Hozzászólás egy "érdekes" veszprémi ingatlanvásárlási ügyben

2014-10-04 06:19:55

Hozzászólás „egy Séd-parti ingatlanról” szóló meséhez: A „meseszerű” elemek ellenére felismerhetőnek látszik egy konkrét veszprémi ingatlan kálváriája, de ha a mesében mégsem erről lenne szó, sebaj, mert annak is megvannak a maga tanulságai.

Ez a „nemmese” ingatlan a Pajta utca 1. sz. alatt található Veszprémben. Ez volt régen az a bizonyos középkori eredetű, műemlékileg védett „Úrkút malom”, amelyet a Város olyan feltétellel kapott az Államtól, hogy a „történelmi állapotnak megfelelő helyreállításáról gondoskodni kell, s biztosítani kell a malomegyüttes egység visszaállítását is”.

Ebből az is következik, hogy az Önkormányzat annak idején nem adhatta volna tovább másként, mint ezekkel a kikötésekkel, s ezen korlátozások érvényesítése okán kérhetett jelképes összeget. (Ha nem kötötte ki, az súlyos mulasztás volt annak idején.)

Ha a „vevőnek” évekkel később mégis sikerült ezt a bagóért megvett ingatlant tízszeres áron értékesíteni, az nem történhetett másként, mint, hogy ezeket az „eredeti kívánalmakat” már nem kellett szerepeltetnie a szerződésben. (Azt az eshetőséget vessük el, hogy a Város előírta ezeket „továbbadás” esetén feltétel-ként, s ezt a „vevő-eladó” megszegte volna.)

Ha már „meséhez” szóltam hozzá, akkor a befejezés is legyen stílszerű: aki nem hiszi, járjon utána

Előzmények: Egy ingatlanszerzés margójára címmel alig egy hete írtam meg, milyen információkhoz jutott a választásokon induló csapatunk a közösségi "oldalunkon" keresztül. Milyen érdekes, hogy ez "csak" az olvasóinkat érdekli, a helyi média oknyomozásról leszoktatott újságíróit már sajnos nem. 

Nos, akinek mégis felkeltette az érdeklődését ez a furcsa ingatlanszerzési történet, a fenti linkre kattintva elolvashatja az előzményeket. A hozzászólásról még annyit: mi megkaptuk -mert kikértük a jegyzőtől- a várossal 1998. szeptember 8-án kötött adásvételi szerződést. A hozzászólásban emlegetett feltételek a szerződésben szerepelnek! 

Vissza...