Múltidéző:Katanics Debreczenyi feloldatását kérte

2014-08-29 18:58:04

A szocialista képviselő felszólította a polgármestert, hogy tegye közkinccsé a Sándor Palotában elhangzottakat. A képviselő szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy levelet kapott a köztársasági elnök titkárságától, amiben arról tájékoztatták, hogy Debreczenyi Jánost nem terheli titoktartási kötelezettség a Sándor palotában Sólyom László és közte lefolyt tárgyalással kapcsolatban, melynek témája a szentkirályszabadjai repülőtér volt

Hartmann Ferenc, az MSZP önkormányzati frakcióvezetője hivatkozott a képviselői esküre, mely többek közt arra kötelezi a grémium tagjait, hogy az etikai előírásokat betartva cselekedjenek. Sajnálatos, hogy többször is beigazolódott: Veszprém képviselő-testületének nem minden tagjánál van ez így. - Sőt – tette hozzá – az alkotmányos jogok sem érvényesülnek, mert Veszprém polgármestere közérdekű adatokat tart vissza.

Katanics Sándor ezután részletesen ismertette az előzményeket.

- Érthetetlen a számomra – mondotta -, hogy Veszprém polgármestere miért nem hajlandó már május 22-e óta nyilatkozni a Sándor Palotában tett látogatásán történtekről. Nyilvánvalóvá vált az elnöki titkárságáról érkező válaszlevél alapján, hogy Sólyom László nem tiltotta a tájékoztatást! Nem volt semmi szükség arra, hogy Debreczenyi János azt ígérje, hogy néma marad, és ezzel valójában megsérti az Alkotmány 61. paragrafusát, mely szerint a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze. Sólyom László mindössze azt kérte, s ebben meg is állapodott Debreczenyi Jánossal, hogy a továbbiakban a sajtó útján nem üzengetnek egymásnak.

Engedély megadva

A képviselő az alábbi választ kapta a titkárságtól: "Tájékoztatom Képviselő Urat, hogy Polgármester Úr ezirányú megkeresésére válaszul múlt héten pénteken (június 26-án) telefonon jeleztem Polgármester Úr titkárságán, hogy Köztársasági Elnök Úr természetesen hozzájárulását adja ahhoz, hogy a találkozón elhangzottakról Polgármester Úr részleteket is érintő módon tájékoztatást adjon."

A képviselő szerint "akárhogyan is kerülte eddig ki Debreczenyi János, hogy a nyilvánosságot és Veszprém képviselő-testületét informálni kelljen, most már kénytelen kiülni és elmondani, pontosan miről is tájékoztatta az elnök urat május 22-én a Sándor Palotában." - A levélből tehát egyértelművé válik, az önként vállalt fogadalom nem köti a polgármestert - fűzte hozzá a képviselő.

Harminc ezüstpénz

A képviselő azt is sérelmezte, hogy Sólyom László az emlékezetes szentkirályszabadjai magánlátogatásán így fogalmazott: "…mindenki elteszi a harminc ezüstpénzt". Szerinte ez Veszprém és Szentkirályszabadja testületének minden tagjára számára sértő megjegyzés volt.

Ki sértett még Alkotmányt?

Újságírói kérdésre Hartmann Ferenc arról is szólt, hogy a legutóbbi képviselő-testületi ülésen az egyik képviselő nem jelentette be érintettségét sem az ülés előtt, sem azon. A napirenden akkor a Dózsa téri ingatlanügy szerepelt.

Forrás: Vehir.hu

 

Vissza...