Mennyien leszünk Magyarországon 2050-ben?

2015-04-27 17:47:27

2050-re a teljes hazai lakosság várhatóan 5,5 százalékkal, a munkaképes korú lakosság pedig 19 százalékkal fog csökkenni. Ez a nyugdíjak jelentős csökkenéséhez és az egy főre jutó államadósság növekedéséhez vezethet. A gazdasági következményeket rövid távon valószínűleg a bevándorlás ösztönzésével lehet a leginkább orvosolni.

Magyarország népességének alakulása befolyásolhatja mind a magyar nemzet jövőjét, mind a magyar gazdaság működését. Vajon a következő ötven évben hogyan változik a hazánkban élők és dolgozók száma, és ez milyen gazdasági következményekkel jár? Egy ország lélekszámát a születések és halálozások száma, valamint a bevándorlás és a kivándorlás különbsége határozza meg. Mivel az ilyen demográfiai mutatók trendje időben lassan változik, az Eurostat több évtizedre szóló hivatalos előrejelzései viszonylag megbízhatónak tekinthetők.

Első ábránk Magyarország és az EU népességének alakulását mutatja 1960-tól 2080-ig. Az ábrát úgy készítettük, hogy a múltbeli adatokat (2013-ig) és az Eurostat „alap szcenárió” szerinti előrejelzését (2013 után) összefűztük. A két vonal a teljes lakosság, illetve a munkaképes korú 15–64 éves lakosság alakulását mutatja, mindkettőt a saját 2013-as szintjének arányában. (Adathiány miatt az EU-ból kihagytuk Horvátországot, és az EU 27-ben élő aktív korúakat csak 1985-től mutatjuk.

A cikk folytatása és ábrák ide klikkelve érhetőek el.

Forrás: Index.hu Defacto

Vissza...