Brüsszel besokallt?

2010-11-25 19:38:07

Hiába tartozik nemzeti hatáskörbe a nyugdíjrendszer alakítása, az Európai Bizottság úgy érezte, hangot kell adnia súlyos aggodalmainak a legfrissebb fejlemények nyomán. Az állásfoglalás kitér az Alkotmánybíróság hatáskörének és a Költségvetési Tanács tevékenységének korlátozására is.

Matolcsy György a szerdai bejelentésével elérte az uniós ingerküszöböt, sőt, Olli Rehn pénzügyi biztos már előre megkérdőjelezi a 2011-es büdzsé egyenlegét, amennyiben a magánnyugdíjpénztárak vagyonát a folyó kiadások fedezésére fordítják. A magyar kormány utóvédharcokat folytat Brüsszelben, hogy a visszalépést a nyugdíjreformból ne büntesse az unió, ahogy azt egyébként tervezi. A kabinet szeretné, hogy ezt a kérdést hagyja érintetlenül, ha már a reform költségét nem számítja be megfelelően a költségvetés egyenlegébe és az államadósságba, ahogy azt még a nyáron nyolc új tagállam és Svédország kérelmezte.

Az állásfoglalás tartalmának megismerése után forrásaink azt mondták (írja a Népszabadság) a bizottság nem tud érdemben beleszólni a nyugdíjkérdésbe, de a hatásokat minősítheti, amikor a magyar költségvetés értékelése lesz napirenden, immár az új gazdasági fél év keretében - ennek pedig komoly pénzügyi következményei is lehetnek. Általános vélekedés, hogy a döntések ellenében csak az Alkotmánybíróságon, vagy Strasbourgban lehet fellépni. Más uniós források hozzátették: a bizottság akkor tud részletesebb véleményt mondani, ha az ötletek törvényjavaslat formájában megjelennek. De - mondták - a magyar kormány szembemenni látszik a nemrégiben publikált Zöld Könyv ajánlásaival, amelyek egyértelműen az elégséges, biztonságos és fenntartható nyugdíjakról és nyugdíjrendszerekről szólnak.

Ha a teljes cikk érdekli, kattintson ide!

Vissza...