Norvégnak lenni vagy nem lenni?

2015-11-17 18:14:39

Tegnap hallottam a TV-ben és nem hittem a fülemnek. Az persze még inkább elképesztett, hogy nem követte semmiféle felháborodás. A nagy többség ezek szerint valóban jó viccnek tartotta. (Bevallom, nekem nem gond ezúttal sem kisebbségben maradni a véleményemmel.) Amit Csányi elmondott a kamerák előtt -a miniszterelnök vicceként- a nyilvánosságnak, az szerintem nettó bunkóság.

Aki nem ismerné a sztorit, íme: „A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke mindenkinek hálás, aki a magyar válogatott Eb-re való kijutásáért dolgozott, de szerinte leginkább Orbán Viktort illeti köszönet. Csányi Sándor egy Orbán Viktor-aranyköpést is felidézett. Csányi Sándor MLSZ-elnök megosztott a nyilvánossággal egy Orbán Viktor-aranyköpést a labdarúgó-szövetség hétfői sajtótájékoztatóján – derült ki az Index tudósításából. A miniszterelnök állítólag a következőt mondta neki: "tudod, mire nem szeretnék ébredni holnap reggel?". "Arra, hogy norvég vagyok."”

Már bocsánat, de ez szerintem legalább olyan mértékű meggondolatlanság, mint amikor Gyurcsány Ferenc, szintén egy futballmérkőzés után, a megjegyzést humorosnak gondolva, az arab focistákat leterroristázta. Legyen mentsége, hogy Ő belátta, hogy ez hiba volt és elnézést kért érte a nyilvánosság előtt.

Orbán sohasem fog.

Na, de hogy mi a bajom az ostoba viccel? Elsősorban az, hogy norvégnak lenni szerintem egyáltalán nem rosszabb, mint magyarnak lenni. S nem gondolom persze az ellenkezőjét sem. Ha Orbán arra kívánt utalni, hogy egy vereség után, ami az EB kijutás kudarcát is jelentette a norvég válogatott számára, nem lenne szívesen a norvég válogatott tagjainak a helyében, akkor azt kellett volna talán mondani.

Bevallom, én meg nem szeretnék arra ébredni, hogy Orbán vagyok. Mert akit a valamikori testi-lelki jó barátja is nyilvánosan azonosít be egy testnedvvel, annak tényleg nem szeretnék a helyében lenni. Elsősorban persze nem ezért. Sokkal inkább, mert ország-világ előtt bunkónak lenni nem jó. Még akkor sem, ha az országban élők többsége ezúttal a bunkóságot jópofaságnak látja. (Ja, és örülök, hogy ott leszünk az EB-n és őszintén remélem, hogy a csoportunkban a többiek nem tudnak majd nagyon lealázni minket a játékukkal.)

 

Vissza...