ©rni felelƑssĂ©ge sĂșlyĂĄt, s rĂ©szt vett egy – gyakorlatilag szĂ©lhĂĄmossĂĄgnak minƑsĂŒlƑ – olyan sajtĂł-esemĂ©nyen, amely semmi mĂĄsra, mint az ĂŒgy lejĂĄratĂĄsĂĄra volt alkalmas.

BelĂĄtom, ennek „szenzĂĄciĂłhatĂĄsa” elƑl mĂ©g ĂĄltalam becsĂŒlt napilapok sem tudtak kitĂ©rni, s Ășgy Ă©reztĂ©k, nem maradhatnak le a „hĂ­rversenyben”. Az legyen a sajtĂł baja, hogy a tudĂłsĂ­tĂĄsĂĄval „valĂłtlansĂĄgot valĂłsnak tĂŒntetett fel”, de ehhez quasi miniszterkĂ©nt asszisztĂĄlni, az Ön beosztĂĄsĂĄhoz mĂ©ltatlan volt.

Az egĂ©szsĂ©gĂŒgy, mint össztĂĄrsadalmi problĂ©makör, mind tĂĄrgyi, mind szemĂ©lyi feltĂ©teleit illetƑen többet Ă©rdemel. De hĂĄt, mint tudjuk, „szegĂ©ny ember vĂ­zzel fƑz”. De mindig – akĂĄr csapbĂłl eresztett, akĂĄr kĂștbĂłl felhĂșzott – tiszta vĂ­zzel.

Ez a víz ott és akkor, azon a pénteki napon zavaros volt.

Veszprém, 2012. åprilis 2.

Tisztelettel: Dr. BƑsze Ferenc

ĂŒgyvĂ©d

Forrás: BƑsze blog

 

 


Vissza...