Attértünk a kézi vezérlésre

2014-06-03 19:08:07

Téblábol az apparátus, nem tudják, kik lesznek a főnökök a minisztériumokban

Kedden elkezdődtek az új kormány minisztereinek bizottsági meghallgatásai a parlamentben, de ez még mindig nem szünteti meg a tárcák apparátusában uralkodó bizonytalanságot. A dolgozók hetek óta nem kapnak információt, hogy maradnak-e a főnökök, vagy személyi változásokra kell készülni.

Hetek óta olyan a hangulat a minisztériumokban, mintha az április 6-i országgyűlési választáson leváltották volna a Fideszt, és kormányváltásra kellene készülnie az apparátusnak.

A minisztériumokban még a vezető posztokat betöltő kormányhivatalnokok is hetek óta hiába várnak információkat arról, hogy mi lesz a sorsuk az új ciklusban.

A választásokat követően sokáig kellett várni, hogy kirajzolódjon, mi a szándéka a tárcák vezetőivel Orbán Viktor miniszterelnöknek. Hosszú ideig csak az volt biztos, hogy Pintér Sándor belügyminiszter és Varga Mihály gazdasági miniszter élvezi a bizalmát.

A többi tárca vezetése hetekig nyitott kérdés maradt, sőt, például Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterről elterjedt, és sokáig tartotta magát az a hír, hogy a sok probléma miatt nem kap újabb felkérést. Fazekasról később kiderült, hogy mégsem válik meg tőle Orbán. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új irányítójának nevét azonban csak május 29-én jelentette be. Seszták Miklós kinevezése ráadásul komoly meglepetést okozott, hiszen ő az elmúlt hetekben nem merült fel Németh Lászlóné lehetséges utódjaként, NFM-miniszterként leginkább Rogán Antal vagy később Fónagy János neve jött szóba.

Bizonytalanságot okozott az is, hogy sokáig nem lehetett tudni, a kormányfő hogyan szabja majd át a minisztériumokat. Úgy tudjuk, ebben a kérdésben nemcsak a kevés információ okozott zavart, hanem azok a hírek is, hogy Orbán menet közben is többször változtatott saját tervein. A miniszterelnök végül két nagyobb strukturális változtatás mellett döntött, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási részét átpakolta a Miniszterelnökséghez, a Földművelésügyi Minisztériumból pedig kivette a vidékfejlesztést.

Néhány tárcánál az bénította leginkább a munkakedvet, hogy még most, a miniszterek meghallgatása idején sem lehet tudni, hogy kik töltik majd be a fontosabb államtitkári és helyettes államtitkári posztokat. A beosztottak nem tudják, kinek kell majd megfelelni a váltás után, hibázni nem akarnak, ezért inkább mindenki jegeli a döntésigényes projekteket.

Az Emmiben például egy ideig 100 százalékosra vették, hogy a főbb területeket irányító államtitkárokat teljesen lecserélik. Most annyi biztos, hogy Hoffmann Rózsának tényleg búcsút kell intenie a közoktatási területnek, de hogy ki formálhatja újjá az iskolaügy irányítást, és kinek az emberei váltják a KDNP-s politikus csapatát, az még nem ismert.

Maguk az államtitkárok sem kaptak megbízható útmutatást az átmeneti időszakban. Orbán Viktor ugyan mindenkivel elbeszélgetett négyszemközt arról, hogy milyen tervei vannak a ciklusra, így elvileg első kézből értesülhettek volna a tervekről. Az Index információi szerint azonban ezek a megbeszélések többnyire úgy záródtak, hogy Orbán biztosította az érintettet arról, hogy elgondolkodik a tervein, és meglátja mit tehet, így sok területen ugyan olyan bizonytalanságban maradtak az államtitkárságok, mint a megbeszélés előtt.

Kedden elterjedt például, hogy az eddig a Földművelésügyi Minisztériumban dolgozó környezetvédelmi államtitkár, Illés Zoltán végül mégsem kapott bizalmat, a tárcánál azonban semmilyen konkrét információval nem tudtak szolgálni az államtitkárság vezetésével kapcsolatban.

Spirk JĂłzsef

Forrás: Index.hu

Vissza...