Darth Vaderhez hasonlította Navracsicsot a Le Monde

2014-11-08 22:17:51

Magyarországról cikkeztek szombaton a francia és belga lapok, a Le Soir azt írta, a Fidesz kettős beszédet folytat, a Le Monde pedig Darth Vaderhez hasonlította Navracsics Tibor magyar EU-biztost. A Le Soir című, francia nyelvű brüsszeli lap szombati száma egész oldalas riportban számolt be a magyarországi helyzetről azzal kapcsolatban, hogy nemrégiben Budapesten járt a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet küldöttsége, az Egyesült Államokban élő Kati Marton vezetésével.

A Jean-Paul Marthoz által készített beszámoló - amely a Hogyan viszi távolabb Orbán Magyarországot Európától címet viseli - főként a média magyarországi helyzetéről írt bíráló hangnemben, illetve idézett magyarok által megfogalmazott bírálatokat, de több más közéleti kérdést is érintett, részben a liberális, illetve illiberális demokrácia fogalmával kapcsolatos kijelentésekhez kötődően.

 

A lap szerint a Fidesz kettős beszédet folytat. Erre egyrészt olyan példát hoz fel, hogy "a Fidesz demokratikusnak mondja magát, de rehabilitálja Horthy Miklóst". Az egykori kormányzó korszakát a Le Soir Horthy "elnökségének" nevezi, és magát Horthyt "a magyar Pétain"-ként minősíti, hogy a francia közegben otthonos olvasó is értse, milyen történelmi alakról van szó.

A Le Soir által felhozott másik példa, hogy a magyar kormányzó párt zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben, ám olyan hazafias emlékművet emel Budapest központjában, amely jelentéktelennek állítja be Magyarország felelősségét a zsidók második világháború alatti deportálásáért.

Tényleg annyira káros "Darth Vader"? címmel közölt publicisztikát Navracsics Tibor uniós biztosi szerepéről honlapján a Le Monde (franciásan Dark Vadornak betűzve a Csillagok háborúja szereplőjének nevét).

A francia lap szerint Navracsics kinevezése a kulturális tárca élére "egyetlen dologra szolgált: megtudtuk, hogy létezik ilyen poszt". A lap kitért arra, hogy a magyar biztos kinevezése cikk- és publicisztikalavinát indított el, miután "Orbán Viktor igazságügyi minisztereként a sötét oldalra billentette el a mérleget, egy olyan rezsimben dolgozva, amely semmibe vette a szabadságjogokat, beleértve a kultúrát is".

"Navracsics esküszik, hogy megváltozott, mintha Darth Vaderből angyal lett volna". Kárt mindazonáltal a cikkszerző Michel Guerrin szerint nem tud okozni, miután nem miniszter, nincs kinevezési jogköre, sem lehetősége műveket cenzúrázni.

Elsősorban pénzosztó szerepe lesz, 2014 és 2020 között 1,4 milliárd euró felett rendelkezhet. Ennek több mint a fele a filmgyártásra és -forgalmazásra jut, a több pénzből pedig fesztiválokat, színházakat, nemzeteken átnyúló tevékenységeket felkaroló, hálózatokat építő, képzéseket szervező és művészeket segítő alapítványokat támogat Brüsszel.

Bernard Foccroulle, az Aix-en-Provence-i Operafesztivál vezetője a lapnak azt mondta, Navracsics "felügyelet alatt lesz", egy rossz szavára vagy mondatára mindenki ugrani fog, beleértve saját kozmopolita adminisztrációját. Ezenkívül Brüsszel kulturális céljai célzottak, a multikulturális rendezvények előnyben részesítése, az innováció, a sokszínűség, az Európai Unió közös kulturális öröksége.

A pályázatokon nem könnyű pénzt szerezni, és azokról az Európai Bizottság független szakértői döntenek, a támogatottaknak pedig minden fillérről el kell számolniuk, tevékenységükről több mint száz oldalas jelentést kell leadniuk. "Röviden Navracsicsnak egy szabályozott, kompetensnek és szigorúnak tartott gépezettel kell dolgoznia, ami azt jelenti, hogy a kulturális biztos inkább jóváhagy, mintsem döntéseket hoz - hangsúlyozta a lap.

Forrás: HVG.hu

Vissza...