Lázár a dohányboltokat is bezáratná vasárnap

2014-12-04 20:14:01

Lázár János bezáratná a trafikokat vasárnap, párttársa, Szatmáry Kristóf viszont enyhítene a szabályokon. Így például nyitva lehetnének a boltok a világörökségi területeken.

Két kormánypárti módosító javaslatot nyújtottak be csütörtökön a boltok vasárnapi zárvatartásáról szóló törvényjavaslathoz.

 

Az egyiket Lázár János jegyzi (pdf), aki bezáratná vasárnap az eddig kivételt képező nemzeti dohányboltokat is. Indoklása szerint ugyanis a törvénytervezet célja, hogy minél kevesebb munkavállalónak kelljen vasárnap dolgoznia, ezért nem jelenthet kivételt a trafik sem, ráadásul egészségpolitikai megfontolásból sem lehet szerinte kivételt képezni.

Szatmáry Kristóf viszont továbbra is meghagyná a dohányboltok nyitvatartás lehetőségét, módosítójával (pdf) viszont lazítana a szigorú szabályokon. Nyitva lehetnének a boltok például a világörökség területeken található üzletekre, azaz például Budapest belvárosában vagy a budai Várban.

A módosító értelmében nem kellene a boltoknak vasárnapoként bezárniuk advent négy vasárnapján, illetve az év további öt vasárnapján.

Az eredeti törvényjavaslat szerint azok a boltok lehetnének nyitva, amelyikben a többségi tulajdonosok dolgoznak, ezt Szatmáry azzal egészítette ki, hogy a kisebbségiek is dolgozhatnának a nyitva tartás érdekében.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn jelentette be, hogy mégis támogatják a KDNP javaslatát a boltok vasárnapi boltbezárásáról, de csak feltételekkel. Így például azzal a kitétellel, hogy az adventi időszakban nyitva lehetnek a kereskedelmi egységek, illetve nem csak a 400 négyzetméter lesz a nyitva tartás felső határa, hanem azt is megszabnák, hogy csak azok a boltok lehetnek nyitva, ahol valóban a tulajdonos, vagy valamelyik családtag dolgozik.

Forrás: HVG.hu

Vissza...