Tele a nadrágjuk? (Egyáltalán nem erről van szó!)

2014-06-01 07:52:09

Az elmúlt napokban nemcsak az országos, hanem a helyi kis hírportálokat is meglehetősen élénken foglalkoztatta egy alkotmánybírósági állásfoglalás. Ennek az állásfoglalásnak az eredményeként ezután könnyen fordulhat elő, hogy jelentős mértékű pénzbírságot szabhatnak ki egy hozzászólásokat megfelelő moderálás nélkül működtetett hírportálnak. A Vehir.hu pl. így magyarázza olvasóinak, miért töröltek még megjelenésük előtt az elmúlt napokban sok véleményt az oldalukon.

„Több olvasónk is kérdőre vont minket a kommentelési szabályzatunk változása - vagyis az előzetes moderáció bevezetése - miatt. Az egyértelműség kedvéért megpróbáljuk röviden összefoglalni, miért történt mindez. Az Alkotmánybíróság szerdán határozatot fogadott el az internetes kommenteléssel kapcsolatban. A kérdés egy konkrét ügy kapcsán került a testület elé. Anélkül, hogy mélyen a részletekbe merülnénk, a következő történt: egy portálon megjelent Y olvasó kommentje Z-ről, amit Z sértőnek talált. Z ezt jelezte a portálnak, akik az ilyenkor megszokott módon azonnal törölték is az érintett kommentárt. Z azonban nem elégedett meg ennyivel, beperelte a portált. Az ügy első, majd másodfok után a Kúria, majd az Alkotmánybíróság elé került. Az AB pedig kimondta, hogy az internetes médiumok akkor is felelősek az oldalukon megjelenő tartalmakért, ha azokról esetlegesen nem is tudtak, vagy amint tudomást szereztek róla, eltávolították.”

Eddig egyáltalán nem volt finnyás ezen a területen ez a valójában a Fidesz által gründolt hírportál. Nem is igazán leplezik, hogy ők a Fidesz helyi- veszprémi-szócsöve. A pénz, meg csak úgy dől hozzájuk. Egészen véletlenül náluk hirdet a fideszes többségű önkormányzat cégeinek szinte mindegyike, a pályázatokat nyerő cégek és a jelentős pénzeket így visszaosztó pályázatíró cég is. (Az ellenzéki vagy valóban független hírportálok meg érdekes módon mind mind elsorvadtak, hirdetők, támogatók hiányában.)

Nem, hogy előzetesen nem moderálták a hozzászólásokat, hanem még utólag sem. Pedig az AB határozat alapján szerintem azok miatt is perelhetek ezután. S még ha utólag el is tüntetik őket, meg nem történtté ezek már nem tehetők. Akinek kedve úgy tartja, bármikor visszakereshetőek olyan régebbi tudósítások- akár velem készült interjúk is- ahol nem a politikai tevékenységemet gyalázták, hanem minősíthetetlenül otromba és hazug megjegyzéseket írtak le ismeretlen kommentelők. Akik egy része persze egyáltalán nem ismeretlen, maga a portál is képes lett volna pillanatok alatt beazonosítani, ha akarja, hogy ki a küldője. (Nem tette, nem volt érdeke szerintem.)

A Hangvilla ügyben, -ahol egy kulturális intézmény végül is az adófizetők pénzéből valósult meg, mégis egy magánvállalkozó kérkedik saját sikereként vele-mikor a Legfőbb Ügyészség állásfoglalása alapján a nyilvánosság elé tártam, hogy törvényt sértve kötött megállapodást az önkormányzat és a vállalkozó, olyan minősíthetetlen módon sértegettek, hogy az még közszereplőként sem kell ügyvéd barátom tájékoztatása alapján eltűrnöm.  A vállalkozó minősíthetetlen tartalmú, személyeskedő véleményét naná, hogy közölték, az ügyészségi állásfoglalásban írtak meg nem voltak annyira érdekesek a hírportál számára. A hozzászólásokban meg igazodtak ahhoz, amilyen maga a tartalom volt. A moderálás eszébe sem jutott érdekes módon ebben az ügyben sem az illetékeseknek. (Mert ha a lejáratásom a cél, az vélhetően a számukra is sok pénzt megér.)

No, de térjünk vissza arra a mondatra: „Az AB pedig kimondta, hogy az internetes médiumok akkor is felelősek az oldalukon megjelenő tartalmakért, ha azokról esetlegesen nem is tudtak, vagy amint tudomást szereztek róla, eltávolították.”

Jóindulatúan kérdezem, akkor most évekre visszamenőleg nekiállnak törölni a hozzászólásokból mindazokat a véleményeket, amelyek a leggátlástalanabb, durván személyeskedő kinyilatkozások, vagy azok maradhatnak, mert ellenzéki politikusokra vonatkoznak? Esetleg azok maradhatnak, mert azok szerintük jó célt szolgálnak? S jön a szokásos kétféle mérce alkalmazása és a Fidesz politikusait nem lehet ezután még gátlástalan és törvénytelen politikai tevékenységükért sem kritizálni?

Az a gyanúm ez az AB határozat nem azért született, hogy védje általában a közszereplőt. Sokkal inkább azért, mert most már eltelt 4 év egyre több helyen lóg ki a lóláb, a Fidesz politikusainak zavaros ügyeivel kapcsolatosan.

A szólásszabadság korlátozásának újabb lépcsőfoka ez csupán ahhoz, hogy a Fidesz, mint egypártrendszer hosszú távon maradhasson a hatalomban. Folyik tovább -immár az AB elfideszesítése után-, az AB hathatós segítségével is a demokrácia felszámolása.

Vissza...