Bajban a Pannon Várszínház

2014-06-27 12:45:38

Az adóforintjaink „jóvoltából” ingyenes városi hetilap, amelyik mellesleg a helyi Fidesz propagandaújságja is véleményem szerint, a tegnapi közgyűlésen a polgármesternek feltett kérdésemmel kapcsolatban azt írja: Katanics Sándor (DK) a Pannon Várszínház jövőjéről érdeklődött. A hírhamisító szerkesztőnek ezúton is üzenem- bár nyilván ott volt és így hallania is kellett- érdeklődött a fene!

A kérdésem feltevése alapos indoklás elmondásával együtt történt és abban világossá tettem, hogy nem érdeklődtem, amivel próbál megint maszatolni még ebben az ügyben is a tudósító, hanem felhívtam a figyelmet egy súlyos és azonnali megoldást igénylő problémára.

A Vehir.hu jóval tárgyszerűbb, bár ők is a Fidesz „tenyeréből esznek”. Katanics Sándor (DK) emlékeztetett: a Pannon Várszínház bajban van, segítségre lenne szüksége a várostól, akár abban is, hogy közvetítsen közte és az önkormányzat által működtetett Petőfi Színház között. A képviselő szerint a színház nemcsak kulturális, de gazdasági szempontból is fontos szereplője a közéletnek. Ezzel Porga Gyula is egyetért, és fel is ajánlotta a segítségét. A finanszírozását nem tudja az önkormányzat megoldani, hiszen egy vállalkozásról beszélünk, de azt fontosnak tartja, hogy a város gesztust gyakoroljon, remélhetőleg szeptemberben dönthet is a közgyűlés valamilyen hozzájárulásról. Itt olvasható interjúnk Vándorfi László igazgatóval.

Azt már ők sem említik, kicsit ennél is élesebb volt mindaz, ami elhangzott. Mivel szóvá tettem, hogy ebben az ügyben is lobbizhatna a város Fideszes országgyűlési képviselője, hiszen az, hogy az állami támogatás megszűnt Pannon Várszínház számára, és ez a baj igazi forrása, Porga Gyula igencsak kioktató módon reagált. Megjegyezte, nincs szükség arra, hogy én mondjam meg, mit hogyan tegyenek. Annak ellenére, hogy nem kritizáltam Navracsics Tibort, ezt ő az országgyűlési képviselő helyett is személyes sértésnek vette.

Eléggé kiábrándító, hogy nem értik, a Petőfi Színháznál bizony a fiatalok számára jóval vonzóbb programokat kínáló Pannon Várszínház így ki fog vérezni. Egyetlen színház sem képes csupán a jegyeladásból fenntartani magát. A kultúra jóval drágább műfaj és ehhez szükség van az adóforintjainkra. Nem azt kértem, hogy a város a Pannon Várszínháznak is váljon fenntartójává, hisz igazán megfeszít minket már az is, hogy a Petőfi Színházat az állam áttolta a megyétől a megyei jogú város, azaz Veszprém fenntartásába. Ez éves szinten több mint 400 millió Ft-ot jelent nekünk. Azt kértem csupán, ne dobják a lovak közé a gyeplőt és segítsenek-mert módjukban áll- a Pannon Várszínháznak. Az a gyanúm ugyanis, hogy a kormányhoz közelálló helyi „befolyásosok” már eldöntötték, sorsára hagyják a Pannon Várszínházat. S annak ellenére, hogy a Hangvilla (ami amint lejár az 5 éves „tilalom”, az önkormányzat többségi tulajdonába kerül és nekünk adófizetőknek szintén egy vagonnyi pénzébe került) további működtetéshez azzal is kalkulált a város, hogy a Pannon Várszínház fontos bérlője lesz a következő költségvetési években, most mégis bérlő nélkül maradhat.

Ami a legfurcsább ebben az ügyben, a Vehir.hu interjút készített nemrég a Pannon Várszínház igazgatójával. Ebben a riportban, amellett, hogy világossá válik, mekkora is a baj, a riporter számomra megdöbbentő módon arra próbálja rávenni a direktor urat, hogy próbálja meg a képviselő-jelöltséget és a testületbe jutást, hátha így nagyobb lesz a befolyása intézménye további sorsára.

Vissza...