Oda Orbán töretlen optimizmusa

2010-11-21 14:07:00

Benne van a kudarc lehetősége is a magyar gazdaságpolitikában - ezt mondta Orbán Viktor egy Párizsban tartott sajtótájékoztatón. A héten a Költségvetési Tanács, az MNB, a Német Kamara és a Magyar Bankszövetség kritizálta a kormányt, melynek parlamenti többsége az utolsó pillanatban is módosított az adócsomagon, mentesítve a 98 százalékos különadó alól Szász Károly PSZÁF-elnököt.

A Fidesz frakció várhatóan megszavazza azt a módosító indítványt, mely lényegében megszüntetné a Költségvetési Tanácsot. az Index mutatta be kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértői által készített tanulmányt, melynek megállapításai közel sem alapozzák meg a kormány magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kommunikációját. (Az NGM oldalán egy másik összefoglaló is olvasható: ez bemutatja, hogyan vonták el átmenetileg a magánnyugdíjpénztári járulékokat Észtországban. Az anyagból kiderül, hogy ott csak hét hónapra, és úgy vezették be az intézkedést, hogy már pontosan lehet tudni, milyen módon kompenzálják a nyugdíjpénztári tagokat. Az ott is a költségvetési stabilizációval indokolt lépést nem követték radikális intézkedések, nincs szó a második nyugdíjpillér megszüntetéséről.)

A kiszámíthatatlanságot alátámasztó példa is akadt bőven a héten: az adócsomag hétfői zárószavazása előtt az utolsó pillanatokban is kerültek be a pakkba módosító indítványok, melyeknél jellemzően jól körülhatárolható, kiknek is kedveznek. A bankadó szabályainak átírása például az OTP-nek. Szász Károly egykori és jelenlegi PSZÁF-elnök pedig menlevelet nyert a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó alól. A Bankszövetséget meglepte a banki különadó szabályainak átírása, mint Erdei Tamás elnök elmondta, velük nem egyeztettek a változtatásról, ami szerinte adóemelést jelent.

Az Index.hu-n megjelent -a múlt hét történéseit alaposan- elemző írást ide klikkelve érheti el.

Vissza...