Durvul a média (gerinc)válsága

2015-11-27 17:18:42

Az egyre apatikusabb választók ebből lehet, hogy semmit sem vesznek észre. Amíg közel 8 évvel ezelőtt valójában azzal vette kezdetét a baloldal amortizálása, hogy a Fidesz a demokratikus intézményrendszer egyik fontos elemét, a népszavazást kihasználva ellehetetlenítette az egészségügyi, a közoktatási és a felsőoktatási reformot, ma a szabályok átírásával gyakorlatilag minden próbálkozást csírájában folyt el.

Az egészségügy, a közoktatás mára romokban, a felsőoktatásban a legtöbben csak jelentős összegű tandíjak megfizetése esetén részesülhetnek. (Épp a napokban jelent meg egy adat, több mint 30 ezer embertől vonták meg a rokkantnyugdíját. A legtöbbjük ma valódi életet már nem képes élni, csak vegetál. Ennyi ügyeskedő egészen bizonyosan nem volt a rendszerben.) S hiába szeretnék ma sokan fizetni a 300 Ft-os vizitdíjat, nincs hova, mert a rendszer alapjaiban esett mára szét. A felsőoktatásba bekapcsolódni akarók tehetségesebbjei meg mennek külföldre. Ott sok helyen nem kell tandíjat fizetni, és ha a család tud az elindulásban segíteni, nyugaton az egzisztenciateremtés is sokkal könnyebben megy.

Mi most a Színházkertben megépíteni kívánt parkolóház (mélygarázs) ellen szólaltunk meg. Nem akarjuk, hogy a Fidesz egy újabb kártékony lépést követhessen el a város szívében. Hiába mondtuk el, hogy a kulturális városnegyed koncepciót támogatjuk, de az abban jól eldugott és nem társadalmasított parkolóház építési elképzelést a valamikori Püspökkertben nem. A lakájmédia addig jutott, hogy szerkesztőjének legújabb glosszájában, már azért is felelősségre von minket, hogy ha ez nem tetszik nekünk, akkor miért is támogattuk az egész projektet. Nem fér a fejébe, hogy ha csak egy elemét nem támogatjuk egy fejlesztési csomagnak, attól még nem fogjuk elutasítani az egészet. Persze lehet, hogy jól érti, de a szolgalelkűsége felülírja a józan ész szabályait.

Egészen sajátos módon próbálja egyébként a mindig szolgálatban lévő bértollnok az évente 25 millió Ft közpénzzel támogatott ingyenes hetilapban eltüntetni a nyomát annak, hogy mi Demokraták mit is javasoltunk. A közgyűlési tudósításban egyetlen mondatot szán - jól eldugva azt is sorok között- arra, hogy leírja, a közgyűlést arra kérjük, írjon ki ebben az ügyben népszavazást. Amíg más helyi médium, amelyik egy fillér közpénzt nem kap a működéséhez, korrektül tájékoztat, addig ő az „okát” is eltüntetni annak, amiért a polgármester a sajtótájékoztató után alig egy órával, a jól fizetett mamelukhadat kicsit megdolgoztatva, közleményt adat ki. S a közleményt a közgyűlési tudósításból más színnel is jól kiemelve, hosszasan ismerteti. S persze a glosszában helyesel, pontosabban nyal, ahogy a szolgalelkű had ezt manapság már rutinból teszi. Lelkes attól, hogy újabb konzultáció zajlik hamarosan, eszébe sem jut, hogy legutóbb az uszodakonzultáció mennyire semmit érőre és nevetségesre sikeredett. Lehet, hogy olcsóbb a kérdőívezés, mint egy helyi népszavazás, de egyáltalán nem demokratikus és semmire sem kötelez senkit. A mai városvezetés ma már nyilvánvaló, hogy az uszodaprojekt ígéretével is csak átverte a veszprémieket és a nevükben azt csinál, amit csak akar. (Megjegyzem, a veszprémiek strandot szeretnének, de erről a döntéshozók hallani, konzultálni sem akarnak.) Nagyon úgy néz ki, hogy uszodát sem kapnak. Maximum, ha a Színházkertben a Komakút közelsége miatt, idővel egy karsztforrás megjelenik majd a megépülő parkolóház aljában. Akárcsak most, a Megyei Könyvtár liftaknája és falai alatt.

 

Vissza...