Mi lesz veled veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet?

2015-07-01 15:42:20

Jó két évvel ezelőtt, miután a közoktatási intézmények zömét visszavette az állam az önkormányzatoktól (egészen pontosan csak a pedagógusok munkáltatóját változtatta meg és hozta létre ennek érdekében a térségi Klebelsberg Intézményfenntartó Központokat) az önkormányzatok is létrehozták a maguk intézményszolgáltató központjait. Mert hogy a feladat maradt.

A működőképes önkormányzatoknak ugyan nem volt már többé köze ahhoz, kik vezetik a tulajdonukban lévő közoktatási intézményeket, ahhoz sem, hogy a vezető kiket alkalmaz munkatársként, de a napi működést biztosítani kellett továbbra is. Veszprém létrehozta tehát az ISZSZ-t, vagy InSzol-t, ahogyan önmagát nevezi ez a napi működés segítését megoldani hívatott szervezet. Az ellenzék már két éve, az akkori tervek megismerése után figyelmeztette a többséget arra, a rendszerváltáskor lebontott gazdasági és műszaki szolgáltató intézményféleséget készül valójában visszaállítani a Fidesz, ami látványosan bukott meg jó két évtizeddel ezelőtt.

Két év elteltével megbukott a jóval több, mint évi egymilliárdból gazdálkodó és papíron 134 alkalmazottat foglalkoztató intézmény. Teljesen világos volt, hogy ezt nem fogja egyik, az intézmény felett bábáskodó politikai vezető sem kimondani, elismerni. Még pár hónappal ezelőtt is hárítottak minden jogos kritika megfogalmazása esetén. Mára világossá vált, nemcsak a lóláb, hanem az egész ló is kilóg és egymást érik a működési zavarok. Az iskolák intézményvezetői (régebben igazgatóknak hívták még őket) sem hallgattak tovább, egyre hangosabbá vált a napi morgás. Éppen ezért a múlt héten a város polgármestere és a veszprémi KLIK vezetője leültek az igazgatókkal és utána sajtótájékoztatón jelentették be, szeptembertől változások várhatók. Próbálták csillapítani a tanévzárás körüli napokban igencsak felizzó indulatokat.

Persze arról, hogy pontosan mi a terv, nem lehet tudni semmit. Mióta a Fidesz jelentősen csonkította meg az önkormányzatok döntési jogosítványait, napi gyakorlattá vált, hogy a polgármesterek sem előterjesztésekben és korrekt, demokratikus döntési folyamatokban gondolkodnak. Egyeztetnek ezzel, azzal, aztán jön egy bejelentés, majd a kész helyzet papírra vetése után a mameluk-többségükkel annak megszavaztatása.  Ha veszik a fáradtságot és átnéznek néhány önkormányzati jegyzőkönyvet, meggyőződhetnek arról, amit állítok. A Fidesz fizetett gombnyomói valójában fel sem fogják, miről döntenek. Szavazni járnak a közgyűlésekre, mert véleményük soha, semmihez nincs. Nehéz is lehet arról vitázni, amiről fogalmuk sincs igazán.

Mivel nehezen viselem, hogy az önkormányzatoknál még fellelhető döntési folyamatok is ennyire korlátok közé szorított módon zajlanak, kérdéssel fordultam a polgármesterhez a múlt csütörtökön. (Konkrétabban: szerintem a demokraták arculcsapásával ér fel, hogy sajtótájékoztatón jelentenek be olyasmit, amiről még előterjesztés sem született.)

Az évi 25 millió Ft közpénzzel támogatott ingyenes hetilapnak annyira futotta, hogy megírja, „a képviselő másik kérdésében az oktatási intézmények működésében tervezett változásokról érdeklődött. Porga Gyula szerint az ügy ősszel kerül a közgyűlés elé, az üzemeltetésben a z intézményvezetőknek adott jogköröket bővítenék.”  Ennél korrektebb beszámolót adott a Vehir.hu. „Egészen pontosan milyen változások várhatóak a közoktatási intézmények működésével kapcsolatosan a közeljövőben, amelyről a közgyűlést megelőző héten a KLIK Veszprémi Területi Igazgatójával együtt tájékoztatták az intézményvezetőket? - kérdezte Katanics Sándor. Az intézményvezetőknek nincsenek valós hatáskörei, amióta a KLIK átvette az irányítást a közoktatásban, ez a közeljövőben megváltozhat. Miért nem tárgyalta ezt az illetékes szakbizottság, mit lehet tudni erről? Porga Gyula elmondta, valóban érkeztek visszajelzések az oktatási intézményekből, voltak problémák az átszervezésből és a jelenlegi működési struktúrából adódóan. Az üzemeltetésben az intézményvezetők bevonásával szeretnének változásokat eszközölni, a téma az ősszel kerülhet a közgyűlés elé.” ( Forrás: Vehír.hu) A veszprémi TV pedig megszólalási lehetőséget adott. Aki szeretné meghallgatni, mit mondtam a nekem szegezett kérdésre, mely szerint „dicsértem” a polgármestert, klikkeljen ide. (9.25-től.)

Azt gyanítom, a kétfelé választott iskolai technikai személyzetet, újra egy munkáltató alá vonják. Jelenleg a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. foglalkoztatja az iskolák portaszolgálatát, napi karbantartói feladatait ellátó személyzetet. S a takarítást végző munkavállalók az Intézményi Szolgáltató Szervezet alkalmazottai. S mivel az ISZSZ-en belül igen sok furcsaságról hallani (erről is írtam nem is olyan régen, s hamarosan újabb részletes beszámolót is adok arról, milyen válaszokat kaptam az intézményvezetőnek feltett kérdéseimre és hogyan zárul a gazdasági vezető felmentése körül kialakult igazán furcsa helyzet) azt is sejteni vélem, hogy az átalakított és akár újnak is tekinthető szervezet intézményvezetője is „új” lesz januártól.

Vissza...