VĂ©rszemet kapott a maffia

2014-11-23 06:45:07

Most, hogy már egyre kevesebb a lopnivaló, a maffia kénytelen rámenni a kisebb pénzekre is. Mennyivel derűsebb volt az ég, amikor még több millió ember 3000 milliárdnyi  magánmegtakarítását lehetett ellopni, mint most, amikor már rongyos 200 milliárdért is le kell hajolni. A sanyarú jelent csak az édesíti meg, hogy már nem kell adni a látszatra sem.

Három évvel ezelőtt még el kellett játszani az önkéntesség bohózatát, és egy alkotmányellenes törvénnyel kellett rákényszeríteni a tömegeket, hogy „önként” adják oda a pénzüket. (Ha valaki nem emlékezne: olyan törvényt hoztak, hogy aki nem viszi át nyugdíj-megtakarítását az állami nyugdíjalapba, az öregségére nyugdíjat sem fog kapni, miközben a járulékot ugyanúgy vonják a fizetéséből, mintha átvitte volna. Ezt a törvényt később a még nem teljesen meghódított alkotmánybíróság nem hagyta jóvá.)

Három évvel ezelőtt még ügyeskedni kellett, egy aljas kis manipulációt is be kellett vetni. Azokat kényszerítették nyilatkozattételre, akik bent maradtak a magánnyugdíj-rendszerben. Azoknak kellett elutazniuk a megyeszékhelyekre nyilatkozni, akik semmilyen változtatást nem akartak nyugdíjuk státuszában. Vagyis a semmi aláírásához kellett utazniuk, majd hóban, fagyban sorba állniuk a Nyugdíjintézet előtt. Ez a puszta kitoláson kívül félelmet is keltett. (Miféle aktákba fog a nevem fölkerülni?)

Ma már nem kell bohóckodni, nem kell eljárni az önkéntesség balettjét. Fényes nappal, mindenki szeme láttára lehet lopni. Csak egy törvényt kell hozni, amely teljesíthetetlen feltételt szab a magánnyugdíj-pénztárak további működéséhez, és mivel teljesíthetetlen, „jogutód nélkül végelszámolással megszűnik” a pénztár. Már csak az ott összegyűlt pénzt kell besöpörni. Söprű meg mindig van kéznél.

Andor Mihály

Forrás: Galamus

Vissza...