Akkor a Pannon Várszínháznak annyi?

2014-09-14 07:52:13

Már a blogbejegyzésem elején tisztázni akarom, ha rajtam bármi is múlik a következő ciklusban, akkor azt mondom a címben feltett kérdésre, hogy NEM! Nem engedem, hogy tönkretegyék a Pannon Várszínházat azok, akik abban érdekeltek. Akik így szeretnék megszüntetni a versenyhelyzetet, a konkurenciát.

Csütörtökön, a közgyűlésen döntöttünk a Petőfi Színház intézményvezetői pályázatáról. Az egyetlen voltam, aki nem szavazta meg Oberfrank Pál művész úr pályázatát. Tartózkodom gombot nyomtam. A döntés előtt jeleztem ezt a szándékomat is.

Elmondtam a közgyűlésen azt is, eszem ágában sincs megkérdőjelezni az igazgató úr szakmai kvalitásait. Látom és tudom, hogy egy országosan elismert, tehetséges művész embert tisztelhetünk a személyben. Aggaszt ugyanakkor, amit az előterjesztő, Némedi Lajos el akart hallgatni a döntés előkészítése során az előterjesztésből. A pályázatot értékelő 8 fős bizottság szakszervezetet képviselő tagja és a Közalkalmazotti Tanács tagja sem támogatta a pályázót.

Oberfrank igazgató úr világossá tette, elégedetlen a város által nyújtott támogatás mértékével. Az a hír járja, hogy a napokban újabb 45 millió Ft-ot kér a színház biztonságos működésének megteremtése érdekében év végéig. Mikor rákérdeztem, milyen a színház költségvetési helyzete, Némedi úr ügyrendi javaslatot téve tiltakozott, mondván ez nem a napirend tárgya. Ez egészen elképesztő! Mintha tényleg nem tudná a város alpolgármestere, hogy egy intézményvezetői pályázat fontos része, tisztában van-e az intézmény vezetésére vállalkozó személy az intézménye gazdálkodásával.

Nos, Oberfrank úr nem kertelt. Elmondta, alulfinanszírozottnak látja a színházat és jövőre jóval több támogatást szeretne. Sőt! Mikor azt jeleztem, nekünk fontos kellene legyen a Pannon Várszínház is, hiszen a Hangvilla megépítésekor és közpénzekkel támogatásának, megszerzésének eldöntésekor azzal érveltek éppen a legfőbb döntéshozók, hogy szükségünk lesz a Hangvillában hosszú távon bérlőként a Pannon Várszínházra, kimondta, ők szívesen vennék át a Hangvillában is a helyet. S a jelenleg város által létrehozott "egyszemélyes programszervező kft" helyett az egész Hangvilla programszervezését is magukra vállalnák, ha ezzel a város megbízná őket.

Nyilvánvaló az elhangzottak alapján, hogy a Fidesz semmit sem kíván tenni a Pannon Várszínház megóvása érdekében. Nem véletlen, hogy ezen a közgyűlésen napirend előtt a Pannon Várszínház helyzetével kapcsolatosan feltett kérdésemre sem akart a polgármester válaszolni. A Pannon Várszínház, mint tudjuk, nem kap állami támogatást. Meggyőződésem, hogy éppen azért, hogy a nézőkért vívott küzdelemben előbb-utóbb ellehetetlenüljön. Kész csoda, hogy eddig is kitartott a Pannon és éppen a nézők jegyvásárlásainak köszönhetően túlélte ezt a nehéz helyzetet.

Ha rajtam múlhat, segíteni fogok! Biztos vagyok abban, hogy ezt a veszprémiek is igénylik! Nekik ugyanúgy, ahogyan nekem, nem csak a Petőfi Színház a fontos! (Az is megdöbbentett, hogy a Jobbik képviselője a vita során többször is elmondta, a Pannon Várszínház nem a város intézménye, ezért szóba se hozzuk, helyzetével ne foglalkozzunk!)

Előzmény ide klikkelve érhető el!

Vissza...