Az ítélet végrehajtható

2010-11-23 15:05:27

A gazdasági bizottság mai ülésén világossá vált a politikai akarat: a Fidesz megszüntetné a kormány költségvetési politikája fölött őrködő testületet – mondván ezt a feladatot az ÁSZ tökéletesen ellátja. Valójában a KT az egy éves létezése alatt sokkal színvonalasabb elemzésekkel állt elő, mint az ÁSZ húsz év alatt.

A KT több elemzésben felhívta a figyelmet, hogy a kormány költségvetése – amely a magánpénztári járulékok einstandolásával és a válságadók bevezetésével hozza egyensúly közeli állapotba a 2011-es büdzsét – hosszú távon fenntarthatatlan. A KT arra is rámutatott, hogy a kormány által 2013-14-re várt öt százalékos gazdasági növekedés nem támasztható alá egyetlen modellel sem, többek közt azért, mert az elfogadott adótörvények közel sem hoznak akkora foglalkoztatás-bővülést, mint amire a kormány számít. A KT szúrta ki pár hete, hogy az ígért három évvel szemben tovább maradnak az adórendszerben a válságadók, és a testület hívta fel a figyelmet arra is, hogy el van számolva a benyújtott költségvetési törvényjavaslat.

Az Index.hu-n közölt cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható!

A Hírszerzőn a Költségvetési Tanács "kiheréléséről" írnak. (Van benne valami.) Navracsics Tibor szerint elképzelhető, hogy visszatérnek ahhoz a korábbi Fidesz-javaslathoz, amely szerint a Költségvetési Tanács háromtagú: az ÁSZ elnöke, a jegybankelnök, továbbá egy az államfő által jelölt harmadik személy alkotja, és nincs hivatala. Kattintson ide, ha kíváncsi az írás egészére.

Vissza...