Két és fél évvel ezelőtt sodorták veszélybe Veszprémben a zeneoktatást

2014-09-08 20:46:05

Átszervezés, megszűnés, ingatlaneladás az oktatásban

Átszervezné a városvezetés a közoktatást, a Csermák zeneiskola a Dohnányi tagintézménye lenne, utóbbi épületét értékesítenék, ahogyan a belvárosi tornacsarnokot is több más ingatlannal együtt.

Ez is napirenden volt az oktatási bizottság keddi ülésén, ahol két, egymással összefüggő előterjesztést is megtárgyaltak. Az egyikben a közoktatás átszervezésével kapcsolatos feladatokat határozták meg, a másikban az intézményekhez kapcsolódó, forgalomképes ingatlanok elidegenítését kezdik meg.

Az elképzelések szerint a Csermák zeneiskola a Dohnányi tagintézménye lenne, a Dohnányi pedig jelenlegi helyéről részben a Csermák, részben a Táncsics iskolában kapna helyet. Emellett az ipariban és a Jendrassikban is megszűnne a gimnáziumi képzés.

Brányi Mária alpolgármester hangsúlyozta, a költségvetésben erre az évre tervezett, ingatlan-értékesítésből származó bevétel sikeréhez szükségesek ezek az elidegenítési lépések. Az előterjesztés szerint az érintett ingatlanok között van például az ipari iskola Dózsa György utca felé eső épületegysége, mely fizikailag is elválasztható a másik szárnytól, valamint a Dohnányi Völgyhíd tér utcai épülete, a közgazdasági szakközépiskola forfaépülete, a belvárosi tornacsarnok, illetve orvosi rendelők, a Petőfi Színház Házgyári úti műhelyháza, valamint a VMK főépülete.

Katanics Sándor viszont emlékeztetett, a közoktatási törvény szerint az átszervezéssel kapcsolatos döntés előtt a fenntartónak be kell szereznie például az alkalmazotti, szülői és diákszervezetek véleményét - ez pedig eddig nem történt meg, pedig mindenképpen szükséges lenne érvekkel, adatokkal alátámasztani egy ilyen kérdést. Mint mondta, "most kiszedjük az értékesíthető ingatlanokat", hátha az állam azokat is "einstandolná". Szauer István, az oktatási iroda vezetője szerint viszont egyrészt sürget az idő, hiszen szeptembertől az állam lesz a fenntartója az intézményeknek, másrészt a határozati javaslatok épp a Katanics Sándor által hiányolt feladatok végrehajtását tartalmazza. Bán Mihály külső szakértő szerint viszont a "a közgyűlés támogatja" rész nem vizsgálatot jelent, Némedi Lajos alpolgármester értelmezése szerint azonban a támogatás még nem döntés.

Az elképzeléssel kapcsolatban az érintett intézmények vezetői is megfogalmazták aggodalmaikat. Irányi László, az ipari igazgatója szerint hiába szűnik meg a gimnáziumi képzés, a törvény által megemelt számú, kötelező testnevelés-órákat nem tudják majd hol megtartani, ha a belvárosi tornacsarnok új tulajdonosa nem engedné meg az ingatlan használatát számukra. Emellett felhívta a figyelmet, hogy a gimnáziumi képzés megszüntetésével 2017-re 20 pedagógust kellene elbocsátaniuk. Javaslatként azt kérte, helyette hadd indítsanak még egy gépész-osztályt, melyre igény is lenne és 6-8 álláshelyet mentenének meg vele.

Némedi Lajos elmondta, az értékesítésnél feltétel lesz, hogy az ipari továbbra is változatlanul használhassa a belvárosi tornacsarnokot.

Kováts Péter, a Dohnányi zeneművészeti iskola igazgatója a számukra szükséges, szakmai üzemeltetési feltételek egyik, felajánlott ingatlanban sem adottak jelenleg. Szólt arról is, korábban is felmerült az elköltöztetésük gondolata, de az akkori verzió szerint az értékesítésből származó bevétel egy részéből tettek volna alkalmassá számukra egy másik ingatlant - erről azonban most szó sincs.

A bizottság végül Katanics Sándor, Forgóné Kelemen Judit és Bán Mihály tartózkodása mellett támogatta az átszervezést, az elidegenítést pedig Bán Mihály nem és a két említett ellenzéki képviselő tartózkodó voksa mellett fogadták el.

Halmay György, a bizottság elnöke elmondta, céljuk, hogy az állammal szerződést kössenek az oktatási intézmények működtetésére, de hangsúlyozta, a hosszú távú fenntarthatóság feltételeit most kell és lehet megteremteni. Ötvös Károly, a Csermák igazgatójának kérdésére válaszolva, miszerint mit jelent a tagintézmény, elmondta, ezt részletesen meghatározza a törvény.

Vissza...