48 Ăłra

2014-10-27 18:58:43

8 évvel ezelőtt, 2006 októberében egy ellenzéki párt-annak ellenére, hogy jelentős erőt képviselt a Tisztelt Házban- az utcán adott 72 órás ultimátumot az akkor kormányzó szocialista-liberális többség számára. Az ülésteremből- pedig ha demokrataként viselkednek, ott kellett volna politizálniuk- rendszeren kivonultak, ugyanakkor a Kossuth téren fő organizálói voltak tiltakozásoknak.

Minden bizonnyal komoly felelősségük van abban, hogy október 23-án a fővárosban az utcák csatatérré váltak.

Mily szomorú, hogy mióta kétharmados többségük van, érzéketlenné váltak az ultimátumokra. Pedig tegnap egy 48 órás határidőt kaptak. S ezúttal mindezt nem a politikai ellenzékük, hanem az utca gyermeke szabta. Mivel az egyik szervezőnek van szocialistákkal kapcsolata, próbálkozik ugyan a Fidesz ilyesféle váddal, de senki sem veszi ezt- okkal- komolyan. Aki tegnap ott volt a József nádor téren, majd együtt vonult tízezrekkel az Andrássy úton át a Lendvay utcai pártház irányába, annak ez nem téma.

Jó volt hallani, az 56 hangulatát visszaidéző skandálásokat. Nem csak a „nem hagyjuk” és az „Orbán takarodj” szólamokat, hanem a Hősök terén a „ruszkik haza” és „demokráciát” rigmusokat.

A Fidesz -az elmúlt 24 óra történése is ezt mutatja- a kritika semmiféle formáját nem tolerálja. Tegnap még azt jelezte ugyan, hogy „barátsággal és türelemmel” hallgat meg mindenkit, akinek ellenvéleménye van, mára kiderült az internetadóban mégsem ismer tréfát- s némi trükközést bedobva- de egyértelmű, hogy ellentmondást nem tűrő módon be akarja vezetni azt. Teszi mindezt úgy, hogy 2008-ban ennek egy sokkal ártatlanabb és pénztárcát kímélőbb változatának a bevezetését valójában „erős” retorikával éppen a Fidesz volt az, aki megakadályozta.

Amit 2006-ban a választók jogos felháborodásának vélt, azt ma ellenzéki politikai pártok és megtévesztett civilek akciójának tart. S egyik nap még azt hazudja, a bevétel a katonák és rendőrök béremelésének lesz az alapja, másik megszólalásukban meg azt füllenti, hogy éppen ezekből a bevételekből juttatják internethez majd azokat, akiknek eddig nem volt még pénze arra.

Akármit is mond, holnap este hatkor lejár a 48 óra. S 24 órán belül meglátjuk miként küzd tovább az a több tízezer ember, aki tegnap jogos felháborodásában az utcát választotta.

Vissza...