Katanics Sándort kérdeztem

2014-09-18 18:47:26

Katanics Sándort kérdeztem az Önkormányzati választásokkal kapcsolatban, továbbá miként látja a múltat, jelent és a választások után a jövőt a Megyeszékhellyel kapcsolatban.

VG: Régóta figyelem a város életét és az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket. Költséges beruházásokat látok most megvalósulni a belváros és környékén is. Hogyan értékeli az elmúlt 4 évet a városfejlesztésekkel kapcsolatban?

KS: Kétségtelen, hogy a -még a Fideszes többséget megelőző időkben- zömében általunk elkezdett, a szocialista kormány által támogatott fejlesztésekre Veszprém fejlődése érdekében nagy szükség volt. A Kolostorok és Kertek projektből sajnos kimaradtak fontos és az önfenntartást erősítő elemek. Így például az Állatkertet a Betekints- völggyel (volt Vidámparkkal) összekötő barlang felújítása, amin keresztül kisvasút működhetett volna a gyermekek örömére. A tó felújításából is kimaradt a víztisztító berendezés, amelynek a létesítése esetén hosszú távon sok gondtól óvhattuk volna meg magunkat. A belváros közlekedésének tehermentesítése sem történt meg. Az egymástól 20 méterre lévő aluljárók létesítése pénzkidobás volt. Elmaradt a belső körút még hiányzó szakaszának a megépítése, amely a Pápai és Jutasi utat kötötte volna össze. A gyulafirátótiak és kádártaiak is okkal csalódottak, hiszen két Fideszes ciklus alatt sem épült meg a 82. számú út településrészeket elkerülő útja, amelyhez pedig a tervek 5 éve készen vannak. A kerékpárutak építése fontos, de a veszprémi érdekek itt is háttérbe szorultak.

Kádártára már 2002-ben megépítettük a gyalogos és kerékpárutat, a rátótiak viszont azóta is hiába várják, hogy hozzájuk is elérjen a kerékpárút.
Az Állatkert bővítése és megújítása fontos lépcsőfoka volt a város turisztikai fejlesztésének. Örömmel nyugtáztuk, hogy a mai többség itt is az általunk megkezdett utat folytatta.
A most induló és a belváros fejlesztésének a folytatását és a lakótelep modernizálását jelentő újabb beruházásokat beárnyékolja, hogy elfelejtik növelni a zöldfelületeket, a tapasztalat szerint inkább felszámolják azokat. Számos betonjárda épül eddigi zöldfelületeken keresztül, szerintünk feleslegesen és öncélúan.

VG: Most hogy a FIDESZ nyerte az országgyűlési választásokat, hogyan látja a régió jövőjét? Milyen további elképzelései vannak a város jövőjével kapcsolatban?

KS: Bár a Fidesz szeretné elhitetni a választókkal, hogy ha nem ő adja a többséget, akkor a fejlesztések is elmaradnak, de ez egyáltalán nem így van. Egytől- egyig az uniós pályázatok elnyerésének következményei azok a fejlesztések, amelyeknek az elmúlt 4 évben Veszprémben megvalósultak. Ezek a források az uniós tagországok adófizetőinek jóvoltából a Fidesztől függetlenül állnak a rendelkezésünkre. Az elkészült fejlesztések kifizetéseinek leállást az elmúlt hónapokban éppen a Fidesz felelőtlen politikája okozta, de talán értettek ők is a Brüsszelből jövő jelzésekből, a zavar reményeink szerint átmeneti volt. Olyan fejlesztéseket kívánunk elindítani, amit nem szűk érdekköröknek kedvez, hanem a veszprémiek széles tábora akar. Ezekben a fejlesztésekben az önfenntartó jelleget erősíteni, a magas fenntartási költségeket csökkenteni akarjuk.

VG: Amennyiben a választók bizalmat szavaznak Önnek a következő 5 évre mi lesz az első intézkedése hivatali idejének megkezdésekor?

KS: Első intézkedéseink egyike lesz a veszprémi adórendeletek felülvizsgálata, a telekadó csökkentése a közszolgáltatók civil kontroll alá helyezése. Helyreállítjuk a demokráciát, a helyi sajtószabadságot, és nem csak választásokkor állunk szóba a veszprémiekkel, folyamatosan vonjuk be őket a döntéseinkbe.

VG: Sok panasz és kritika is érte az előző 4 év intézkedéseit, gondolok én itt a hajléktalanok okozta problémákra, vagy arra, hogy a legmegfelelőbbek voltak-e a városfejlesztési irányok. Önnek mi az elképzelése ezeknek a problémáknak a megoldására?

KS: Léptünk előre a hajlékgondozás területén, de ennél többre van szükség. Ha folyamatos figyelmet kapnak, kevesebb problémát okoznak. Ugyanakkor a szabálysértést elkövetők felelősségre vonása megkerülhetetlen, éppen azért erősíteni kell a közterület felügyeletet városunkban.
A városfejlesztési irányokban érzékelhető módon jelent meg a Fidesz közeli klientúra akarata. Mi a szakmai véleményekre, a veszprémiek akaratára támaszkodva és a közös dilemmák széleskörű megvitatása, társadalmasítása után kívánunk választ adni a megfogalmazódó problémákra.

VG: Az előző 4 évben érezhették azt az ellenzékkel szimpatizálók, hogy őket hátrányosan érinti, ha az ellenzéket támogatják valamilyen formában. Ön szerint valós ezt a probléma?

KS: Sajnos érzékelhető a választók félelme. A legtöbben okkal tartanak attól, hogy ha a kormányzó párt akaratának ellentmondanak, az veszélyezteti az egzisztenciájukat. Pedig csak akkor van esély a változtatásra, ha választópolgárok a legszélesebb demokratikus ellenzéki összefogásra szavaznak. Veszprémben mi létrehoztuk ezt az együttműködést.

VG: Röviden, hogyan foglalná össze a programját?

KS: Folytatni akarunk minden értelmes fejlesztést a városban. Sürgetjük a belső körút hiányzó szakaszának (Jutasi – Pápai út) befejezését, a 82-es főút Gyulafirátót – Kádárta elkerülő szakaszának és a Rátótig tartó kerékpárútnak a kiépítését. Támogatjuk a magánerős lakás- és bérlakás építéseket, az energiatakarékos lakásfelújításokat. Első intézkedéseink egyike lesz a közszolgáltatók civil kontroll alá helyezése. Veszprémben a magas adók fékezik a fejlődést. A következő öt évben adókat csökkentünk, felülvizsgáljuk a telekadót.
Az elmúlt évek beruházásai értéket is teremtettek, de sokaknak kárt is okoztak. Nekünk a vesztesek is számítanak, orvosolni fogjuk gondjaikat.

VG: Mit üzen a választóknak október 12-re?

KS: Azt, hogy feltétlenül menjenek el a szavazókörükbe és válasszanak! Szavazzanak az MSZP, DK, Együtt-PM, Liberálisok és Lokálpatrióták demokratikus ellenzéki összefogására. Aki otthon marad, az valójában a Fideszre szavaz.

Kérdéseinkkel kapcsolatban megkerestük Porga Gyula polgármestert és többi képviselőjelöltet, de eddig még nem kaptunk választ. Amint sikerül Interjút készíteni további jelöltekkel a Veszprém NEWS elsők között számol be róla.

Forrás: Veszprém News

Vissza...