Közgyűlési tudósítás, de minek?

2015-12-21 13:11:39

Már sokszor írtam, hogy évi 25 millió Ft közpénzt kap az ingyenes veszprémi hetilap kiadója arra, hogy a közérdekű információk ingyenesen eljussanak a város lakóihoz.

Ezúttal is kénytelen voltam megállapítani, ami eljut, az nem a valóság, hanem annak furcsa, kiforgatott, átformált változata. Nagyon nagy baj, hogy szinte egyszereplős feladat az újság tartalmának az elkészítése és így a tudósítások rendszeresen borzalmasan alacsony színvonalúak.

Az írja a tudósító a közgyűlésen történtek bevezetőjeként, hogy két indítványt is tárgyalt a testület. „Katanics Sándor kezdeményezte volna, hogy a téli szünetben is biztosítsák a gyermekétkeztetést, ám a polgármesteri közbenjárással a Családsegítő Központ megoldotta a problémát.” Egyrészt nem csak kezdeményeztem „volna”, hanem, ahogyan azt kell, írásban kezdeményeztem is és előterjesztés csak azért nem készült, mert ahogyan azt a polgármester el is mondta a testületi ülésen, a testület döntése nélkül is megoldhatóvá vált, hogy finanszírozni lehessen a rászorulók étkeztetését a tanítási szünetben. Az ezúttal tapasztalható nyitottságot és a segítő szándékot meg is köszöntem a polgármesternek.

A második indítvány „a színházkertbe tervezett mélygarázs ügyében javasolt helyi népszavazás” kezdeményezéséről szólt. Az kimaradt a tudósításból, hogy a javaslatunk sokkal inkább szólt arról, hogy a testület tárgyaljon erről a problémáról és jusson el odáig, hogy fontos kiírni a képviselő-testület egésze egyetértésével a népszavazást. Nem az a közérdekű információ elsősorban, hogy a többség elutasította az indítványt, hanem az, hogy a Fidesz utasította el, az ellenzéki képviselők, mint az öten támogatták ezt. Pedig összesen 167 szavazattal volt csak több szavazata a Fidesz képviselőinek 2014 októberében az önkormányzati választáson. Magyarul, ma ennyire torz a szavazók akaratának képviselete a testületben. Mivel mindenütt a Fidesz nyert egyéniben, a kétharmadukkal azt művelnek, amit akarnak. Közben alig van meg a szavazó választók körében is a többségük és a legitimációjuk.

Érdekes, ahogyan az Intézményi Szolgáltató Szervezet ügyében feltett kérdéseimre adott válaszokat sikerül ismertetni. Ahogyan a múlt hónapban sem volt fontos megírni, miket is kérdeztem, most sem derül ki, hogy ebben a korrupciógyanús ügyben pontosan mi után érdeklődöm, s mire kaptam végül is három kurta nem választ a polgármestertől, miután ugyanezekre a kérdésekre egy hónapja azt ígérte, 15 napon belül írásban válaszol. Kimaradt az is a tudósításból, hogy egy volt önkormányzati képviselő, akit az ISZSZ foglalkoztat, úgy veszi fel a fizetését a NAV vizsgálat szerint, hogy alapos a gyanú arra, hogy ezért nem kell bejárni (dolgozni) a munkahelyére. S az is kimaradt persze, hogy az érintett volt képviselő Fideszes.

No, de a hab a tortán, hogy „a jégpálya is épülhet” című fejezetben a legmeglepőbb információ ismét kimaradt. Az olvasók arról kapnak információt, hogy a jégpálya megépítésének a terve a Tüzér utcai volt sportpálya területére szól. (A tudósító tévesen „Tüzér útról” ír, de ez a legkevesebb). Csermák képviselő úr kérdése ugyan befért a tudósításba, de az arra adott válasz sajnos nem. Pedig kivételesen ez a lényeg. Ugyanis a közgyűlésen kiderült, vélhetően nem is arra a helyszínre fog elkészülni a jégpálya beruházásának terve, hanem az Aréna mellé. Oda álmodják az uszodát is és ott lenne értelme minden sportcélú fejlesztésnek. A Tüzér utcában a közlekedésfejlesztésre nagyobb figyelmet kellene fordítani, ott vélhetően parkolási gondok is keletkeznének, ahogyan azt a közgyűlésen is jeleztem. Arra sem volt érdemi válasz, ha a megállapodásban nem szerepel, miként fogják tudni a legrászorultabbak és az iskolások használni ezeket a fejlesztéseket kedvezményesen. A legnagyobb meglepetést az okozta, hogy az egyik Fideszes képviselő észre sem véve a helyzet fonákságát, annak az örömének adott hangot, hogy így legalább megszűnik a Jutasi út menti, az ott lakók nyugalmát zavaró jégpálya. Többen mosolyogtunk azon, hogy ezzel tulajdonképpen azt mondta, őt a legkevésbé sem érdekli, hogy a Tüzér utcaiak miként fogják fogadni a fejlesztést, csupán az, hogy náluk szűnjön meg ez a zajforrás.

Sajnos egyáltalán nem lehet ma abban biztos a hírfogyasztó, hogy amit az adóforintjaiból elé tesznek, az köszönő viszonyban van-e a valósággal. Alig akad valaki, aki ezt szóvá teszi, s a hatalom abban érdekelt, hogy ezt a felületes, semmit érő tájékoztatást konzerválja és tartsa meg egyedüli, mindenki számára könnyen elérhető információforrásként a városban élők számára.

 

Vissza...