Félnek az RTL Klubnál, kiszorítja őket a Fidesz több százezer tévéről

2014-11-29 17:21:54

Eltűnhetnek el az ingyen fogható kereskedelmi csatornák, köztük az RTL Klub is 350 ezer család tévéjéről egy újabb fideszes törvénymódosítás miatt - hangzott el az RTL Klub péntek esti Híradójában. Kolosi Péter programigazgató a sajtószabadság ismételt korlátozásától tart. A Fidesz viszont állítja, a tervezett módosítás nem érintené hátrányosan a kereskedelmi tévéket.

A Fidesz kiszorítaná a kereskedelmi tévéket azzal az új törvénymódosítási javaslattal, amely kötelezővé tenné a szolgáltatóknak, hogy márciustól az állami televízió két új induló csatornáját tegyék be az ingyenes csomagba - hangzott el az RTL Klub Híradójában. A beszámoló szerint emiatt viszont két kereskedelmi csatorna kiszorulhat a csomagból.

 

"Ez könnyen jelentheti a sajtószabadság ismételt korlátozását és ráadásul beleszólást a szabad versenybe is" - mondta a műsorban Kolosi Péter programigazgató. Szerinte az, hogy a közszolgálati csatornákat kötelező betenni a szabadon fogható földfelszíni digitális platformra, könnyen azt eredményezheti, hogy a kereskedelmi tévék, köztük az RTL Klub is kiszorul erről a platformról.A Fidesz szóvivői, Dunai Mónika és Tuzson Bence által jegyzett javaslat egy olyan rendelkezést irányoz elő, amely szerint az eddig kötelezően továbbított közszolgálati csatornák mellé további kettőt kell mindenkinek ingyenesen elérhetővé tenni az alapcsomag részeként.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány az új szabályokkal rákényszerítené a szolgáltatókat arra, hogy kivegyék alapcsomagjaikból a nagy kereskedelmi tévéadókat, "köztük a kormány zűrös ügyeiről objektívan tájékoztató RTL Klubot".A Fidesz-frakció szintén közleményt adott ki a javaslatról, ebben azt írták, határozottan cáfolják, hogy a médiatörvény módosítása a kereskedelmi csatornákat hátrányosan érintené és a módosító indítvánnyal nem kívánnak beleavatkozni a piaci viszonyokba.

"Nyomatékosítjuk, hogy jelenleg az alapcsomagban lévő kereskedelmi csatornák a módosítást követően is ebben a csomagban maradhatnak, a kínálat azonban további közszolgálati csatornákkal bővülhet" - írták.

A Fidesznél hozzátették, a jelenlegi szabályozás négy közszolgálati médiaszolgáltatás továbbítási kötelezettségét írja elő, a törvénytervezet pedig ezt csak a digitális hálózatokon bővíti ki hat csatornára. Ebben az esetben azonban az alapcsomagban lévő csatornák számát nem a kormány, nem a törvénymódosítás, hanem a szolgáltatók határozzák meg - tették hozzá.

Az RTL Klub szerint viszont a javaslat benyújtói azt nem közölték, mit tegyen a szolgálató, ha valamelyik csatornának nem marad hely az ingyenesen fogható csomagban.

Forrás: HVG.hu

Vissza...