Hallgatással akarják megúszni?

2015-07-19 13:00:00

A város vezetői, sem a polgármester, sem a területért felelős alpolgármester nem tartotta eddig fontosnak, hogy megszólaljon a sajtónyilvánosan feltett kérdéseimmel kapcsolatosan. Értem én, hogy ezek a témák nekik sem „kedvesek”, de ha hallgatnak róla a továbbiakban is, akkor a felelősségük egyértelművé válik. Egyébként meg fel fogom akkor tenni a következő közgyűlésen is a kérdéseimet. (Persze ott is lehet félrebeszélni, elhallgatni a valóságot, de meddig?)

A csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatómon elhangzottakra bizonyára azért nem tudott eddig válaszolni a város polgármestere, mert családi programjain kísérte a nemzeti fejlesztési minisztert, többek között az állatkertbe. Ahol népes kíséret volt még ott a miniszter és családja körül. Pl. a veszprémi közéletből varázsütésre eltűnt volt Fideszes frakcióvezető, aki jelenleg a miniszter államtitkára, aki szabadidejében trafikpályázatokat bírált el, és aki nem emlékszem arra, hogy válaszolt volna egy a hirtelen vagyongyarapodásával kapcsolatos kérdésre. (Nemrég 100 milliót érő budai ingatlant vásárolt. Nem világos, hogy miből.)

Közleménnyel válaszolt viszont az Intézményi Szolgáltató Szervezet vezetője. Ha már válaszolt, jobb lett volna, ha a kérdéseimre reagál. A polgármester pedig nyilván azt gondolja, ezzel le van tudva az ügy. Pedig egyáltalán nem. A helyi sajtó részben terjedelmi okokra hivatkozva, részben féltve a kenyerét, nem tudósított kérdéseim mindegyikéről. Amit megírt, például az ajándékutalványok osztásával kapcsolatosan, az csupán azért fontos, mert eddig levélben kértem többször információt az intézményvezetőtől, de azokra sajnos nem kaptam korrekt, egyenes válaszokat. Információim szerint 2014 decemberében több millió Ft értékben osztottak utalványokat, az összeg jelentősebb részét a vezetőség tagjai között. Az intézményvezető is kapott. Csak nem a saját nevére. Egészen pontosan leírták nekem egyelőre a nevük elhallgatását kérők, hogy kik vették fel és adták át a vezetőnek „szánt” összeget. Azért érdekes egyébként ez, mert az igazgató azt írta nekem, nem kaptak sem ő, sem a vezetőségi tagok jutalmat. Nos, lehet majd magyarázni, hogy ez nem jutalom volt, hanem a bér része, de pont erre utaltam, amikor azt írtam, nem adott eddig sem a kérdéseimre egyenes választ. Már több mint két hete várom az ajándékutalványokkal és bérbesorolásokkal kapcsolatos kérdéseimre is választ, nem véletlen, hogy nem kaptam még meg.

Komolyan gondolja az intézményvezető, hogy ezután leülök vele és meghallgatom a magyarázatait, ami nem segít a valóság kiderítésében? Belső vizsgálatoknak kell feltárni a részleteket, mihamarabb. Amit meg eddig feltártak, azt nyilvánossá kell tenni. Szerintem még sok ügy feltáratlan. S hiába tagadja a vezető, zajlik NAV vizsgálat. Dokumentum áll rendelkezésemre, ami ezt igazolja. S téves az a következtetés, hogy az ISZSZ-t támadom. Egészen pontosan annak egyes vezetőit, azok tevékenységét veszem górcső alá, mert úgy látom, a gazdasági vezetőt nem a közalkalmazotthoz méltatlan magatartása miatt távolították el, hanem amiatt, hogy nem volt hajlandó bizonyos számlákat igazolni. Nem véletlenül nem részletezi a takarítás átszervezésével kapcsolatos információkat egyetlen sajtóorgánum sem. Miközben a takarítóknak alig valamit fizetnek közalkalmazotti bérbesorolás szerint és megfeszítik, túlóráztatják őket, sokszor elhúzva azok kifizetéseit, takarítógépeket vásárolt régi kapcsolatain keresztül még 2013-ban az intézményvezető. Egyedül döntött ebben. Majd később szakvéleményt is vásárolt a takarításról és egy évre a gépek megvásárlása után próbatakarításokra (a szakvélemény árával együtt) több mint 5 millió Ft-ot fizettetett ki közpénzből. Nem lehet ezeket elhallgatni, mert mindezt már a belső vizsgáltat is feltárta és azt ki is küldték, érdekes módon a sajtótájékoztatóm bejelentése után és jegyzői utasításra az összes városi képviselőnek. Ha nem tartok sajtótájékoztatót, ma sem kaptuk volna még meg a belső ellenőrzés vizsgálati anyagának összefoglalóját sejtésem szerint.

Nem tudom, hogyan meri azt írni közleményében az igazgató, hogy annak ellenére, hogy több belső vizsgálaton vannak túl, azokon nem állapítottak meg szabálytalanságokat. Ez a belső ellenőrzési anyag csak úgy hemzseg a szabálytalanságok ismertetésétől.

A diákétkeztetés biztosításával kapcsolatos közbeszerzési ügyről sem ír, mer hírt adni a média. Ez is csúnya ügy pedig. Öt év vonatkozásában egy több mint 3 milliárdos „üzletről” van szó. A Polgármesteri Hivatalnak van Közbeszerzési Csoportja. Az ő közreműködésükkel kellett volna lezajlani a közbeszerzésnek. Ehelyett külső céget bízott meg az intézményvezető 5 millió Ft +Áfáért. Mindezt február elején, amikor még nem volt elfogadott költségvetése a városnak és a határozati javaslat sem engedélyezett semmiféle előzetes kötelezettségvállalást számára. Ha ilyet elkövet egy intézményvezető, az főben járó bűn. Már ez önmagában igazán súlyos vétség és elég egy fegyelmi eljárás elindításához. A város Fideszes vezetői meg csak lapítanak.

Végül: nem írt a sajtó arról sem, miféle cégei vannak az intézmény vezetőségén belül egyeseknek és azok tevékenységei körei hogyan változtak miután létrejött az ISZSZ, ami évi több mint ezermillióból „gazdálkodik” Az egyik cég éppen kényszertörlés alatt van. Azt sem ártana tudni, ki és mikor fogja a vezetőségi tagok vagyonbevallásait áttanulmányozni. (Egy teljes körű vizsgálatnak bizony erre is ki kellene terjednie.)

Azt remélik a város vezetői, hogy elhallgatható az ügy. A sajtó olyan, amilyen. A város polgárai is? Hagyják, hogy a közpénzek felhasználása körül kialakult „furcsaságok” tisztázatlanok maradjanak?

Fotó: Vehir.hu (Domján Attila)

Vissza...