Veszprémi fideszes hálózat

2014-08-30 06:45:54

Hétfő óta gyűjthetik az október 12-i helyhatósági választásokra az indulni szándékozó politikai és civil szervezetek a választópolgárok ajánlásait. A Fidesz nem bíz semmit a véletlenre. Már a gyűjtés kezdőnapját, augusztus 25-ét jóval megelőzően jelezték, egész hadsereg áll a nagyobb települések mindegyikén rendelkezésükre. Kétség se férjen hozzá, akiket ők szimpatizánsoknak, segítőknek hívnak a gyűjtésben, azok mind mélyen elkötelezettek irányukban.

Legtöbbjük tudja jól, hogy ez a szolgálat megtérül. Megtérül álláshoz jutásban, pályázati pénzek elnyerésében, bizonyos apróbb-nagyobb kérések teljesülésében. Tegyük fel, hogy vannak még közöttük persze nemcsak számításból cselekvők, hanem feltétlen hívek is. Egészen biztosan vannak, hiszen mára a Fidesz vallás.

Mára a Fidesz sikeresen hálózta be egész Veszprémet. 8 év ehhez bőven elegendő volt. Nincs a városnak olyan pontja, ahol ne lennének ún. utcabizalmijaik. A nagyobb tömblakásokban, társasházakban a közös képviselők egy jó része is beállt a sorba.

Hétfőn a Kossuth utcán, a kitelepülő pultunknál, az egyik ilyen nagyobb háztömbben lakók egyike, aki aláírta az ajánlóívemet mondta, a közös képviselő már végigjárta az egész házukat. A lakók egy jó része vita nélkül alá is írta a Fidesz gyűjtőívét. Nemcsak azok, akik feltétlen Fidesz hívők. Azok is, akik valójában el sem akarnak menni választani, vagy titokban inkább mást favorizálnak. A legtöbb ember- nem én találtam ki- ők mondják maguktól, fél. Egyszerűen félnek nem felkerülni a Fidesz íveire. Azzal indokolják kényszerű tettüket, hogy így talán nem esnek ki a Fidesz kegyelméből. Szinte hihetetlen, de döbbenetesen sokan érzik azt, amiben van is igazság, hogyha a Fidesz észrevesz az irányában valamiféle antipátiát, akkor annak valahol, valamilyen következményei egészen biztosan lesznek. Azt hiszik, gyakran még a legidősebb emberek is, hogy nekik is bajuk eshet egy esetleges elutasítás után. Hivatalban köztisztviselőként vagy közalkalmazottként dolgozó gyermekeik állásai kerülhetnek szerintük veszélybe, ha ők nem támogatják -legalább ajánlással- a Fideszt. Valójában szép lassan, lépésről lépésre, a gyűjtőhadseregük segítségével megroppantják a társadalom jelentős részének a gerincét.

Megroppantják azzal, hogy meglátogatják az érintetteket és addig mennek vissza, amíg az otthon nem tartózkodik. S akkor egyértelmű helyzet elé állítják. A legtöbben azok közül, akik szívük szerint is elutasítóak lennének velük szemben, meghasonulnak önmagukkal és aláírnak. Aztán úgy védekeznek, hogy nem mennek el. Vagy még el is mennek és még a fülke magányában is azon hezitálnak, vajon kiderülhet-e, ha másként szavaznak, mint ahogyan az ajánlásukat adták. Hiába van meg a többes ajánlás lehetősége, a legtöbben nem mernek ellenzékieket javasolni. Az ajánlóív ugyanis a hivatalban kerül feldolgozásra és attól is félnek sokan, kiszúrják a nevüket az ellenzékieket támogatók között.

Mindezt nem azért írtam le, mert mi esetleg nehezebben gyűjtöttünk volna ajánlásokat. Örömmel mondhatom, nekünk is gyorsan összejött a kívánt mennyiség. S biztos vagyok abban, hogy a mi neveink is ott lesznek a szavazólapokon.

Nem írnak elő egyelőre az ajánlásgyűjtés során a jelöltté váláshoz olyan elvárásokat, ami teljesíthetetlen lenne. Veszprémben a polgármester jelöltséghez most 300 ajánlásra van szükség. Az előző ciklusban még 1000 ajánlás kellett. Egy szervezett erő ezt szinte egy napon belül képes teljesíteni. Akiknek nincsenek egyáltalán segítői, a rendelkezésre álló két hét alatt, még ők is jó eséllyel szedhetnek ennyi ajánlót össze. Nem lep meg, hogy ezt a jelentőst csökkentést pont az LMP javasolta. Nekik ezt a mennyiséget sem könnyű előteremteni. A Fidesz ezt a javaslatot azért fogadta be, mert örömmel veszi, ha van a demokratikus pártokat gyengítő erő is a másik oldalon.

A másik oldal szétaprózása egyedül a Fidesznek jó. Így egy alacsonyabb választási részvétel esetén is biztos, hogy ők viszik el az egyéni választókerületek jelentős részét. A megfélemlítés, a lelkek megtörése, önmagukkal szembeállítása, a szégyenérzet kialakítása segíti az otthontartást, a megosztás az ellenzék legyengítését. S így a még mindig meglévő viszonylag népes és bennük vallási vezetőket látó támogatói kör tud annyira erős maradni, hogy őket a hatalomban tartsa.

A szomorú, hogy mindehhez gátlástalan módon használnak közpénzt, adóforintokat. S a helyi és országos szinten is felszámolt sajtószabadságnak nagy szerepe van abban, hogy ezt minden megerőltetés nélkül tehetik.

Nekünk egy ilyen nehéz és fondorlatos módon kialakított hálózat működtetése mellett kell a fordulatot kiharcolnunk. Eltökéltek vagyunk!

Vissza...