A magyar nő átlag 81 fillért keres

2015-03-08 17:54:55

A magyar nők közül kevesebb dolgozik a férfiaknál és kevesebbet is keresnek. A nők máshol sem érték el a teljes egyenlőséget, úgyhogy mindenkinek van még hová fejlődnie. A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság ünnepe, ezért összeszedtünk pár statisztikát, hogy hogyan is áll a világ, Európa és Magyarország a női egyenjogúság dolgában.

A helyzet az, hogy bár sokat javult a helyzet 1909 óta, amikor az amerikai munkásmozgalom először ünnepelte a nőnapot, vagy 1975 óta, amióta az ENSZ március 8-ra tette ezt az ünnepet, de

teljes egyenlőség nők és férfiak között sehol a világon nincs. Még a különböző összeállításokban legjobban szereplő országok is csak megközelítik azt, hogy egy nő a gazdasági életben, az egészségügyi rendszerben vagy a politikában ugyanolyan esélyekkel induljon és ugyanazt kapja, mint egy férfi. Ez még a fejlődés ellenére is elég szomorú, mert azt jelenti, hogy a föld népességének fele valamilyen hátrányt szenved a másik feléhez képest, még ha ez a hátrány nagyon eltérő mértékű is a világban.

A világ leggazdagabb és leghatalmasabb férfiainak éves davosi találkozóját szervező Világgazdasági Fórum (WEF) 2014-ben már a kilencedik globális jelentését adta ki a nemek közötti különbségekről, amiben több mutatón keresztül mérik, hogy a nőknek mennyivel van kevesebb joguk és lehetőségük a gazdaságban, az oktatásban, az egészségügyben és a politikában az egyes országokban. Eszerint a nőknek jelenleg a legjobb hely a világon Izland, ami 0,86 pontot kapott a skálán, ahol 1 pont jelzi a teljes egyenlőséget. Nem túlságosan meglepő, hogy az első öt helyen az észak-európai országok állnak, a hatodik helyet viszont Nicaragua, a hetediket pedig Ruanda foglalja el. A sor végén, a 141 és 142. helyen Pakisztán és Jemen áll, utóbbi 0,51 pontot kapott, szóval kissé torzítva mondhatnánk azt, hogy itt nagyjából fele annyit ér egy nő, mint egy férfi.

Azért nagy a javulás

Az Eurostat 2013 harmadik negyedéves adatai szerint az EU-ban a 20 és 64 év közötti nőknek átlagosan 63 százaléka dolgozik állásban (vagyis nem otthon, a gyerekekkel vagy a ház körül), 12 százalékponttal kevesebb, mint a férfiaknál. Az Európai Bizottság célja az, hogy a férfiak é a nők közül is 75 százalék dolgozzon, a nemek közötti különbségnek pedig az elmúlt 10 évben a harmada eltűnt. A célt még a férfiak sem érték el teljesen, viszont a női foglalkoztatás majdnem kétszer olyan gyorsan nő, mint a férfiaké, persze van honnan.

A cikket ide klikkelve olvashatja tovább az Index.hu-n.

Vissza...