Tisztázzunk valamit Polgármester Úr!

2015-12-09 16:24:10

A 2015. november 26-i közgyűlésen napirend előtti kérdésemben jól érthetően 3 kérdést is feltettem, amelyek eldöntendő kérdések. A válasz rájuk igen, vagy nem. Azzal, hogy 17 napon keresztül nem volt képes erre igennel vagy nemmel válaszolni és a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatában lévő pontos körülírások hiányában most menekül a felelősség elől, még nem jelenti azt, hogy a felelősség kérdését megkerülheti.

Azt kérdeztem, hogy tud-e arról, hogy a NAV vizsgálat szerint alapos a gyanúja annak, hogy az előző önkormányzati ciklus egyik volt Fideszes önkormányzati képviselője úgy kapott az Intézményi Szolgáltató Szervezetnél fizetést, hogy nem kellett azért cserében munkát végeznie?

Azt kérdeztem, hogy (immár) az információ birtokában tervezi-e ennek az ügynek a tisztázása érdekében kiterjeszteni a belső vizsgálatot?

Azt kérdeztem továbbá, hogy polgármester úr tudtával, közvetett, vagy közvetlen kérésére történt-e az Intézményi Szolgáltató Szervezetnél a volt Fideszes önkormányzati képviselő alkalmazása?

Nos, polgármester úr azzal átlépte a Rubicont, hogy 2015 novemberének elején feljelentést tett hűtlen kezelés gyanújával.

„Polgármesterként kötelességemnek érzem, hogy az intézmény tisztázása, valamint a felelősségre vonás érdekében megtegyem a szükséges jogi lépéseket. A mai napon a Veszprémi Rendőrkapitányságon feljelentést teszek ismeretlen tettesek ellen a Btk. 374. § (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés a) pontja szerint minősülő, nagyobb értékre elkövetett gazdasági csalás bűntette elkövetésének alapos gyanúja, valamint a Btk. 376. § (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés a) pontja szerint minősülő hűtlen kezelés bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt.”

Azzal, hogy ezt a közleményt kiadatta a polgármester úr, ebből már nincs visszaút. Gondolom, azzal tisztában van, hogy ha a gyanú beigazolódik, és kiderül, hogy 2014 májusa óta nem kell munkát végezni fizetésért a volt Fideszes önkormányzati képviselőnek, még az sem lehetetlen, hogy a mai napig, mert még mindig alkalmazásban van ott az illető, akkor ez egyértelműen a hűtlen kezelés megvalósítása.

A közleményében ezt is írta polgármester úr : „A veszprémi intézményekkel szemben a városvezetés alapvető elvárása, hogy tevékenységüket minden szempontból törvényesen, a jogszabályok betartása mellett végezzék. Az Intézményi Szolgáltató Szervezet korábbi vezetése alatt felmerült a gyanú egyes szabálytalanságokra, ami a városvezetés tiszta és átlátható irányelveivel szöges ellentétben áll. Az elmúlt napokban a tudomásomra jutott, hogy az intézmény – azóta önként lemondott, ezzel a felelősségét elismerő – korábbi vezetése alatt több esetben az intézményi takarítások körülményei tisztázatlanok voltak. Ezt a gyanút a hivatal belső ellenőre a 2015. október 29-én kért adatszolgáltatások eredményei alapján megerősítette.”

Mostani „válaszában” 17 nap gondolkodás után, ami persze nem válasz egyik kérésemre sem, azt írja, az intézményvezetők saját hatáskörben döntenek a közalkalmazotti jogviszony létesítéséről, a munkaköri feladatok meghatározásáról, a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség meghatározásáról, annak ellenőrzéséről.

Önnek, mint a vezető munkáltatói jogait gyakorló személynek meg kötelessége a belső ellenőrzést azonnal elrendelni, ha felmerül további szabálytalanságok gyanúja. Ezért nem válasz, amit annak szán, az csak a felelősség elhárítása.

Azok után, hogy megtette a feljelentést, ebben az ügyben nem vizsgálódni, több mint hiba, már a felelősség egy részének az átvállalása.

 

Vissza...