Megyesi GusztĂĄv: Kossuth-dĂ­j szĂŒletik

2014-06-07 20:33:10

Most, hogy BognĂĄr Zsolt, leginkĂĄbb csalĂĄdi körben ismert szĂ­nĂ©sz, zeneszerzƑ Ă©s dalszövegĂ­rĂł szemĂ©lyesen OrbĂĄn Viktor helyett vĂĄlaszolt Kulka JĂĄnosnak a miniszterelnökhöz intĂ©zett nyĂ­lt levelĂ©re, s megvĂ©dte KerĂ©nyi Imre buzilobbizĂłs kijelentĂ©sĂ©t, majd felkĂ©rte a Kossuth-dĂ­jas mƱvĂ©szt, hogy ne Ă­rjon nyĂ­lt levelet OrbĂĄn Viktor Miniszterelnök Úrnak

, hanem fogadja el a meggyƑzƑ többsĂ©g Ă©rtĂ©krendjĂ©t, Ă©s kussoljon, szĂłval e kegyelmi ĂĄllapotban azt szeretnĂ©nk tudni, hogy

1. BognĂĄr Zsolt szĂ­nĂ©sz, zeneszerzƑ Ă©s dalszövegĂ­rĂł mĂĄr a legközelebbi mĂĄrcius 15-Ă©n megkapja a Kossuth-dĂ­jat, vagy vĂĄrnia kell azĂ©rt mĂ©g egy-kĂ©t Ă©vet?

2. A miniszterelnök melletti båtor kiållåssal automatikusan tagja lesz-e a Magyar MƱvészeti Akadémiånak, vagy nåla is kell majd négy ajånló?

Nem mintha olyan nagy problĂ©mĂĄnk volna a levĂ©llel, ĂĄmbĂĄr megjegyeznĂ©nk, hogy ha mĂĄr a nyilvĂĄnossĂĄg elƑtt oktatjuk ki egykori Ă©vfolyamtĂĄrsunkat, nem hagyunk a szövegben Ă©pp egy tucat helyesĂ­rĂĄsi hibĂĄt, a fogalmazĂĄsbeli slendriĂĄnsĂĄgokrĂłl nem is szĂłlva, ami, ha azt vesszĂŒk, hogy a szĂ­nĂ©sz a szövegbƑl, a dalszövegĂ­rĂł pedig a szöveggel dolgozik, az alkotĂłi munka teljes leszarĂĄsa; amĂșgy EurĂłpa erƑs emberĂ©t tessĂ©k mĂĄr nem közĂ©piskolĂĄs fokon megvĂ©deni.

Ebbe az is beletartozik, hogy nyĂ­lt levĂ©lben semmi esetre se pĂ©ldĂĄlĂłzzunk önnön nagysĂĄgunkkal, nem Ă­runk le olyat, hogy „Neked is, Ă©s Neki is (mĂĄrmint Alföldinek) az ĂĄltalam Ă­rt, MunkĂĄcsy, a festƑzseni cĂ­mƱ musicalt ajĂĄnlom megtekintĂ©sre”, tudniillik a szerĂ©nysĂ©g lĂĄtszatĂĄt akkor is illik fenntartani, ha a vilĂĄgirodalom egyĂ©bkĂ©nt tĂ©nyleg nem ismer a miĂ©nkhez mĂ©rhetƑ korszakos mƱvet, rĂĄadĂĄsul Ă­gy alkoholista közönsĂ©gszervezƑk szoktak beszĂ©lni.

De tĂ©nyleg nem emiatt. Ez olyan kor, amelyben az excrementum megint bugyogva törhet fölfelĂ©, jön az agresszĂ­v közĂ©pszer, jönnek vĂ©gelĂĄthatatlan sorban a kĂ©pessĂ©g nĂ©lkĂŒli emberek; hĂĄnyszor, de hĂĄnyszor volt mĂĄr ilyen, Ă©s mindig tĂșl lehetett Ă©lni. Hanem az e heti ÉS-ben Koltai TamĂĄs szĂ­nikritikus emlĂ©keztet arra, hogy az idei szĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapon, mint 1962 Ăłta minden Ă©vben, a vilĂĄg összes szĂ­nhĂĄzĂĄban felolvastĂĄk az erre a cĂ©lra Ă­rt ĂŒzenetet, egyedĂŒl a Nemzeti nagyszĂ­npadĂĄn nem.

„A budapesti Nemzeti SzĂ­nhĂĄz a szĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapon kivonta magĂĄt a nemzetközisĂ©gbƑl, kivonta magĂĄt EurĂłpĂĄbĂłl, kivonta magĂĄt a VilĂĄgbĂłl.”

Nem nagy ĂŒgy, mondhatnĂłk, az idei ĂŒzenet Brett Bailey dĂ©l-afrikai drĂĄmaĂ­rĂł tollĂĄbĂłl arrĂłl szĂłlt, hogy mi a szĂ­nhĂĄz dolga a hatalom birtokosaival szemben, Ă©s ez VidnyĂĄnszky igazgatĂłnak nagyon nem tetszett, de hĂĄt hol van mindez a reklĂĄmadĂłtĂłl; nem is vĂĄltott ki semmifĂ©le reakciĂłt.

Ám ha nem tĂ©vedĂŒnk, akkor a Nemzetiben Kossuth-dĂ­jasok, szĂ­nĂ©sznagysĂĄgok sora lĂ©p szĂ­npadra estĂ©rƑl estĂ©re, megkĂ©rdƑjelezhetetlen szakmai mĂșlttal Ă©s tekintĂ©llyel, s nyilvĂĄn ĂĄtlagon felĂŒli hivatĂĄstudattal, ĂĄm Ƒk se jeleztĂ©k egyetlen szĂłval sem, hogy nem jĂłl van ez Ă­gy, hogy ez mĂĄr több, mint egy kiĂŒresedett fejƱ szĂ­nhĂĄzigazgatĂł ostoba hisztĂ©riĂĄja, ez mĂĄr a szĂ­nhĂĄz megalĂĄzĂĄsa.

Amivel nem azonosulunk, mert mi mƱvĂ©szek vagyunk, nem pojĂĄcĂĄk. Mert az azĂ©rt nem Ășgy van, hogy Kulka majd elindul a ködben, aztĂĄn vĂĄrja a csatatĂ©ren a többieket, azok persze nem jönnek, mert jaj, elaludtam, meg szinkronom volt, s egyĂĄltalĂĄn, örĂŒlök, ha szerepet kapok, Ă©n csak egy szĂ­nĂ©sz vagyok.

Amivel kizĂĄrĂłlag azĂ©rt hozakodunk elƑ, hogy amikor majd eljƑ az idƑ, Ă©s a Nemzeti mai mƱvĂ©szei a nemzet szĂ­nĂ©szei lesznek, ne csodĂĄlkozzanak, Ă©s fƑleg ne fanyalogjanak, ha körĂŒkben BognĂĄr Zsolt mƱvĂ©sz urat is köszönteniĂŒk kell.

A szerzƑ az Élet Ă©s Irodalom munkatĂĄrsa

Vissza...