Petschnig: a politika áll a növekedés mögött, nem a gazdaság

2014-08-15 15:27:15

Egy kiugró, egyszeri és véletlen növekedési dinamika a mostani, ami mögött komoly kormányzati tevékenység van, de nem gazdasági, hanem politikai – ezt Petschnig Mária Zita mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa szerint ezzel azt tudjuk elérni, hogy a lecsúszásunk mérsékelhető, sporthasonlattal élve ez azt jelenti, hogy talán a magyar válogatottat a san marinói nem fogja legyőzni, ennyit sikerült elérni. A szakember elmondta: álom a bővülő gazdaság Magyarországon, mert a növekedés tartós alapjait gyengítette el a kormány. Hozzátette: már a második félévben is lassulni fog a gazdaság növekedése, a következő évben pedig alacsonyabb lesz a bővülés dinamikája, az egyszeri hatások ugyanis kifutnak addigra. A mostani növekedés kizárólag a foglalkoztatás bővülésére vezethető vissza, a termelékenység viszont csökkent, ez pedig nem egy növekvő gazdaság jellemzője - fogalmazott.

Petschnig Mária Zita hangsúlyozta: a foglalkoztatás bővülésének 85 százaléka a közfoglalkoztatás. A közgazdász kijelentette: szigetszerű az ipari növekedés, a nagy cégek nőttek, a közepesek alig mozdultak. Hozzátette: annyit lehet mondani, hogy a hazai piacra termelők helyzete nem romlott tovább. A gazdaság aránytalanságait a jó növekedési adat nem semlegesítette – magyarázta.

Az E.ON gázüzletágának megvásárlásával kapcsolatban azt mondta: nem lehet tudni, milyen gazdasági haszna van ennek az ügyletnek. Petschnig Mária Zita szerint itthon nem szakmai, hanem politikai alapon döntenek. Ez a politika átláthatatlan és követhetetlen, nem csoda, hogy nem jönnek ide beruházók – jelentette ki.

atv.hu

Vissza...