Kampányol a szerkesztő

2014-08-31 05:58:46

Érdemes végiglapozni az adófizetők pénzén évi 23 millió forintból ingyenesen megjelenő veszprémi hetilap legutóbbi számát. Gátlástalan párt-sikerpropaganda zajlik benne. A veszprémi közgyűlésnek a polgármesteren kívül van 17 tagja. Abból a 12 egyéni választókerület képviselője fideszes. Az 5 listás helyen ellenzékiek ülnek.

Ez a torzult arány a Fidesz új és 2010-ben először tesztelt, önkormányzatokra vonatkozó választási törvényének a következménye, ami ahogyan arról már írtam is régebben, messze nem a valós választói akaratot tükrözi. Miután a 12 egyéni választókerületi képviselővel készült riportokat 12 héten keresztül mutatták be, eszük ágában sincs azt a gesztust megtenni, hogy megkérdezik az ellenzéki képviselőket is, mit gondolnak az elmúlt 4 évben történtekről.

A 2. oldalon éppen arról is írnak, hogy (önkormányzati támogatással) egy kötet jelent meg a most lezárásra kerülő ciklusról. Ebből -mint ellenzéki képviselőket- ugyan nem felejtettek ki minket, de nyugodtak lehetnek abban, hogy a városlakók közel 100%-a mit sem fog tudni az abban általunk megfogalmazott kritikáról.

Tapasztalatom mondatja velem, a most elkészült kiadvány példányszámainak legnagyobb része is valamelyik önkormányzati helyiség, raktár polcain fog a selejtezésig a porosodni. (Az általam papírra vetett gondolatokat hamarosan közölni fogom. Már csak azért, mert azt én írtam.)

Azon már nem lepődöm meg, hogy gátlástalan dicsekvés olvasható ki az önkormányzati kiadványban megjelenő sorok szinte mindegyikéből. Arról, hogy a beruházásoknak mi köze az Unióhoz, viszont semmi. Arról sem szól soha a fáma, hogy a beruházások jó részét még az oly sokat átkozott és szidott elődök, a „balliberális” városvezetés, vagy a 2010 áprilisáig hatalmon lévő, ún. „szoclib kormány” indította útjára. (A veszprémi állatkert nagyívű fejlesztése is a „mi időnkben” indult el.)

A tájékoztatás véletlenül sem tényszerű. Nem említi egy szóval sem, hogy mindezek a fejlesztések azért jöhetnek létre, mert az Európai Unió tagországainak adófizetői ezt számunkra lehetővé teszik. S persze arról sem szól, hogy ezek jó része mennyire jól hasznosul, vagy sem a város szempontjából. (Lesz-e ezeknek a beruházásoknak például önfenntartó ereje.)

Többször boncolgattam már azt a kérdést, hogy mibe kerül majd a belvárosi gránitmező tisztán tartása. Nyugodtak lehetnek abban, hogy ezt bőségesen leszünk kénytelenek megfizetni helyi adók formájában a jövőben. Az ún. Smaragdváros projekt számos gyalogosútját, ami a zöldfelületek jelentős csökkenését eredményezi, ki fogja és miből síkosság és hómentesíteni? Arról nem is beszélve, hogy ettől a sok újabb betontól, amit a járdákba tesznek, a betonvárosrészek még inkább betonvárossá válnak. Nem véletlen, hogy Veszprém az egy főre jutó adóterhet tekintve vezető szerepet tölt be a megyeszékhelyek sorában. Ugye erről nem tudnak a sikerpropaganda ízű kiadvány sorai között olvasni? Esze ágában sincs korrekt és független tájékoztatást adni a helyi „ingyenes” hetilapnak. A felelős szerkesztő a hétről- hétre megjelenő glosszájában gátlástalanul magasztalja fel a Fidesz tetteit. Amelyek nem jöhetnének létre a Brüsszelből érkező támogatások hiányában. (Még a malom átköltözését Kádártára is az uniós „adóforintok” tették lehetővé.)

Félreértés ne essék, nem azzal van bajom, hogy beszélnek az eredményekről.

Azt tartom arcpirító és gátlástalan cselekedetnek, hogy közben mélyen hallgatnak a problémákról.

Hallgatnak arról, hogy a veszprémi fiatalok is csak külföldön találnak munkát, hogy a belváros változatlanul szemetes, hogy eltűnt belőle a zöldfelület egy jó része, hogy a főutcáján jószerével csak turkálók tudnak a kereslet gyengesége ellenére is megélni.

Nem írnak arról, hogy valójában megszűnt az önkormányzatiság, az intézményeink egy jó részében még most sem történtek meg a legszükségesebb karbantartások, hogy bőven van akár a belvárosban is elhanyagolt állapotú terület és épület. (Nézzék csak meg a közösségi oldalamon a fényképeket bátran!) Mély hallgatás van arról is, hogy a külvárosok, Gyulafirátót, Kádárta, Jutaspuszta, Szabadságpuszta és a belváros jó néhány útja is mennyire rossz állapotú. S nemcsak a peremkerületekben, hanem belváros frissen lerakott gránitlapjai között sem működik jól a csapadékvíz elvezetés.

Eszük ágában sincs írni arról a nemrég megjelent fontos tanulmányról, amit korrupciókutató szakemberek készítettek (szintén uniós pénzek felhasználásával) és amely tanulmányban világosan van az leírva, hogy Veszprém a vizsgált 368 település között a 345-ik törvénytisztelet szempontjából. A megyeszékhelyek rangsorában a nyitottság szempontjából pedig a legutolsó. Ha belelapozunk az „ingyenes” hetilap legutóbbi számába, ezen nem is csodálkozhatunk.

Vissza...